Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Sławek bo 60 droga 

Kasa misiu, kasa 60tys i zaraz ktoś swoją sprzeda🤭

Opublikowano
Przed chwilą, wojtal24 napisał:

dobra interpretacja prawa 👍(odrębność majątkowa nie jest tym samy co rozdzielnosc majatkowa) nikogo nie atakuje

nad pewnymi sprawami są interpretacje TSUE, które zgoła inaczej podchodzą do prowadzenia działalności gospodarczej, pod to podciągnięto gospodarstwa rolne

zorientuj się trochę w temacie

a rolnicy sa kopani w d*pę także dlatego, że tak jak ty, zamiast dzielić się wiedzą, trzymają ja dla siebie

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Kasa misiu, kasa 60tys i zaraz ktoś swoją sprzeda🤭

Kuźwa cwaniaku 😛

Opublikowano

Ceny oszalały , jabym szukał rozklekotanego ale kompletnego , i najwyżej rozebrał przejzał i złożył , bo większość to ma farby nawalone i tyle i cena. dupy

• Like 1
Opublikowano
jahooo napisał:

Przed chwilą, witejus napisał:

kiedy ta darowizna?przed czy po ślubie?

akt darowizny szczególnej, czyli przekazania gospodarstwa jest na osobę, czyli tak otrzymane grunty sa twoim majątkiem osobistym i nie wchodzą w skład wspólnoty małżeńskiej, chyba, że w akcie jest ujęte oboje małżonków

darowizna przed ślubem też jest na osobę obdarowaną i nie wchodzi w skład majątku wspólnego

tu wyjaśniłeś jasno i ok a co w przypadku jak byś kupił teraz po ślubie ziemię? tylko @malejczarnej to nie dotyczy co napisałeś wyzej

Opublikowano
23 minuty temu, jahooo napisał:

przytaczałem parę postów wyżej - jeśli gospodarstwo nie jest współwłasnością małżonka i małżonek w nim nie pracuje, można w KRUS się wymigać od płacenia haraczu

Ale jak? Kończy np etat i co dalej?.

Wedle tego co wiem to natychmiast na KRUS jak małżonek rolnik.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, wojtal24 napisał:

tu wyjaśniłeś jasno i ok a co w przypadku jak byś kupił teraz po ślubie ziemię? tylko @malejczarnej to nie dotyczy co napisałeś wyzej

gdybym kupił, to zakupiona  ziemia staje się z automatu wspólnotą małżeńską i wtedy sytuacja się zmienia

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Nie POtrzeba

Wystarczyło coś POrobić

I spało się jak dawniej.

Jednak dzień na wyrku nie służy spaniu.

O widzisz.

Czyli praca uzdrawia, a nie PiS da...?

27 minut temu, witejus napisał:

kiedy ta darowizna?przed czy po ślubie?

Po ślubie też nie idzie na obydwoje.

Już wiem jak z tym krusem. 

Da się tak jak tu piszą. Ale druga strona musi nic nie mieć na siebie. Nawet wspólnie.

Opublikowano
16 minut temu, witejus napisał:

Z tego co mi wiadomo to wszystko co nabyte, darowane po ślubie jest wspólne, chyba że jest intercyza. Pierwsze słyszę o darowiźnie szczególnej.Jak sprzedawałem działkę z gospodarstwa które otrzymałem przed ślubem to małżonka musiała być ze mną u notariusza i podpisać wszystkie dokumenty bo bez tego nie mógłbym sprzedać.

Ja mam w darowiźnie na własność tylko ja jestem w akcie notarialnym wymieniona 

Opublikowano
37 minut temu, Łolek napisał:

No bo towar był nie głupi, poczekamy zabaczymy i wszystkich zaskoczymy 

Będzie lada ładna sztuka

28 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Przemek wszystkim naganiasz biznesy , weź i mnie znajdź ładną 900😛 budżet 30+ . Swoją marże doliczysz tylko 

Kiedy chcesz przyjechać 

• Like 1
Opublikowano
Pafnucy12 napisał:

23 minuty temu, jahooo napisał:

przytaczałem parę postów wyżej - jeśli gospodarstwo nie jest współwłasnością małżonka i małżonek w nim nie pracuje, można w KRUS się wymigać od płacenia haraczu

Ale jak? Kończy np etat i co dalej?.

Wedle tego co wiem to natychmiast na KRUS jak małżonek rolnik.

idąc tokiem @yahoo 90% kobiet czy mężczyzn którzy są ubezpieczeni jak domownicy w KRUS byli by bezrobotnymi i państwo płaciło by na nich ubezpieczenie. I system zawalił by się po 2 miesiącach. jest jedno prawo a różnie urzędnicy je interpretuja i stąd są takie sytuacje

Opublikowano
5 minut temu, malaczarna napisał:

To nie ma znaczenia po ślubie jest wspólne, chyba że jest rozdzielność

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, wojtal24 napisał:

idąc tokiem @yahoo 90% kobiet czy mężczyzn którzy są ubezpieczeni jak domownicy w KRUS byli by bezrobotnymi i państwo płaciło by na nich ubezpieczenie. I system zawalił by się po 2 miesiącach. jest jedno prawo a różnie urzędnicy je interpretuja i stąd są takie sytuacje

widzisz, 90% ludzi nie wie, że jest takie prawo, a KRUS na tym żeruje

poza tym, działa to w szczególnych przypadkach, ale jest takie prawo i warto o nim wiedzieć

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

U 902 912 932

Za tą kasę 30+ to wolał bym MF seria 6xx  np 690 80km i na pewno obleci te twoje ursusy

Edytowane przez Stodoła
  • Like 2
Opublikowano
5 minut temu, malaczarna napisał:

Ale masz też kupioną ziemię. Jeśli po ślubie był ten zakup to pomimo, że w akcie figurujesz Ty to jest składnik majątku wspólnego, a to,że ze środków osobistych nie ma znaczenia. @jahooo dobrze to wszystko wyjaśnił. Podstawa prawna art. 31kro. Chyba, że było kupione przed ślubem lub masz rozdzielniść majątkową,wtedy nie działa wspólność ustawowa. Żeby było jasne nie wiem, jak brzmi prawo ubezpieczeń społecznych. Musiałbym przeczytać

Opublikowano
2 minuty temu, Stodoła napisał:

Za tą kasę 30+ to wolał bym MF seria 6xx  np 690 80km i na pewno obleci te twoje ursusy

Znajomy się za takim rozgląda do pracy na wałku wom głównie w sezonie bo siuntka wypluła pierścienie przy opryskiwaczy😁

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Ale masz też kupioną ziemię. Jeśli po ślubie był ten zakup to pomimo, że w akcie figurujesz Ty to jest składnik majątku wspólnego, a to,że ze środków osobistych nie ma znaczenia. @jahooo dobrze to wszystko wyjaśnił. Podstawa prawna art. 31kro. Chyba, że było kupione przed ślubem lub masz rozdzielniść majątkową,wtedy nie działa wspólność ustawowa. Żeby było jasne nie wiem, jak brzmi prawo ubezpieczeń społecznych. Musiałbym przeczytać

Mam kupiona ziemię która też jest tylko moja 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v