Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale pewno też im się nie chce...

No tak podejrzewam....🤔

Opublikowano

Jak by co, to i u mnie wiater wieje...czyli jest zimno...bo wieje ..

Opublikowano
9 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

rolnictwu odchodzi w zapomnienie. nawet i kur bardzo nie widać. a trzoda czy bydło to naprawdę palce dłoni by wystarczyły by policzyć tych gospodarzy.

Dzieci krowe to na zdjęciu będą widywały. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

@malaczarna jest u siebie na gospo i wlasnie ciekawe jak to by wyglądało, ale chyba gospo nie na nia?🤔 Ja z dniem slubu nie moglem zapisac sie w pup bo zona na siebie gospo juz miala i jako bezrobotny nie mialem szans,a jako poszukujący pracy tak ale nic z tego bym nie miał

Właśnie ja mam taką samą informacje że jak ma się ziemię to współmałżonek z automatu do KRUS z ubezpieczenia

10 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

ja tam też lubię jak coś tam jest... człowiek i pogada i pogłaska... 👍

Pół mniej bydła teraz ale cos stoi. Muszę mieć jakąś rozgrzewkę z rana

Opublikowano

Jeżeli współmałżonek ma ziemię na siebie i na siebie numer gospodarstwa, to KRUS może skoczyć

ja na przykład ziemię mamw ramach darowizny od rodziców na siebie, razem z żoną w ramach wspólnoty małżeńskiej tylko 0,5 ha. Numer gospodarstwa mam tez tylko na siebie, zgodnie z wyrokiem TSUE

Opublikowano
10 godzin temu, marian7k napisał:

Yrzeba wypisać się z KRUS i wtedy jako bezrobotna zatrudniasz się na etat opiekunki i wskakujesz na ZUS. Coś takiego sąsiadka bierze bo ma córkę chorą na mucowiscytozę.

A co z ziemią? Jak rolnik i współmałżonek rolnika podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS? Jak liczą później lata pracy

To świadczenie teraz to prawie dwie najniższe emerytury

10 godzin temu, Baks00 napisał:

Trzeba było do Mentora Ryszarda się odezwać 

Ciężko tak się nauczyć. Niektórzy do zdechu tyrają aby tylko robic 

4 minuty temu, jahooo napisał:

Jeżeli współmałżonek ma ziemię na siebie i na siebie numer gospodarstwa, to KRUS może skoczyć

ja na przykład ziemię mamw ramach darowizny od rodziców na siebie, razem z żoną w ramach wspólnoty małżeńskiej tylko 0,5 ha. Numer gospodarstwa mam tez tylko na siebie, zgodnie z wyrokiem TSUE

Mam ziemie z darowizny i zakupiona tylko na siebie z własnych środków finansowych tak jest w akcie notarialnym. Mój mąż nie ma nic. Jak straci pracę to mango ubezpieczyć w KRUS bo to mój obowiązek z PUP nic nie dostanie

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, malaczarna napisał:

A co z ziemią? Jak rolnik i współmałżonek rolnika podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS? Jak liczą później lata pracy

Mam ziemie z darowizny i zakupiona tylko na siebie z własnych środków finansowych tak jest w akcie notarialnym. Mój mąż nie ma nic. Jak straci pracę to mango ubezpieczyć w KRUS bo to mój obowiązek z PUP nic nie dostanie

No niekoniecznie, popytaj dobrego prawnika. Był wyrok TSUE, dzięki temu na przykład mąż i żona mogą prowadzić dwa odrębne gospodarstwa z różnymi numerami itp.

Cytat:

Do małżonka rolnika nie będącego współposiadaczem gospodarstwa rolnego mają zastosowanie przepisy regulujące podleganie ubezpieczeniu odnoszące się do rolnika. Oznacza to, że małżonek rolnika spełniający określone warunki ustawowe podlega ubezpieczeniu obowiązkowo. Nie podlega mu natomiast wówczas, gdy przedstawi stosowne dokumenty potwierdzające niewykonywanie pracy w gospodarstwie rolnym ani w gospodarstwie domowym bezpośrednio związanym z tym gospodarstwem rolnym.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Widzieliście jak obniżył PiSda nawozy 🤔

teraz dziady obniżają  

Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał:

No niekoniecznie, popytaj dobrego prawnika. Był wyrok TSUE, dzięki temu na przykład mąż i żona mogą prowadzić dwa odrębne gospodarstwa z różnymi numerami itp.

Cytat:

Do małżonka rolnika nie będącego współposiadaczem gospodarstwa rolnego mają zastosowanie przepisy regulujące podleganie ubezpieczeniu odnoszące się do rolnika. Oznacza to, że małżonek rolnika spełniający określone warunki ustawowe podlega ubezpieczeniu obowiązkowo. Nie podlega mu natomiast wówczas, gdy przedstawi stosowne dokumenty potwierdzające niewykonywanie pracy w gospodarstwie rolnym ani w gospodarstwie domowym bezpośrednio związanym z tym gospodarstwem rolnym.

O tym też czytałam podobno wystarczy oświadczenie spisane przy sołtysie 

• Like 1
Opublikowano
malaczarna napisał:

1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

@malaczarna jest u siebie na gospo i wlasnie ciekawe jak to by wyglądało, ale chyba gospo nie na nia?🤔 Ja z dniem slubu nie moglem zapisac sie w pup bo zona na siebie gospo juz miala i jako bezrobotny nie mialem szans,a jako poszukujący pracy tak ale nic z tego bym nie miał

Właśnie ja mam taką samą informacje że jak ma się ziemię to współmałżonek z automatu do KRUS z ubezpieczenia

10 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

ja tam też lubię jak coś tam jest... człowiek i pogada i pogłaska... 👍

Pół mniej bydła teraz ale cos stoi. Muszę mieć jakąś rozgrzewkę z rana

no tak jest że jeżeli małżonek ma ziemię na siebie to z automatu na KRUS

jahooo napisał:

to byś się zdziwił jak masz ziemię na siebie to żona jak nie pracuje na etacie to z automatu na KRUS nr gospodarstwa nic nie ma do rzeczy ale własność ziemi lub nawet dzierżawa w urzędzie już tak

jahooo napisał:

11 minut temu, malaczarna napisał:

Cytat:

jak będziesz miał rozdzielność majątkowa to wtedy te przepisy nie obowiazuja

Opublikowano
4 minuty temu, wojtal24 napisał:

to byś się zdziwił jak masz ziemię na siebie to żona jak nie pracuje na etacie to z automatu na KRUS nr gospodarstwa nic nie ma do rzeczy ale własność ziemi lub nawet dzierżawa w urzędzie już tak

Warto znac przepisy - żona bez problemu może się zarejestrować w PUP

Opublikowano
malaczarna napisał:

6 minut temu, jahooo napisał:

Cytat:

O tym też czytałam podobno wystarczy oświadczenie spisane przy sołtysie 

I kontrola z KRUS pewna i wystarczy że spotkają Cię na podwórku j pozamiatane tym bardziej że Ty chyba brałaś RMG?

Opublikowano
Przed chwilą, Strongman napisał:

Nie widziałem.

Od piątku mrozy.

@malaczarna ty to gdzieś z pod Białej trochę daleko na handel.

I to średnio prawie 1000 zł na tonie azotowych

Opublikowano
jahooo napisał:

4 minuty temu, wojtal24 napisał:

Warto znac przepisy - żona bez problemu może się zarejestrować w PUP

daj na to paragraf

Opublikowano
Przed chwilą, wojtal24 napisał:

I kontrola z KRUS pewna i wystarczy że spotkają Cię na podwórku j pozamiatane tym bardziej że Ty chyba brałaś RMG?

nie brałem niczego, spotkaj moją żonę w polu , hahahaha

na podwórku może być - przeciez tu mieszka, nie mam nawet wideł tu, gdzie mieszkam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v