Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

🤝🏻🙋🏻‍♂️

+2°, ☁

Taką co byś niechodził co pół roku w gosci tylko siedział na dvpie.

Nie lubię nudy i tego samego ciągle.

Nowy rok , Nowy JA.🤷‍♂️

Opublikowano
4 minuty temu, Karol6130 napisał:

Nowej baby będziesz szukał🤔😉

A skąd. Właśnie chcę oszczedzic wysiłku swojej. Ona nie nauczona z motyką pracować bo nie mieli takich upraw gdzie trzeba bylo pielić.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

Nie oszukuj, nie mają byka 

Te to tylko tyle że go widzą. Prościej i szybciej i wygodniej iść wziąć słomkę z termosu i w ten sposób sprawę załatwić niż z bykiem łazić

• Like 1
Opublikowano

U siebie dwa razy reguluje zawsze żyto. 

Ta odmiana i tak jest twarda chociaż wysoka. W tym roku jak pryskalem na mszyce to maskę z Fergusona ledwo było widać 

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Przy naszych ilościach opadów to chyba byś ze dwa razy musiał jeździć skracać żeby to dostało. 

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

tyle to ja pod kukurydzę sypę

qq ,to inna bajka ,w tym roku pierwszy raz położyło . Aktualnie ,by nie skracać ,i nie drapać ,na jare idzie azotu z nawozów zero ,lub coś z ,,polifoskami'',tylko że gnojaków na maxa 

Opublikowano
9 minut temu, kizak napisał:

czystego azotu czyli razy 3 kg 😱,tocz to legnie przed wschodami 😐 ,ja daję [dawalem] max 50 kg , 

Uprawiam jakies 5 lat żyto w takiej intensywnej uprawie i ani razu nie miałem polegniętego żeby nie szło zebrać. Raz się delikatnie pochyliło tylko.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

To ma być figura z tego co zostaje z produkcji mleka, nie utrzyma się w tej postaci 

Guziki z czegoś po mleku robią ,może tędy droga .😐

Opublikowano
28 minut temu, hubertb napisał:

To z Radomia czy z Kurpi? 

@Qwazi mam i ja takiego sąsiada co łąki sieje, on to teraz będzie bronami przerzedzał. 

Ten w to nie wjedzie bronami🤔. Nigdy nie wjeżdżał. Tutaj tylko ja sieje hybrydę i teraz jeszcze jeden zasiał troche. Reszta wali populację ze swojego ziarna i na takie właśnie wysokie wysiewy🤦

Opublikowano
17 minut temu, szymon09875 napisał:

U siebie dwa razy reguluje zawsze żyto. 

Ta odmiana i tak jest twarda chociaż wysoka. W tym roku jak pryskalem na mszyce to maskę z Fergusona ledwo było widać 

Śmiem wątpić czy przy opadach w czerwcu rzędu 100-120mm a w lipcu 140-160mm by ustało.

Opublikowano
21 minut temu, hubertb napisał:

Zależy od Ziemi ja tyle sypać nie muszę. Za to nie popryskam na grzyba i za kombajnem będzie czarno. 

Do nas ta technologia ma spore trudności aby dotrzeć. Zresztą jeśli ktoś ma 20a pszenicy to raczej nie będzie na to psiukał.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Śmiem wątpić czy przy opadach w czerwcu rzędu 100-120mm a w lipcu 140-160mm by ustało.

Ustoi, tylko nie może być zbyt gęste bo w tedy zboże jest słabe. 

Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Do nas ta technologia ma spore trudności aby dotrzeć. Zresztą jeśli ktoś ma 20a pszenicy to raczej nie będzie na to psiukał.

U nas najpierw zaczęli pryskać nieliczni, a teraz wszyscy. 

Opublikowano
38 minut temu, Strongman napisał:

Nie wiem,silnik cos buczy i jakby pracował,trudno powiedzieć,a jak w sadze do wody to nie pompuję,raczej pompa ,może ośka się ukręciła albo coś z łączeniem,silnik od pompy się odejmuje bo jak wysyłają czy w transporcie to rura 3 metrowa to nie wygodna ale już dwa kawałki po 1,5m to co innego.

Rusz samy wirnikiem co zaciąga szambo, u mnie prxyrdzewialo i ciężko miało wystartować, czasami jakiś sznurek albo słomę nawinie 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, hubertb napisał:

U nas najpierw zaczęli pryskać nieliczni, a teraz wszyscy. 

Nieliczni to już pryskają z 10 lat. Do kilkuhektarowców w większości to nie dotarło. Nie pryskałem, zacząłem pryskać - nic wspaniałego. Zbiegło się to z sianiem poplonów. Plon koło tony z hektara lepszy niż przed stosowaniem w przypadku pszenicy. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Nieliczni to już pryskają z 10 lat. Do kilkuhektarowców w większości to nie dotarło. 

Jeśli zboże sprzedajesz, to nikt nie kupi porażonego grzybem, nie nadaje się nawet na pasze. Dla tego pryskają. 

Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Sadzarka do kartofli sadziłeś w redliny🙆‍♂️

Popatrz na jego ziemie. Mam rodzinę która ma podobne ziemie u siebie i u nich też podobnie to wygląda. 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Jeśli zboże sprzedajesz, to nikt nie kupi porażonego grzybem, nie nadaje się nawet na pasze. Dla tego pryskają. 

Jakoś kury, świnie i byczki u ludzi żyją... Wiesz jaką przeprawę miał znajomy z sąsiadem jak mu pryskał jęczmień aby dokupił coś do Chwastoxu? Nie wspomnę o czymś takim jak skracanie czy zwalczanie jakichś mszyc i innych robali.

Opublikowano
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Jak siejesz 300kg i rośliny masz grubości szpilki to nie ma szans że ustoi. Z tego żyta na zdjęciu słoma taka że śmiało można by pić przez takie słomki 

Opublikowano (edytowane)

7 minut temu, szymon09875 napisał:

W tym roku Igor z kws. 

Wcześniej pallazo, jethro, berado

U mnie to co na zdjęciach to jest Berado ale Igora też mam

9 minut temu, hubertb napisał:

Popatrz na jego ziemie. Mam rodzinę która ma podobne ziemie u siebie i u nich też podobnie to wygląda. 

Tutaj jakby nie robić będzie właśnie tak.  I to była orka odleżała. Ale w ubiegłym roku 5t dało

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Jakoś kury, świnie i byczki u ludzi żyją...

Może nie jedzą porażonego zboża? Nie każde zboże musi mieć grzyb. Fungicydem pryskasz prewencyjnie, jak już grzyb jest to.... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v