Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał:

No to jak będą realizowane,to się chyba jakiejś kawy napijemy. Czesław rzut beretem ode mnie 

Spoko. 

Nieomieszkay zawitać .😁

Opublikowano
6 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

POlaki

Czy fotowoltaika mogła wywalić na transformatorze zabezpieczenia że 2 faz nie było 

Bo u sąsiada teraz na dachu coś grzebią przy niej. 

Mało realne, aczkolwiek nie niemożliwe. Zabezpieczenie DC, i co najmniej dwa razy AC, także raczej przypadek, że grzebią przy foto

Opublikowano
12 minut temu, Leszy napisał:

Zdąża się, że nie biorą. Czasami..  

Wiele lat mieliśmy takiego asa, że szkoda słów. Ale ten to zupełne przeciwieństwo poprzednika. Od ludzi, których życie doświadczyło szczególnie nie bierze za nic. Na nic nie woła, tylko ogłasza co zrobił. A przez dwa lata ogarnął kościół, plac przed kościołem, parkingi i plebanię. Ludzie sami mu więcej dają niż tamtemu. Że wszystkiego, co zebrał co niedziela się wylicza. Są tacy, co przy kolędzie dali po 2 tys. W niedzielę o tym informował, ale nie podał nazwisk bo ofiarodawcy sobie nie życzyli. Starszy facet już, ale naprawdę taki jak powinien być ksiądz 

11 minut temu, PRIMO napisał:

Spoko. 

Nieomieszkay zawitać .😁

Zapraszam😊

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

to czemu z napędem droższe? no dziwi mnie to bardzo że napęd w zetorze zamiast pomagać, to przeszkadza.

Wynika to z konstrukcji napędu, jeśli jest odłączony z racji automatycznej blokady podczas napędu stanowi duże obciążenie. Zresztą napęd powstał w latach 60 i był na takie rozwiązania mocny trend. MF czy JD popełnił w tych latach jeszcze gorszy napęd. Ciągniki z dobrym napędem z przodu oraz proporcjami to dopiero lata 90. Nawet w Ursusie co dziwne nie skopiowano dosłownie napędu MF tylko usiłowano się firmą DANA. W ramach ciekawostki najgorszy a na pewno gorszy napęd przedni od np. serii ciężkiej w latach 70/80 miał FENDT. Konstrukcyjnie w tym okresie najlepszym ciągnikiem był Fiat którego proporcje przypominają dzisiejsze ciągniki. Jednak dopiero końcówka wieku ubiegłego przynosi nam projekty ciągników które powstają tylko jako dwu napędowe i wszyscy producenci mniej lub więcej zmieniają podejście do samego ciągnika. 

p.s. Taką samą ewolucję widzimy w tym momencie z autami osobowymi, trend jest skierowany ku SUV lub crossover. W obu przypadkach promień zawrotu nie odstaje zbyt mocno od aut tylko z jednym napędem, natomiast dalej nie ma mądrych rozwiązań(pomijając te znane z hybryd i elektryków) na zwiększone zużycie paliwa w przypadku 4x4. 

24 minuty temu, gregor1284 napisał:

@Pafnucy patrzaj. Snieg pada 

20230126_213237.jpg

No i lecisz stówą? 

Opublikowano
26 minut temu, hubertb napisał:

Wynika to z konstrukcji napędu, jeśli jest odłączony z racji automatycznej blokady podczas napędu stanowi duże obciążenie. Zresztą napęd powstał w latach 60 i był na takie rozwiązania mocny trend. MF czy JD popełnił w tych latach jeszcze gorszy napęd. Ciągniki z dobrym napędem z przodu oraz proporcjami to dopiero lata 90. Nawet w Ursusie co dziwne nie skopiowano dosłownie napędu MF tylko usiłowano się firmą DANA. W ramach ciekawostki najgorszy a na pewno gorszy napęd przedni od np. serii ciężkiej w latach 70/80 miał FENDT. Konstrukcyjnie w tym okresie najlepszym ciągnikiem był Fiat którego proporcje przypominają dzisiejsze ciągniki. Jednak dopiero końcówka wieku ubiegłego przynosi nam projekty ciągników które powstają tylko jako dwu napędowe i wszyscy producenci mniej lub więcej zmieniają podejście do samego ciągnika. 

p.s. Taką samą ewolucję widzimy w tym momencie z autami osobowymi, trend jest skierowany ku SUV lub crossover. W obu przypadkach promień zawrotu nie odstaje zbyt mocno od aut tylko z jednym napędem, natomiast dalej nie ma mądrych rozwiązań(pomijając te znane z hybryd i elektryków) na zwiększone zużycie paliwa w przypadku 4x4. 

No i lecisz stówą? 

Gdzie stówa wariacie 

6 minut temu, Leszy napisał:

Kurde, nie zalogowany jestem i mi się nie wyświetla.... 

Jelonka pociągiem zdjęli aż się rozprysnął po szybie. Jakbyś arbuza młotkiem uderzył 

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Gdzie stówa wariacie 

Jelonka pociągiem zdjęli aż się rozprysnął po szybie. Jakbyś arbuza młotkiem uderzył 

Z samochodem to inaczej zderzenia wyglądają. Ostatnio kuzyn sarnę zdjął. 

2 minuty temu, farmtrac8244 napisał:

Gdzie? Nawet nie wyglądam na pole, nie bo jeszcze jutro będzie łopatuwanie 

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Po co na polu lopatowac 

W polu to wiatru szukać, a nie łopatować 😜 

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Po co na polu lopatowac 

Znaczy ja jeszcze pogranicze Małopolski i my nie chodzimy na dwór tylko na pole. 

Nie wyglądam za drzwi ci się dzieje na zewnątrz

2 minuty temu, Leszy napisał:

Z samochodem to inaczej zderzenia wyglądają. Ostatnio kuzyn sarnę zdjął. 

W polu to wiatru szukać, a nie łopatować 😜 

Ja wychodzę ma pole nie na dwór

Opublikowano
2 godziny temu, farmtrac8244 napisał:

Ja wychodzę ma pole nie na dwór

No skoro dworów nie mata...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v