Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Te miemcy to jakieś pierd🔨lnięte

Zakaz jazdy w nocy

Zakaz na innych oponach niż zimowe

P0je🔨ało do reszty a tu tusk niemiec będzie rządził🙆‍♂️

https://autokult.pl/koniec-z-oponami-m-s-niemcy-juz-zakazuja-ich-stosowania,6966718045465472a

Jak nie zostanie w jakiś sposób powstrzymana centralizacja unii, no to niestety ale co sobie Niemcy wymyślą to to wprowadzą a państwa satelity nawet nie zipną.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, krilan06 napisał:

Ile? 3t? To nawet na koszty nie wystarczy

A jak pogoda nie dopisze to mam płakać? Ja koszty mam bardzo niskie, daję niewiele azotu, fungicydów prawie, że nie stosuję, NPK z worka też nie daję pod zboża praktycznie. No i zboże nie idzie na handel po skupowych cenach tylko jest "dla siebie".

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

27 minut temu, slawek74 napisał:

do czego ta ekipa ?

Do tego żeby taki jeden Sławek miał zagwozdkę.

naprawdę 🤔🤭

witejus napisał:

5 minut temu, krilan06 napisał:

Ile? 3t? To nawet na koszty nie wystarczy

Przy jego kosztach to jeszcze zysk ma

pozorny.... gdyby nie dobra gleba i spore a nawet bardzo duże opady....

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

pozorny.... gdyby nie dobra gleba i spore a nawet bardzo duże opady....

No i pomyśl przez chwilę - po co ładować w to nie wiadomo ile, obornik jest za darmo, tyle co za załadunek muszę zapłacić, opadów po 1000mm na rok i po co robić zbędne koszty? Dopisze pogoda to i więcej sypie... Zgaduj ile ta pszenica sypnęła w tym roku... Siana po kukurydzy na ziarno, bez grama NPK z worka.

357308518_3679005032331975_8004498374670464897_n.jpg

Opublikowano

No twierdzisz, że przy takich kosztach, nawożeniu będzie dziadostwo to popatrz sobie. Zrozum jedno - więcej nie zawsze znaczy więcej w każdym sensie.

2 minuty temu, slawek74 napisał:

marnujesz glebę 🤭

A co cię czyjaś ziemia obchodzi? Chciałoby się podebrać?

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ze mnie taki rolnik jak pewnie z Ciebie baletnica więc... Robię co lubię, po godzinach, mam co jeść dzięki temu i jeszcze się coś upchnie po ludziach.

To znaczy że jeszcze gdzieś robisz na etacie oprócz gospodarki.? 🤔

Opublikowano
Przed chwilą, Luki99 napisał:

To znaczy że jeszcze gdzieś robisz na etacie oprócz gospodarki.? 🤔

Nie sądzę abyś nawet Ty przy swoim nierealnym spożyciu ziemniaków (aż się dziwię, że to piszę ale naprawdę nie wierzę, że tyle jedna osoba przeje) wyżył z takich kawalątek jak ja mam.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, MonteChristo napisał:

Tusk też by się zgodził

co nie zmiania faktu, że jarek nie powinien 🤣

zbawca narodu i wyrównywacz dopłat rolniczych 🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

byłeś? znam takiego co był teraz na podoficerkę ma iść w styczniu

Byłem.....

W 7-dmym pułku wozów drabiniastych w Kobylim dole.

3 miesiące temu szkoliłem wojskowego już około 40 na emeryturze.W sumie to teraz mój zmiennik.

Opublikowano
1 minutę temu, Luki99 napisał:

@Chłoporobotnik  a przy czym pracujesz na etacie. A co do ziemniaków to jem tyle bo mam swoje. 

Jakby to napisać abyś zrozumiał... Może napiszę tyle, że dość szeroko pojęty transport... Dbam o to żeby się inni nie nudzili, może tak. 

Też mam swoje ale nierealne jest zjeść 600kg ziemniaków przez zimę w jednego, w to nigdy nie uwierzę. Nawet w oficjalnych statystykach z najbiedniejszych lat nikt tyle nie przejadał...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v