Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, malaczarna napisał:

Ja odpadłam przed samym finałem jak brałam udział.

Zmierz się ze mną onlajn w  https://milionerzy.9l.pl/  Jak wygrasz nagrodą będzie romantyczna kolacja we dwoje ze mną albo z mężem. Jeśli ze mną to ja stawiam😂 

Mam gnój zamówiony na kilkanaście lat do przodu, a babka dostała 6 kilo niemieckiego proszku do prania. Już niedługo będę samowystarczalny jak Piotruś😗

Opublikowano
10 minut temu, Karol6130 napisał:

Dlatego też z tych dobrodziejstw nie korzystałem 

Kupiłem co chciałem bez łaski, bez tabelek

Ale wk***ia mnie podejście sprzedawców 

Przykład ostatni

Pytam o cenę,  a ten pyta czy na któryś z programów, czy vat, czy ryczałt, za swoje czy kredyt

Później wziął kalkulator, otworzył cennik i liczył z 20 minut rabaty, marzę i vat

Jakby nie mógł powiedzieć podstawowej ceny odrazu 

Podejście sprzedawcy maszyn Cię denerwuje ale co się dziwić jak jeden rolnik drugiego przy jakim kolwiek handlu by w skarpetkach zostawil. Mało który Ci sprzeda zboze w cenie która płaci skup. Pierwszy lepszy przykład. Drugi masz ze słomą i kurzakiem, jak cena w tym roku za słomę poszybowała to wielce oburzeni ze kurnikarze chcą więcej za kurzaka a na zamianę iść nie chcieli bo słomę sprzedadzą to kupią kurzak i jeszcze im zostanie. Te przykłady się mnożą ale jak widzisz nie ma się co dziwić 

• Like 2
Opublikowano

Ech, dobrze że ja żyję na polskiej wsi bez unijnych tablic i mam Unię tam gdzie Pioter.

Temu i taki miły widok się trafia.

Spadło centymetr śniegu a ten już mi przez okno luka. Pewno martwi się czy z głodu nie przymieram i czy mi czego nie brakuje👍

W zeszłym roku zając tu przesiadywał w telewizję wieczorem oglądał🤣

20231125_103938.jpg

Opublikowano
15 minut temu, witejus napisał:

Nie chce bo izby tak naprawdę nie mają nic do gadania, mogą opiniować ,ale nikt nie musi się przejmować ich opinią

W izbach siedzą stare wygi i młodych niedopuszczą do darmowej kasy. 

Opublikowano
8 minut temu, Karol6130 napisał:

Albo z dopłatami do wapna 

Przeze całe życie nie wapnował a jak dopłaty to wtedy

I odrazu wzrost ceny za wapno

Karol. Te dopłaty miały właśnie ludzi skłonić do tego żeby wapnowali a że kopalnia cenę podniosła? Ty byś nie podniósł?

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Desperado napisał:

Jak widzę królika to kwice, a łoczy to świcom mi się jak znice. Wujowi z Północnej Polski nie podesłał by z jednego?   :P

Ty serio? Już ohydniejszego mięsa nie jadłem. Smakuje jak nieboszczyk wykopany po dwutygodniowym leżakowaniu w grobie🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Podejście sprzedawcy maszyn Cię denerwuje ale co się dziwić jak jeden rolnik drugiego przy jakim kolwiek handlu by w skarpetkach zostawil. Mało który Ci sprzeda zboze w cenie która płaci skup. Pierwszy lepszy przykład. Drugi masz ze słomą i kurzakiem, jak cena w tym roku za słomę poszybowała to wielce oburzeni ze kurnikarze chcą więcej za kurzaka a na zamianę iść nie chcieli bo słomę sprzedadzą to kupią kurzak i jeszcze im zostanie. Te przykłady się mnożą ale jak widzisz nie ma się co dziwić 

Ja tam zawsze wymieniam słomę na kurzaka, a czy bela po 30 czy 80 to wszystko mi jedno. Za 75 bel mam 60t kurzaka.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Ech, dobrze że ja żyję na polskiej wsi bez unijnych tablic i mam Unię tam gdzie Pioter.

Spadło centymetr śniegu a ten już mi przez okno luka. Pewno martwi się czy z głodu nie przymieram i czy mi czego nie brakuje👍

20231125_103938.jpg

Już nie zajrzy 

20231125_103549.jpg

• Haha 4
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Oj, nie mogłeś się pomylić przy pobieraniu próbek, te miedze takie niskie xD miałbyś patelke za darmo ;) mogles się przecież pomylić, tyle tych działek masz, i zamiast i siebie z pH 6 pobrać u sąsiada co ma pH 4 xD

No widzisz, ja za to że dbam o glebę mam posuwać się do łgarstwa łajdactwa złodziejstwa i kombinatorstwa tylko dlatego że unia postanowiła paproków finansować za moje pieniądze.

Podoba Ci się ten system?

I to jest rozwój - wylicytować czynsz lub cenę , nabrać kwaśnego piachu wystąpić o ulgi i dofinansowania, śmiać się z tego co za swoje robi i jeszcze w telewizji na proteście wylać żale...

Opublikowano

20231125_103938.jpg

a na koniec zjadłeś z niego pasztecik 😛 stąd też czerpiesz wiedzę 😂

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

20231125_103938.jpg

Mnie sójka odwiedza. Od miesiąca. Jakie to ładne. A i nie bojaźliwie. 

Opublikowano (edytowane)

No widzisz, ja za to że dbam o glebę mam posuwać się do łgarstwa łajdactwa złodziejstwa i kombinatorstwa tylko dlatego że unia postanowiła paproków finansować za moje pieniądze.

Podoba Ci się ten system?

I to jest rozwój - wylicytować czynsz lub cenę , nabrać kwaśnego piachu wystąpić o ulgi i dofinansowania, śmiać się z tego co za swoje robi i jeszcze w telewizji na proteście wylać żale...

Nie podoba mi się, ale jak można korzystać to czemu nie... Podatki się płaci, to dlaczego nie skorzystać z MR czy modernizacji ?? Nie weźmiesz ty to weźmie ktoś inny ...

W bób wchodziłem to całą linię za 50k wziąłem na modernizację, do tego scielarke do truskawek na bele i opryskiwacz z nadmuchem. Po co miałem 150k wyjmować z kieszeni, wyjąłem 75k a reszta poszła na samochód.

Opublikowano

20231125_103938.jpg

Ja w tym roku znowu spotkałem bażanta... Drugi raz w życiu😗 Więc chyba na dobre się zadomowiły. Jeszcze mamy sarny, kuropatwy, zające a dziki już  nawet w mojej części wioski ryją

Opublikowano

Regularnie mnie odwiedzają. Sarny również, mi buraki pastewne oskubują a sąsiadom truskawki. O zającach nie wspomnę. Nawet ostatnimi czasy się przepiórki z powrotem pojawiły. Jeże bywają. 

5 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Ty serio? Już ohydniejszego mięsa nie jadłem. Smakuje jak nieboszczyk wykopany po dwutygodniowym leżakowaniu w grobie🤣

Tak mówią ci, którzy nie potrafią go odpowiednio przyrządzić.

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał:

Już pisałem dlaczego nikt nie chce startować i z tego samego powodu siedzą starzy. U mnie sołtys jest w izbie teraz chyba trzecią lub czwartą kadencję a ma 45 wiosen i był jedynym kandydatem w gminie czy tam okręgu i nie było głosowania, bo poco.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, PRIMO napisał:

Nie chciałbyś chyba tej darmowej kasy

6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ja tam zawsze wymieniam słomę na kurzaka, a czy bela po 30 czy 80 to wszystko mi jedno. Za 75 bel mam 60t kurzaka.

Widocznie wiesz to co i ja ze jednym dniem się nie dorobisz 

Opublikowano

Mi już wszystko jedno. Swoje osiągnąłem, martwi mnie tylko to w jakim świecie żyć dzieciom przyjdzie.

5 minut temu, radekz200 napisał:

a na koniec zjadłeś z niego pasztecik 😛 stąd też czerpiesz wiedzę 😂

Eurydyto, wysil się bardziej skoro już raczysz mnie obrażać 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Nie chciałbyś chyba tej darmowej kasy

Widocznie wiesz to co i ja ze jednym dniem się nie dorobisz 

Wiem, że na samym nawozie nie rośnie, musza być nawozy naturalne. 

Słomy nigdy nie sprzedawałem, albo wymiana na obornik albo zostaje na polu.

Opublikowano
3 minuty temu, witejus napisał:

Już pisałem dlaczego nikt nie chce startować i z tego samego powodu siedzą starzy. U mnie sołtys jest w izbie teraz chyba trzecią lub czwartą kadencję a ma 45 wiosen i był jedynym kandydatem w gminie czy tam okręgu i nie było głosowania, bo poco.

U nas nawet nie wiem kto jest bo tak interesują się rolnikami. 

Słychać o nich tylko wtedy jak jakieś wybory są ale i tak do końca nie wiadomo o co chodzi. 🤷‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v