Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

A wystarczy tylko jakiś system udokumentowania rozliczania ze sprzedanych plonów produktów i by się to samo powycinało bo na tyle to mało kto komu ufa żeby hajs przez obce konto szedł. Druga sprawa jakby zobaczyli ile ktoś "zarabia" na ich ziemi to zaraz by był gniew i po układzie 

a czy rolnik na ryczałcie ma jakikolwiek obowiązek dokumentowania swojej sprzedaży? Mogą sobie sprzedawać między sobą bez żadnych faktur. Więc żadne kontrole nie mają jak tego ugryźć.  

Opublikowano
Kowalsky30 napisał:

Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Mnie to nie rusza , ślub jest najważniejszy , reszta to pokazówka 

Ja jestem gotów nawet z sexu zrezygnować dla tych hektarów

A nie lepiej wziąść się uczciwie do roboty żeby samemu se zarobić na ten sprzęt i hektary i szukać partnerki do życia a nie tylko sponsora na jakieś dziwne marzenia?

Opublikowano
16 minut temu, Leszy napisał:

To ty trochę wybredny jesteś co??? 

Czemu wybredny? Są rzeczy za którymi nie przepadam, co nie jest równoznaczne, że ich nie jadam. Chyba jak każdy. Co do mielonych form mięsa, to uraz mam stąd, że w mojej jednostce zawsze w sobotę były kotlety mielone. Nazywaliśmy je przegląd tygodnia, bo tam można było znaleźć każde mięso. I wołowinę i wieprzowinę i drób i rybę. Smakowało paskudnie, śmierdziało jeszcze gorzej. I przez te 25 lat nie potrafię się przemóc 🤷

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Leszy napisał:

Łatwo rezygnować z rzeczy których się i tak nie ma..... 

Nie wiem, czy łatwo. Tak se zakładam, że jak moja przyszła żona będzie miała ponad 70 ha to rezygnuję z seksu. Jak 60 to raz w tygodniu jak 50 to dwa razy itd. Jeśli nic nie będzie miała to codziennie, ale takiej ewentualności nie biorę nawet pod uwagę

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał:

Kukurydzę mam monokulturze. Po zbiorze obornik, podorywka i brona. Wiosną obornik, orka i siew...nie widzę ani miejsca na poplon, ani sensu, żeby go siać. W tym roku rzuciłem coś ma tą podorywką, żeby wyszło to głupawe zazielenienie, ale zrobiłem to "urzędowo", czyli w takim terminie, żeby mnie to wiosną nie wk...ło...

Ile lat z rzędu masz monokulturę kukurydzy? Teraz staram się to zgrać, tak by iść dwa/trzy lata kukurydzę, z obornikiem, i raz wapno pod zboże. Na ziemiach wyższych, bo na niższych to trawa, dla odmiany przerywana kukurydzą. 

Opublikowano
13 minut temu, Leszy napisał:

a czy rolnik na ryczałcie ma jakikolwiek obowiązek dokumentowania swojej sprzedaży? Mogą sobie sprzedawać między sobą bez żadnych faktur. Więc żadne kontrole nie mają jak tego ugryźć.  

Jak by tylko chcieli, to mają jak...

Opublikowano
47 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

uj z takimi wspomnieniami ,jak wujki czy inni kuzyni popiją za Twoje a widzisz ich tylko kilka razy w życiu 

Już ci szkoda, nie żałuj 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

Nie wiem, czy łatwo. Tak se zakładam, że jak moja przyszła żona będzie miała ponad 70 ha to rezygnuję z seksu. Jak 60 to raz w tygodniu jak 50 to dwa razy itd. Jeśli nic nie będzie miała to codziennie, ale takiej ewentualności nie biorę nawet pod uwagę

a jak się trafi taka chutliwa, że bezie chciała po kilka razy dziennie? 

Opublikowano
4 godziny temu, Sylwekx25 napisał:

Eee no panie, zaczynam budowę chałupy, za półtora roku wesele na 170 ludzi, jo bidny tera jestem 😔

Kto się buduje tego się nie żałuję 🤭 tak moja babcia mówiła zawsze 😉

3 godziny temu, Leszy napisał:

Już o tym mówili niby jak u nas nawet o bezorce nikt nie myślał.... 

Zaś orka i bezorka to nie jakieś dogmaty których się trzeba kurczowo trzymać. Tam gdzie efekt grubera mi się nie podobał, to poszedł pług i tyle. 

I to jest zdrowe podejście. Ja po 7 czy 8 latach bezorki, na próbę zrobiłem kawałek żyta pod pług. Zobaczymy czy miałem rację czy się myliłem. Narazie wschody napewno były szybsze po agregacie.

1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Siane nowym zestawem Amazone z GPSem i automatyką od ścieżek i całej reszty.

IMG_20231117_155503_130.jpg

Nie pomoże GPS jak łącznik między kierownica a siedzeniem wadliwy...

1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Bo przy hodowli to ciężko współczesną kobietę utrzymać , wieczorem chce gdzieś razem wyjść a tu trzeba w oborze siedzieć 

Sylwek ze wsi jest 🤔

To zrób tak żeby nie siedzieć po nocach w oborze ;)

• Like 1
Opublikowano
Leszy napisał:

1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

A wystarczy tylko jakiś system udokumentowania rozliczania ze sprzedanych plonów produktów i by się to samo powycinało bo na tyle to mało kto komu ufa żeby hajs przez obce konto szedł. Druga sprawa jakby zobaczyli ile ktoś "zarabia" na ich ziemi to zaraz by był gniew i po układzie 

to może umowy ? i podateczek od takowej 🤪🤦

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Kto się buduje tego się nie żałuję 🤭 tak moja babcia mówiła zawsze 😉

I to jest zdrowe podejście. Ja po 7 czy 8 latach bezorki, na próbę zrobiłem kawałek żyta pod pług. Zobaczymy czy miałem rację czy się myliłem. Narazie wschody napewno były szybsze po agregacie.

Nie pomoże GPS jak łącznik między kierownica a siedzeniem wadliwy...

To zrób tak żeby nie siedzieć po nocach w oborze ;)

Pociotunio jak żyjesz, teściu zadowolony z dojarki 

Opublikowano
Qwazi napisał:

16 minut temu, Leszy napisał:

To ty trochę wybredny jesteś co??? 

Czemu wybredny? Są rzeczy za którymi nie przepadam, co nie jest równoznaczne, że ich nie jadam. Chyba jak każdy. Co do mielonych form mięsa, to uraz mam stąd, że w mojej jednostce zawsze w sobotę były kotlety mielone. Nazywaliśmy je przegląd tygodnia, bo tam można było znaleźć każde mięso. I wołowinę i wieprzowinę i drób i rybę. Smakowało paskudnie, śmierdziało jeszcze gorzej. I przez te 25 lat nie potrafię się przemóc 🤷

a pacz a mnie w woju to dobrze żywili 🤭 WSOWŁ Zegrze 😀

Opublikowano
19 minut temu, Sylwekx25 napisał:

A nie lepiej wziąść się uczciwie do roboty żeby samemu se zarobić na ten sprzęt i hektary i szukać partnerki do życia a nie tylko sponsora na jakieś dziwne marzenia?

To nie takie proste...zarobić

10 minut temu, Leszy napisał:

a jak się trafi taka chutliwa, że bezie chciała po kilka razy dziennie? 

Nie będę protestował

Podejście numer 5

IMG_20231117_175057.jpg

Opublikowano
17 minut temu, Leszy napisał:

Ile lat z rzędu masz monokulturę kukurydzy? Teraz staram się to zgrać, tak by iść dwa/trzy lata kukurydzę, z obornikiem, i raz wapno pod zboże. Na ziemiach wyższych, bo na niższych to trawa, dla odmiany przerywana kukurydzą. 

Teraz będzie 11 rok

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v