Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Taki czorny 🤔

Gdzie tam czarny 

7 minut temu, 6465 napisał:

Co to wapniak kornicki?

Kreda z bigbagów z kornicy

Screenshot_20231115_162100_com.android.gallery3d_edit_325025792413945.jpg

4 minuty temu, Strongman napisał:

Ale azot wcześniej się sypie na oziminy niż kartofle sądzi.

Gnojowicą zamówiona

Się sama nawiezie

Opublikowano

@Aktywnyrolnik7245  u mnie też zaczyna żółknąć, zwłaszcza pod drzewami lub na słabszej ziemi. Ale widać że później jak w ubiegłym roku, azot pomógł.

A mam jeszcze gęściejszy. Siany 320szt co dało ponad 180kg.

Na razie się nie martwię niczym. Podoba mi się jak jest

20231112_113832.jpg

A tu patrz co znaczą ścieżki.

Przeglądałem geoportal i fotkę swojej działki 1,2ha zrobiłem.

I jedziesz jak po sznurku😁

20231109_071156_resized.jpg

Opublikowano
42 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Teraz to co da oprysk na mszyce 🤔 jak już zimno , nic nie chciałem przyżydzic , miałem nawet cypermetryne , ja pierwszy raz sieje jęczmień ozimy a nigdy ozimin jesienią nie pryskałem od robaka

W jęczmieniu mszyca narobi więcej szkody jak grzyb

18 minut temu, Agrest napisał:

@Aktywnyrolnik7245  u mnie też zaczyna żółknąć, zwłaszcza pod drzewami lub na słabszej ziemi. Ale widać że później jak w ubiegłym roku, azot pomógł.

20231112_113832.jpg

I zobacz ile masz zjeżdzone przez te ścieżki 🤭🤭🤭

Opublikowano
19 godzin temu, Qwazi napisał:

Pow. 100kg nierealne. Co najmniej 2-3zl spada. Po drugie nie chodzi tak o cenę kilograma ile o cenę cielaka. Im cięższy tym droższy, a to klijenta może odstraszyć i odstrasza. Trzeba to trochę wywarzyć. Nie sprzedałbym cieliczki w takiej wadze, za taką cenę. Po trzecie tak utuczony cielak nadaje się, moim zdaniem tylko pod mamkę. W normalnym żywieniu grozi problemami. Żeby jakoś się ten handel kręcił to trzeba rozpoznać potrzeby klijenta. I one muszą być na pierwszym planie, bo to klijent ma pieniądze i prawo wyboru co kupi. Masz odpowiedni towar, to masz klijenta. Masz towar, który klijentowi nie odpowiada, to nie masz klijenta. Cała filozofia🤷...

70x17 to mniej niż 110x17

One nie są utuczone. Bo niby czym utuczyć takiego małego cielaka (obwód w klatce nie świadczy o tuszy tylko o prawidłowym rozwoju). Dostają mleka ile chcą. Ale to trzeba obserwować kał, bo niektóre same wiedzą ile potrzebują inne zaś piją do przesady i wtedy siłą odciągamy. Do mnie handlarze walą drzwiami oknami i mówią, że mam najlepiej odchowane cielęta w okolicy, gorzej z płaceniem. Ciężko sprzedać bezpośrednio do hodowcy, bo to nie jest region hodowlany. Czasem się uda to i pieniądz lepszy. Ty jak odkarmiasz?

19 godzin temu, gregor1284 napisał:

A według mnie to powinni test IQ robić i po przekroczeniu pewnego pułapu dopiero wręczać karty do głosowania 

Tylko, że ci inteligentni robotą się nie splamią i chcieliby decydować o losie tych mniej inteligentnych. Najchętniej postawili by ich na  swoich plantacjach i kazali zbierać truskawki za miskę ryżu

Powinni patrzeć na odciski na dłoniach i dopiero wręcać karty

Podejście numer 5

IMG_20231115_165509.jpg

Opublikowano
18 minut temu, Agrest napisał:

20231112_113832.jpg

mój w kwietniu może będzie taki. 

mam działkę co i 20 września siana, a deszcz dopiero po wyborach przyszedł. ziarno leżało jak w popiele. 

dzisiaj już pewnie kończy wegetacje. minus 3 w nocy 

Opublikowano
23 minuty temu, Agrest napisał:

20231112_113832.jpg

Sławek piękny jęczmień , i taki równy , u mnie zawsze zboża takie nie równe nie wiem dlaczego

No ścieżki piękna sprawa i mi się podoba takie rozwiązanie , ale trzeba mieć sprzęt do tego

Opublikowano
27 minut temu, Agrest napisał:

20231112_113832.jpg

Dlaczego tak dziwnie zrobione te ścieżki?

Opublikowano
Strongman napisał:

Ta nawóz będzie trzeba najpierw rorzucic owies posiać a nie kartofle sądzić.

za co te kartofle będą ,,sądzone,, 🤔 nie wiem ale często ludzie coś w polu ,,sądzą,, 🤔🤦

Opublikowano
10 minut temu, krilan06 napisał:

Krilan jak robisz ścieżki to wychodzisz na końcu  i zamykasz/otwierasz ręcznie czy masz jakiś mechanizm ?

Opublikowano
11 minut temu, slawek74 napisał:

za co te kartofle będą ,,sądzone,, 🤔 nie wiem ale często ludzie coś w polu ,,sądzą,, 🤔🤦

Przygania kocioł garnkowi. 

Od 16 pada raz mocniej raz słabiej 

• Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, HF86 napisał:

mój w kwietniu może będzie taki. 

mam działkę co i 20 września siana, a deszcz dopiero po wyborach przyszedł. ziarno leżało jak w popiele. 

dzisiaj już pewnie kończy wegetacje. minus 3 w nocy 

Patrz co zmiana władzy znaczy. Od razu niebo nad Podlasiem zapłakało🤭

Mój siany na tym kawałku 13.09. Przedplon też Sandra i też siana 13 września.

10 minut temu, krilan06 napisał:

A dlaczego dziwnie?

Siane dookoła , bo tak najwygodniej.

Tam w lewym górnym rogu jest dalsza część pola, kilka ha.

Zaczyna się taki nieregularny lejek od 8m szerokości a drugi koniec po skosie ponad 100m .

Rok po zakupie tego pola kupiłem pług obrotowy, za kolejny rok opryskiwacz ciągany 18m. 

I życie stało się prostsze🤣

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

krowy tu będziesz pasł 🤔

A czemu nie napiszesz tego innym 🤔

Opublikowano
14 minut temu, radekz200 napisał:

@Agrest bierzesz te opony?

A ile płacisz?

Na PSZOKu 15zł sztuka. Dopłać mi 50 do sztuki i przywoź🤭

Już kupione nowe. Leżą w bagaźniku,  jutro zmiana

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

krowy tu będziesz pasł 🤔

Bo ja nie mam krów🤭

A jęczmień dwurzędowy musi mieć wyższą obsadę

Opublikowano
27 minut temu, Kowalsky30 napisał:

One nie są utuczone. Bo niby czym utuczyć takiego małego cielaka (obwód w klatce nie świadczy o tuszy tylko o prawidłowym rozwoju). Dostają mleka ile chcą. Ale to trzeba obserwować kał, bo niektóre same wiedzą ile potrzebują inne zaś piją do przesady i wtedy siłą odciągamy. Do mnie handlarze walą drzwiami oknami i mówią, że mam najlepiej odchowane cielęta w okolicy, gorzej z płaceniem. Ciężko sprzedać bezpośrednio do hodowcy, bo to nie jest region hodowlany. Czasem się uda to i pieniądz lepszy. Ty jak odkarmiasz?

Tylko, że ci inteligentni robotą się nie splamią i chcieliby decydować o losie tych mniej inteligentnych. Najchętniej postawili by ich na  swoich plantacjach i kazali zbierać truskawki za miskę ryżu

Powinni patrzeć na odciski na dłoniach i dopiero wręcać karty

Podejście numer 5

IMG_20231115_165509.jpg

Dobry klient 🤭

Opublikowano
1 minutę temu, krilan06 napisał:

Niestety ręcznie 

Jedną sekcję zamykasz czy więcej ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v