Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Taki czorny 🤔

Gdzie tam czarny 

7 minut temu, 6465 napisał:

Co to wapniak kornicki?

Kreda z bigbagów z kornicy

Screenshot_20231115_162100_com.android.gallery3d_edit_325025792413945.jpg

4 minuty temu, Strongman napisał:

Ale azot wcześniej się sypie na oziminy niż kartofle sądzi.

Gnojowicą zamówiona

Się sama nawiezie

Opublikowano

@Aktywnyrolnik7245  u mnie też zaczyna żółknąć, zwłaszcza pod drzewami lub na słabszej ziemi. Ale widać że później jak w ubiegłym roku, azot pomógł.

A mam jeszcze gęściejszy. Siany 320szt co dało ponad 180kg.

Na razie się nie martwię niczym. Podoba mi się jak jest

20231112_113832.jpg

A tu patrz co znaczą ścieżki.

Przeglądałem geoportal i fotkę swojej działki 1,2ha zrobiłem.

I jedziesz jak po sznurku😁

20231109_071156_resized.jpg

Opublikowano
42 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Teraz to co da oprysk na mszyce 🤔 jak już zimno , nic nie chciałem przyżydzic , miałem nawet cypermetryne , ja pierwszy raz sieje jęczmień ozimy a nigdy ozimin jesienią nie pryskałem od robaka

W jęczmieniu mszyca narobi więcej szkody jak grzyb

18 minut temu, Agrest napisał:

@Aktywnyrolnik7245  u mnie też zaczyna żółknąć, zwłaszcza pod drzewami lub na słabszej ziemi. Ale widać że później jak w ubiegłym roku, azot pomógł.

20231112_113832.jpg

I zobacz ile masz zjeżdzone przez te ścieżki 🤭🤭🤭

Opublikowano
19 godzin temu, Qwazi napisał:

Pow. 100kg nierealne. Co najmniej 2-3zl spada. Po drugie nie chodzi tak o cenę kilograma ile o cenę cielaka. Im cięższy tym droższy, a to klijenta może odstraszyć i odstrasza. Trzeba to trochę wywarzyć. Nie sprzedałbym cieliczki w takiej wadze, za taką cenę. Po trzecie tak utuczony cielak nadaje się, moim zdaniem tylko pod mamkę. W normalnym żywieniu grozi problemami. Żeby jakoś się ten handel kręcił to trzeba rozpoznać potrzeby klijenta. I one muszą być na pierwszym planie, bo to klijent ma pieniądze i prawo wyboru co kupi. Masz odpowiedni towar, to masz klijenta. Masz towar, który klijentowi nie odpowiada, to nie masz klijenta. Cała filozofia🤷...

70x17 to mniej niż 110x17

One nie są utuczone. Bo niby czym utuczyć takiego małego cielaka (obwód w klatce nie świadczy o tuszy tylko o prawidłowym rozwoju). Dostają mleka ile chcą. Ale to trzeba obserwować kał, bo niektóre same wiedzą ile potrzebują inne zaś piją do przesady i wtedy siłą odciągamy. Do mnie handlarze walą drzwiami oknami i mówią, że mam najlepiej odchowane cielęta w okolicy, gorzej z płaceniem. Ciężko sprzedać bezpośrednio do hodowcy, bo to nie jest region hodowlany. Czasem się uda to i pieniądz lepszy. Ty jak odkarmiasz?

19 godzin temu, gregor1284 napisał:

A według mnie to powinni test IQ robić i po przekroczeniu pewnego pułapu dopiero wręczać karty do głosowania 

Tylko, że ci inteligentni robotą się nie splamią i chcieliby decydować o losie tych mniej inteligentnych. Najchętniej postawili by ich na  swoich plantacjach i kazali zbierać truskawki za miskę ryżu

Powinni patrzeć na odciski na dłoniach i dopiero wręcać karty

Podejście numer 5

IMG_20231115_165509.jpg

Opublikowano
18 minut temu, Agrest napisał:

20231112_113832.jpg

mój w kwietniu może będzie taki. 

mam działkę co i 20 września siana, a deszcz dopiero po wyborach przyszedł. ziarno leżało jak w popiele. 

dzisiaj już pewnie kończy wegetacje. minus 3 w nocy 

Opublikowano
23 minuty temu, Agrest napisał:

20231112_113832.jpg

Sławek piękny jęczmień , i taki równy , u mnie zawsze zboża takie nie równe nie wiem dlaczego

No ścieżki piękna sprawa i mi się podoba takie rozwiązanie , ale trzeba mieć sprzęt do tego

Opublikowano
27 minut temu, Agrest napisał:

20231112_113832.jpg

Dlaczego tak dziwnie zrobione te ścieżki?

Opublikowano
Strongman napisał:

Ta nawóz będzie trzeba najpierw rorzucic owies posiać a nie kartofle sądzić.

za co te kartofle będą ,,sądzone,, 🤔 nie wiem ale często ludzie coś w polu ,,sądzą,, 🤔🤦

Opublikowano
10 minut temu, krilan06 napisał:

Krilan jak robisz ścieżki to wychodzisz na końcu  i zamykasz/otwierasz ręcznie czy masz jakiś mechanizm ?

Opublikowano
11 minut temu, slawek74 napisał:

za co te kartofle będą ,,sądzone,, 🤔 nie wiem ale często ludzie coś w polu ,,sądzą,, 🤔🤦

Przygania kocioł garnkowi. 

Od 16 pada raz mocniej raz słabiej 

• Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, HF86 napisał:

mój w kwietniu może będzie taki. 

mam działkę co i 20 września siana, a deszcz dopiero po wyborach przyszedł. ziarno leżało jak w popiele. 

dzisiaj już pewnie kończy wegetacje. minus 3 w nocy 

Patrz co zmiana władzy znaczy. Od razu niebo nad Podlasiem zapłakało🤭

Mój siany na tym kawałku 13.09. Przedplon też Sandra i też siana 13 września.

10 minut temu, krilan06 napisał:

A dlaczego dziwnie?

Siane dookoła , bo tak najwygodniej.

Tam w lewym górnym rogu jest dalsza część pola, kilka ha.

Zaczyna się taki nieregularny lejek od 8m szerokości a drugi koniec po skosie ponad 100m .

Rok po zakupie tego pola kupiłem pług obrotowy, za kolejny rok opryskiwacz ciągany 18m. 

I życie stało się prostsze🤣

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

krowy tu będziesz pasł 🤔

A czemu nie napiszesz tego innym 🤔

Opublikowano
14 minut temu, radekz200 napisał:

@Agrest bierzesz te opony?

A ile płacisz?

Na PSZOKu 15zł sztuka. Dopłać mi 50 do sztuki i przywoź🤭

Już kupione nowe. Leżą w bagaźniku,  jutro zmiana

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

krowy tu będziesz pasł 🤔

Bo ja nie mam krów🤭

A jęczmień dwurzędowy musi mieć wyższą obsadę

Opublikowano
27 minut temu, Kowalsky30 napisał:

One nie są utuczone. Bo niby czym utuczyć takiego małego cielaka (obwód w klatce nie świadczy o tuszy tylko o prawidłowym rozwoju). Dostają mleka ile chcą. Ale to trzeba obserwować kał, bo niektóre same wiedzą ile potrzebują inne zaś piją do przesady i wtedy siłą odciągamy. Do mnie handlarze walą drzwiami oknami i mówią, że mam najlepiej odchowane cielęta w okolicy, gorzej z płaceniem. Ciężko sprzedać bezpośrednio do hodowcy, bo to nie jest region hodowlany. Czasem się uda to i pieniądz lepszy. Ty jak odkarmiasz?

Tylko, że ci inteligentni robotą się nie splamią i chcieliby decydować o losie tych mniej inteligentnych. Najchętniej postawili by ich na  swoich plantacjach i kazali zbierać truskawki za miskę ryżu

Powinni patrzeć na odciski na dłoniach i dopiero wręcać karty

Podejście numer 5

IMG_20231115_165509.jpg

Dobry klient 🤭

Opublikowano
1 minutę temu, krilan06 napisał:

Niestety ręcznie 

Jedną sekcję zamykasz czy więcej ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v