Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Chłopacy! A skoro już o takich sprzętach.

Może który mi powie. Te takie przetrząsać że karuzelowe. To lepsze z ruchomą wieżyczką, czy na sztywno?

Na fasolce masz te niby kopiowanie ale Tobie o to chodzi pewno czy skrętna na boki?

Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Może który mi powie. Te takie przetrząsać że karuzelowe. To lepsze z ruchomą wieżyczką, czy na sztywno?

Z ruchomą, czyli skrętną

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

chodzi pewno czy skrętna na boki?

No dokładnie.

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Obciążenie dla ciągnika to robi faktycznie niewielkie. Ciapkiem może z hektar zgrabiłem. Za wolno. 4011 na trzecim biegu to już lepiej. Zaczynam tak,żeby od miedzy i na poprzeczniakach zostały dwa niezgrabione wałki, które robię na końcu. Jak szersza łąka to najlepiej  trzy. Jeżdżę tak jak się koniem bronowało w poprzek

Ja to lecę dookola a później żeby co drugi wałek wjeżdżać , na koniec poprzeczniak i bajlando. Jak gdzie krzywo to że dwa razy odgrabie żeby rowno było chłopakom zbierać chociaż w zeszłym roku to na 10hektarowej działce im chyba ze 4 wałki takie ślimaki zrobiłem żeby nie zasnęli z nudów 🙄

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Z ruchomą, czyli skrętną

Się upewnić chciałem.

W tamtym sezonie tak już prawie kupowałem i sąsiad tylko na sztywno kazał brać.

Bo mie będzie tańcować.

No a moim zdaniem łatwiej nawrócić i chyba w niektórych można lekko od granicy po zablokowaniu odgrabic?

Opublikowano
4 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Takie coś kilka lat temu kupiłem. Wieżyczka ruchoma. Bardzo fajnie się u mnie sprawuje.

20200705_093835_010605.jpg

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

Uhuhu ale podjadlem

IMG_20230122_201513.jpg

No jak? Toż nie tknięte...

Przed chwilą, donweter1989 napisał:

Takie coś kilka lat temu kupiłem. Wieżyczka ruchoma. Bardzo fajnie się u mnie sprawuje.

20200705_093835_010605.jpg

No by mi pasowało takie

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Się upewnić chciałem.

Bo mie będzie tańcować.

No a moim zdaniem łatwiej nawrócić i chyba w niektórych można lekko od granicy po zablokowaniu odgrabic?

Ja i do ograbiania nie blokuję. Na sztywno to można opony z felg podejmować. Maszyna musi pracować przy nawrotach

Edytowane przez Qwazi
  • Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy12 napisał:

No by mi pasowało takie

5,40 szerokość pracy jak pamiętam. Moja rozkładana ręcznie jest więc podczas transportu po dziurach trochę buja 3p ale tragedii nie ma. Pola ładnie ubywa i rozrzuca zadowalająco 

IMG_20220730_103015165_HDR.jpg

• Like 1
Opublikowano

Ile za to dałeś?

1 minutę temu, donweter1989 napisał:

5,40 szerokość pracy jak pamiętam. Moja rozkładana ręcznie jest więc podczas transportu po dziurach trochę buja 3p ale tragedii nie ma. Pola ładnie ubywa i rozrzuca zadowalająco 

IMG_20220730_103015165_HDR.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Ja to lecę dookola a później żeby co drugi wałek wjeżdżać , na koniec poprzeczniak i bajlando. Jak gdzie krzywo to że dwa razy odgrabie żeby rowno było chłopakom zbierać chociaż w zeszłym roku to na 10hektarowej działce im chyba ze 4 wałki takie ślimaki zrobiłem żeby nie zasnęli z nudów 🙄

Robiłem dokładnie tak samo. 

5 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Się upewnić chciałem.

Bo mie będzie tańcować.

Na sztywno to się niczego nie robi, skoro kosiarko na sztywno nie chodzi to już na pewno nie dużo większa zgrabiarka. 

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Ja zostawiam te po bokach, bo później objadę sobie dookoła i mi się fajnie prasuje. Ale używam hyboba tylko na pierwszy pokos

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, hubertb napisał:

Robiłem dokładnie tak samo. 

Na sztywno to się niczego nie robi, skoro kosiarko na sztywno nie chodzi to już na pewno nie dużo większa zgrabiarka. 

Chodzi nie o kopiowanie tylko w bok 

Skrętna wieżyczka 

No ale dobrze myślałem tylko sąsiad mi tu głupoty wciskał...

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy12 napisał:

Ile za to dałeś?

4500 zł od handlarza brana. Za tydzień sąsiad od tego samego człowieka kupił tyle że rozkładana hydraulicznie to tysiaka więcej dał, ale u niego minus to wąskie koła, ale za to jego lżejsza jest i trzydziestka sobie z nią radzi.

Opublikowano
39 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

jakieś 12 ha , chyba że coś dostanę do skoszenia to więcej 

12ha tym grabisz, o cie ch*j, to sprzęt na 2ha

Opublikowano

Wszystkiego w pryzmy nie zawsze idzie zrobić. U mnie np. trzeci pokos to zazwyczaj tylko cięcie pielęgnacyjne i kilka bel suchej sianokiszonki. Cielaki to dostają. 

3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Ja to chyba i dla cielaków przestanę siano robić tylko normalnie w pryzmę.jedynie to co na sprzedanie to w belki 

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

To ja do tej pory miałem tylko 7,20 ha, i Ty się zastanawiasz nad tym skąd fundusze 

Karol jakie fundusze ?

32 minuty temu, MonteChristo napisał:

12ha tym grabisz, o cie ch*j, to sprzęt na 2ha

Trzeba być twardym 😎

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v