Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

"Kiedyś jak dzieci szkole kończyły to się dopiero pierwszy pokos kosilo a gdzie tu głowa w maju kosić"

Tak mi tubylce tłumaczyli 🙄

No u nas kiedyś na Jana a teraz na 15 maja 

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Ta krowa nie skonczy pobierać a już z tyłu wyłazi a kupy to jak końskie 

Ale ile towaru narośnie 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Łolek napisał:

No u nas kiedyś na Jana a teraz na 15 maja 

Ale ile towaru narośnie 

U nas to dosyć długo zanim wegetacja ruszy bo i trochę tych torfów ale 20 się kosi czego nie popierają "bo wy to musita pierwsi"

Opublikowano

mysmy zawsze zaczynali kolo 25 maja albo pozniej , 2 lata temu konczylem 15 lipca ostatnie

37 minut temu, hubertb napisał:

To nazwisko jest mi znane, nie wiem co z nim się dzieje mogę podpytać. 

niedawno robilem szkolenie w boguchwale i mi sie przypomnialo-oczywiscie on-line 😂.

jego corka czasami ci slubu nie dawala ?? jest kierownikiem usc. do jednej klasy chodzilismy, jej matka uczyla mnie polskiego w podstawowce zanim sie nie wyprowadzili

Opublikowano
2 minuty temu, donweter1989 napisał:

Też kiedyś na Jana pierwszy pokos. Aktualnie koło połowy maja, ale to już od roku zależy jak trawy fazy pogonią 

O jesteś Ty wstrętny kaszubie! Ale wczoraj kaszubkę poznałem o fiu fiu 🤩

Opublikowano
18 minut temu, gregor1284 napisał:

Jak po tym warkoczu z wichra nie zejdzie to i po tym nie zejdzie. Po co późno kosisz trawy? 🤔

Ja nie robię warkoczy , mam taką pierdółke 👇

Screenshot_2023-01-22-20-55-40-77.jpg

Opublikowano

U nas to dosyć długo zanim wegetacja ruszy bo i trochę tych torfów ale 20 się kosi czego nie popierają "bo wy to musita pierwsi"

U mnie tak samo. Chociaż czasem 20 mają jeszcze ciężko wjechać na niektóre łąki

Opublikowano

Co do tego "ale ile towaru" to znajomy tak robi. Czemu jeszcze nie kosisz? A bo nima co kosić niech urośnie. Yhy mokrzejsze takie łąki ma a koło 15 czerwca kosi to panie 🤦 sąsiad ze dwa lata temu jak kosił ptaszkową tymotkę położoną po ulewie. Cały dzień dwa hektary niecałe 

3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Jak górale 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Toć tym się hektar grabi 2 godziny 🤦

No niestety, dobrze że ojciec się tym zajmuje i lubi grabić ,aby tylko co do picia miał to mówi może jeździć 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Toć tym się hektar grabi 2 godziny 🤦

Raz w życiu ujostwo pożyczyłem, nigdy więcej. Toć gwiazdowa to przy tym majstersztyk. Marcin po co ty się tym męczysz? 

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

18 minut temu, gregor1284 napisał:

Jak po tym warkoczu z wichra nie zejdzie to i po tym nie zejdzie. Po co późno kosisz trawy? 🤔

ponad 20 lat tym już nie robię 🤪🤦‍♂️

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

"Kiedyś jak dzieci szkole kończyły to się dopiero pierwszy pokos kosilo a gdzie tu głowa w maju kosić"

Tak mi tubylce tłumaczyli 🙄

Ano tak bywało, koniec czerwca pierwszy, w sierpniu drugi. Teraz to zależy od pogody. W 2022 już 9 maja bo pogodę nadawali, w 2021 dopiero 31 maja bo cały maj deszczowy, w 2020 15 czy 16 maja, w 2019 dopiero w czerwcu bo maj mokry, w 2018 już 1 maja coś skoszone było, napisałem maturę z polskiego 4 maja to kosiliśmy z ojcem dalej popołudniu... W 2016 20 maja, w swoje urodziny jak wróciłem ze szkoły to kosiłem. 

2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Jak górale 

U nas prawie tylko takie. I do tego konne widełkowe. 

• Like 1
Opublikowano

Co do tego "ale ile towaru" to znajomy tak robi. Czemu jeszcze nie kosisz? A bo nima co kosić niech urośnie. 🤦

No bo tak jest , najpierw wielki UJ a później z dnia na dzień jak hulnie ...😉

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Raz w życiu ujostwo pożyczyłem, nigdy więcej. Toć gwiazdowa to przy tym majstersztyk. Marcin po co ty się tym męczysz? 

Ja tego używam do kartofliska po Ance. Tam można poświęcić te 2 godziny bo robotę zrobi 

Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

O jesteś Ty wstrętny kaszubie! Ale wczoraj kaszubkę poznałem o fiu fiu 🤩

Oj znam ich trochę, kiedyś z jedna kręciłem na dobre ale  do czasu zaliczenia wpadki... i to z własnym sąsiadem 😁

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Bo gwiazdowa robi warkocz ,po drugie tu nawet grabi na pole nie potrzeba zbierać , wszystkie końce,rogi itd prima sort podgrabione 

Opublikowano

A też używam takiej. Tyle że jak mokro.

Na wstecznym siana w podmokła łąkę nie wciskam i dzięki temu suchy walek

2 minuty temu, Qwazi napisał:

Ja tego używam do kartofliska po Ance. Tam można poświęcić te 2 godziny bo robotę zrobi 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v