Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Marcin sadzeniak z niemieckiego rozmnożenia będzie lepszy?

Taki sam dobry jak i nasz.To jest tak legenda że wszystko co z drugiego obszaru to lepsze i wielu na tym jedzie.

Opublikowano
9 minut temu, soltys48 napisał:

Mi wom trzasnął, poprawiłem ale widać za mało 

kiedyś mi się zębatka w siewniku wysypała, to pół pola dosiewałem po 3 tygodniach

przy koszeniu nie było różnicy

Opublikowano
12 minut temu, Leszy napisał:

Dziadkowi moi zawsze robili warzywniak na środku pola. Po marchewkę potem rowerem trzeba było jechać.... 

Musi znali się z moimi 🤭

7 minut temu, jahooo napisał:

kiedyś mi się zębatka w siewniku wysypała, to pół pola dosiewałem po 3 tygodniach

przy koszeniu nie było różnicy

Kukurydzę wiosną tak miałem 

Opublikowano
2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

U nas lasów nie ma.

Roboty tylko dokładają. Dążę do tego żeby na podwórku nie było żadnego drzewa a przynajmniej żeby nie było żadnego z którego owoce lecą i takiego które trzeba przycinać. Poza płotem są 3 lipy i akacja, dziko rosnące, osłonięte tylko przed sarnami. 

Mi nie zależy - sami do mnie przyjeżdżają, ewentualnie na zimę dowiozę te paręnaście kilometrów. Nie chcą płacić to niech idą do sklepu i kupują. 

lasow nie ma ale za to jest Las..daleko chyba nie masz.. tam zaklad remontow jest....partacze nie wiem czy jeszcze cos robia..

ja lubie drzewa..a moja stara niei zawsze jest problem z liscmi i iglami w kolo domu..

2 godziny temu, marcin19071980 napisał:

No niestety.A że dwuzawodowcy do tego doprowadzają między innymi to zgoda w 💯%.Przy wyjątkowo sprzyjających opadach być może ale w tym roku to bardzo wątpię bo koszty pomijając to znienawidzone przez ciebie nawadnianie ma takie same jak Ja a do tego z ciężkiej ziemi towar wygląda jak wygląda.Ja mam i 1i2 i 3i 4 klase ziemi i zdecydowanie 1 i 2 na ziemniaki się nie nadaje.Co nie znaczy że tam nie urośnie ale jakość takiego towaru jest mocno watpliwa.Zeby to jakoś wyglądało trzeba szczotkować a to kolejne koszty.

kazdy chce ziemniaki sprzedac szybko bo gnija- pare ulew i robi sie problem.

spor ludzi patrzy na smak a nie wyglad- juz sie przejechali na pieknych .temu spozycie ciagle spada..

1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

Myję, a nie sprzedaje...

To myjnia, a nie komis.

jaki program dajesz ? za ile ? kurna na karte duzej rodziny jest znizka i czesto myje..samochod. moze i by zetor wymyl ??

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Przyznać się któren zajumał mój jęczmień 

IMG20231003104856.jpg

jak to u nas mowia -ktos sie nie bal i zajebal..

gdy mi klina scielo to prawie cale pole sialem drugi raz.

rano przebieralem koszule na krotki rekaw, teraz spodnie...  

kurna,rolnik ile jest bo zmienilem okna i nie mam jeszcze termometru. samochod tez juz bez ..jeszcze teraz lapie sie na tym ze spogladam na deske zeby sprawdzic temerature 😂

Opublikowano
26 minut temu, soltys48 napisał:

Musi znali się z moimi 🤭

Jeszcze był taki dziadek od którego dzierżawiliśmy kiedyś łąkę. Na tej łące co roku w innym miejscu zakładać chciał ogródek. Do tego karczował darń ręcznie, i szpadlem przekopywał. Siał, sadził, a ostatecznie i tak zielem zarosło wszystko. Chyba tyle z tego korzyści miał, że ruchu trochę zażył na stare lata.... 

Opublikowano
1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Taki sam dobry jak i nasz.To jest tak legenda że wszystko co z drugiego obszaru to lepsze i wielu na tym jedzie.

Oto to. Chociaż  zmiana rejonu też trochę robi 

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

Wszystkie po kolei. Od aktywnej piany, aż po osuszanie..wyszło mi 27 zł.

Dobrze znać Ciebie.

👍

a woskowanie ?? 

2 godziny temu, soltys48 napisał:

Musi znali się z moimi 🤭

Kukurydzę wiosną tak miałem 

gdy jezdzilem nad morze waszymi stronami. to zawsze mnie smieszyltaki widok ,pole zboza a w srodku waryzwa -a w nich sarny sie pasa.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

a woskowanie ?

Przed nabłyszczaniem, osuszaniem . 

Dasz wosk ostatni to w aucie szyba się maze w deszcz .

No i u mnie na podwórzu poprawka ... plak i takie tam.

Prasa też już się świeci i pod dach. Zetora jeszcze któregoś dnia na myjnię, ale to jak już wykopie kartofle.  

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
7 minut temu, Leszy napisał:

Zmęczyłeś? Jeszcze dużo orki zostało?

2,5 ha jeszcze zostało

Opublikowano

Dam radę co będziesz się kurzył 🙂

Ale dziękuję za chęci 🤝

Zbyszek był byś dobrym kolegą 🙋

Opublikowano
2 godziny temu, PAN88 napisał:

Oto to. Chociaż  zmiana rejonu też trochę robi 

Może i coś tam robi ale to wszystko pochodzi z rejonów gdzie ziemniaki sądzi się masowo więc to w zasadzie jedna cholera.

Opublikowano
23 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Dam radę co będziesz się kurzył 🙂

Ale dziękuję za chęci 🤝

Zbyszek był byś dobrym kolegą 🙋

Nie był, tylko jesteś...

No ale to szczegół...

Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Nie był, tylko jesteś...

No ale to szczegół...

Przepraszam Zbyszku , jesteś

To jeszcze poszukaj mi jakiej panny🙂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v