Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Michał88 napisał:

Żadnych faktur, możesz wydać na srajtaśmę, na inne kredyty. Nikogo to nie obchodzi bo to kredyt obrotowy jest. Prowizja... hmm nie pamiętam....

Prowizja ważna jest znaczy ile? Przypomnij sobie?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Co jakiś czas trafia się tutaj ktoś kto chce świat naprawiać i moralności uczyć.

Najlepsze jest to że sam nie jest czysty jak łza a ludzi chce pouczać. No ale jak to było u siebie belki słomy nie zobaczy ale u kogoś źdźbło już tak.

Witajcie . Popadało coś w nocy bo kostka widzę że mokra.

Edit 1mm popadało

Edytowane przez PAN88
  • Like 1
Opublikowano
Pafnucy12 napisał:

13 minut temu, slawek74 napisał:

czekaj do soboty 😎

A na co mie to?

będziesz miał cały tydzień wolnego 😛😁

Łolek napisał:

Nie chce ktoś kupić szybkiego wozu 

Możliwe że będzie do sprzedania 2003, 1,9 230000km  bo młody coś pomrukuje że może by zmienił w wakacje 

już się znudziło auto?🙆‍♂️

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

Nie możesz tak po prostu, zwyczajnie go opierdzielić czasami?

A mój dostał opr raz. Jeden jedyny. I wystarczyło. Przez 3 lata potem kieliszka nie tknął...

Opublikowano
30 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

To ten co kobiete zmienił 🤔 bo dobry pomysł kobietę i samochód zmienić 

Mamy szukać Ci kupca na Opla🤔...

• Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, slawek74 napisał:

Dwa lata już nim jeździ, ma kasę chce zmienić niech zmienia

Choć jeszcze do końca nie jest przekonany tutaj motor jest za***isty i ogólnie auto bez zarzutów, teraz miał zmieniony zderzak, lampy i maskę bo się skleił na światłach 

Opublikowano

📢📢📢📢📢📢📢📢📢

Człowieki byłem w gminie żeby zrezygnować z fotovoltaiki

A oni mają umowę podpisaną w 2019 z PGE na starych zasadach. 

No kurła 

Mam dylemat myślowy 

Do jutra dać znać. 

Musi trzeba robić. 

Opublikowano (edytowane)

Obowiązkowo robić, jak na startych zasadach masz mieć. Inwestycja w fotowoltaike to jedna z lepszych inwestycji u mnie w gospodarstwie, teraz przy tych cenach i zużyciu 12.000 kWh rocznie to moment się zwróci i zacznie na siebie zarabiać 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

📢📢📢📢📢📢📢📢📢

No kurła 

Mam dylemat myślowy 

Do jutra dać znać. 

Musi trzeba robić. 

Ja mam tą na starych zasadach,3,2kW instalacja 8x410W panele. Rachunku za prąd narazie nie widać, od początku roku produkcja wyszła coś 1,8MWh. Nie wiem czy duzo czy malo

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Obowiązkowo robić, jak na startych zasadach masz mieć. Inwestycja w fotowoltaike to jedna z lepszych inwestycji u mnie w gospodarstwie, teraz przy tych cenach i zużyciu 12.000 kWh rocznie to moment się zwróci i zacznie na siebie zarabiać 

Szczególnie jak mieszkam na końcu lini i stara linia energetyczna i transformator mały  i kilka osób przede mną ma 

Edytowane przez Łolek
  • Like 2
Opublikowano
PAN88 napisał:

1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Co jakiś czas trafia się tutaj ktoś kto chce świat naprawiać i moralności uczyć.

Najlepsze jest to że sam nie jest czysty jak łza a ludzi chce pouczać. No ale jak to było u siebie belki słomy nie zobaczy ale u kogoś źdźbło już tak.

Witajcie . Popadało coś w nocy bo kostka widzę że mokra.

Edit 1mm popadało

kto ? 😁 najlepiej to znać sytuacjię nie tylko z jednego źródła 😉

• Like 1
Opublikowano

Ja nawet po tych PiSowskich ulgach bym płacił pewnie okolo10.000 rocznie, a tak zapłaciłem raz 40.000 2 lata temu, odliczyłem sobie w podatku rolnym 25% i płacę za prąd coś około 350zl rocznie ...

1 minutę temu, Łolek napisał:

Szczególnie jak mieszkam na końcu lini i stara linia energetyczna i transformator mały 

Jak na końcu linii to nawet lepiej, bo masz najniższe napięcie i łatwiej wbić do sieci ...

• Like 1
Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

Kurna ludzie przestałem dawać kukurydze krowom a w zamian rano śruta i mleko mi wzrosło 🙂 

czemu przestałeś?

Łolek napisał:

11 minut temu, slawek74 napisał:

Dwa lata już nim jeździ, ma kasę chce zmienić niech zmienia

Choć jeszcze do końca nie jest przekonany tutaj motor jest za***isty i ogólnie auto bez zarzutów, teraz miał zmieniony zderzak, lampy i maskę bo się skleił na światłach 

a to nie to co niedawno kupione? coś mi się ... 🤪

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

Nie możesz tak po prostu, zwyczajnie go opierdzielić czasami?

Myslisz ze to cos daje?nie raz praktykowane a ten dalej swoje. Ma taki charakter ciężki bo życia nie poznał bo zawsze przy rodzicach. Jak do wojska dostał do reprezentacyjnej to w domu nagadali ze kto będzie w polu robil i nie poszedł. I tak chce teraz kazdym kierowac bo nim tez kierowali. Ja chce robic po swojemu,lepiej szybciej i wygodniej a nie po "staremu". Przez niego tylko problemy czasami wychodzą ale on zawsze bez winy

Opublikowano
33 minuty temu, Łolek napisał:

Będziesz żałował 🤭

A no co zrobię.... Chyba że ta dopłata to w kostce może być, to zaczynam zdejmować 😁 

A tak na poważnie jak Leon jest w TDI to twardy zawodnik, którego za grosze się naprawi, z nowszymi już tak nie będzie. 

• Like 1
Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

📢📢📢📢📢📢📢📢📢

No kurła 

Mam dylemat myślowy 

Do jutra dać znać. 

Musi trzeba robić. 

jak na starych zasadach to nie masz się co zastanawiać tylko bierz

Opublikowano
3 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Myslisz ze to cos daje?nie raz praktykowane a ten dalej swoje. Ma taki charakter ciężki bo życia nie poznał bo zawsze przy rodzicach. Jak do wojska dostał do reprezentacyjnej to w domu nagadali ze kto będzie w polu robil i nie poszedł. I tak chce teraz kazdym kierowac bo nim tez kierowali. Ja chce robic po swojemu,lepiej szybciej i wygodniej a nie po "staremu". Przez niego tylko problemy czasami wychodzą ale on zawsze bez winy

No rozumiem .

Mi chodzi o to że powinieneś jasno dawać do zrozumienia że wiesz co robisz.

Nie to że tam się kłócić, bo to wiele nie da.

Musi zrozumieć że ma być jak Ty chcesz i tyle.

Opublikowano

22* mogło by tak na żniwa być i do tego przyjemnie chłodno powiewa.Poki co usuwanie awarii pyrkowego sprzętu.

IMG_20230718_091830_294.jpg

Opublikowano
37 minut temu, Rolnik1973 napisał:

📢📢📢📢📢📢📢📢📢

No kurła 

Mam dylemat myślowy 

Do jutra dać znać. 

Musi trzeba robić. 

Oni mają umowę? To Ty masz mieć umowę na starych zasadach, a ta będzie obowiązywać od momentu zgłoszenia przez Ciebie zamontowania instalacji PV. Jak oni To tłumaczą ? Niech dadzą Ci na piśmie oświadczenie że po zakończeniu instalacja będziesz rozliczany na starych zasadach, a najlepiej zapytaj w PGE bo coś nie wierzę w tę  bajkę.

Akumulatory też montujesz ?

Od 2024r planują wprowadzić rozliczenie godzinowe to będą dopiero ludzi kroić z tęgo co słyszałem. 

Opublikowano

jak u was plony ziemniakow i cena ?? u mnie to chyba gdzies w pazdzierniku urosna do kopania, takiej nedzy to dawno nie bylo.. chyba gdy powodz utopila..

1 godzinę temu, Michał88 napisał:

Odsetki co kwartał a  kapitał raz w roku. Można wziąć na 5 lat a dopłata jest do 3 lat. Już złożyłem.

to warto wziac i wplacic na lokate 😂

43 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

📢📢📢📢📢📢📢📢📢

No kurła 

Mam dylemat myślowy 

Do jutra dać znać. 

Musi trzeba robić. 

nie zastanawiaj sie, pozniej dolozysz sensowna ilosc..

36 minut temu, Belaruss820 napisał:

Ja mam tą na starych zasadach,3,2kW instalacja 8x410W panele. Rachunku za prąd narazie nie widać, od początku roku produkcja wyszła coś 1,8MWh. Nie wiem czy duzo czy malo

raczej malo. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v