Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dziś już nie narzekam 🙂 głowa do góry biere się do roboty 🙋

Opublikowano
22 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Po ile żyto i pszenżyto u Ciebie w okolicy ? Bo tu mam 600 i 650 🤦

A czy moje mleko jest dobre dla innej mleczarni to nie wiem 🤷 tylko po co robić coś z czego będę rezygnował

Marek no jak mogę tak robię , więcej mógłbym hodować opasowych ale budynki mnie ograniczają bo już nie chce mi się tyle gnoju naparzać widłami

Każdy orze jak może, a biadolenie nic nie da tylk6 ludzi do siebie zrażasz 

Opublikowano
50 minut temu, wojtal24 napisał:

o to wyzwanie facet z 5 dzieci i ma jeszcze do tego gospodarstwo. To tylko jak zawsze piszesz wsparcie w rodzinie to podstawa @aktywnyrolnik7245 widzisz jakie ludzie mają dramaty w życiu a Ty się tu pucujesz o jakieś głupoty

On nie ma gospodarstwa, ale do tej pory zajmował się głównie zarabianiem na utrzymanie rodziny. Po tym, jak nawalne deszcze zarwały mu dom podczas remontu, można powiedzieć,że wybudował go od nowa. Niewiele wiedział o ciuchach dla dzieci, książkach, zeszytach, innych rzeczach związanych ze szkołą, czy leczeniami. Teraz dostał na głowę bombę, która się z tego wszystkiego składa. Dziewczyny, tzn siostra, moja żona i pozostałe bratowe mu w tym pomagają. Twierdzi, że bez nich by się nie odnalazł. Przed zakończeniem roku szkolnego cały dzień poświęcił na wizyty w szkołach, do których dzieciaki chodzą. Mama mówiła, że tego dnia wieczorem był tak wypompowany, jakby cały dzień widłami gnój ładował. Dla niego to jest nowum. No i musi teraz wszystko sam. My nie zastąpimy dzieciom matki. Prosty przykład: ten najmłodszy sześciolatek pozwoli się przytulić tylko ojcu. Taki los i trzeba go udźwignąć. Nie traktujemy go też jakoś wyjątkowo. Jesteśmy do dyspozycji na każde skinienie i on o tym wie ,ale nikt się nie narzuca. Wczoraj zadzwonił, że chciałby, żebym z nim pojechał do kamieniarza, to byłem. Potrzebował pomocy w papierologii, to przez trzy dni jeździliśmy po urzędach. Ale bratowe wspomniały mu, że mogą zabierać dzieciaki do siebie, gdyby chciał odpocząć, to było kategoryczne nie. Wiem, że ma jechać z dzieciakami na Mazury w wakacje, żeby się całą rodziną oderwali od wszystkiego. Ale razem...

• Like 2
Opublikowano
8 minut temu, radekz200 napisał:

jakby co to krowiarze tez maja zadbane przed chalupami 😛

IMG_4636.jpeg

Bogato 

5 minut temu, Łolek napisał:

Każdy orze jak może, a biadolenie nic nie da tylk6 ludzi do siebie zrażasz 

Kogo tak zraziłem 🤔😐

Opublikowano

Teraz ja pomarudzę.

Pytam gdzie jest mój deszcz?

Miało być 16mm spadło parę kropel, nawet eternit nie nasiąkł.

Pewno na żniwa zacznie padać.

Opublikowano
10 godzin temu, Qwazi napisał:

Aneta użytkuje, a on dostaje samochód, kiedy trzeba...umyć i zatankować 🤭...znam ten proceder🤷🙆🤦

to chyba każdy tak ma

1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

a my mamy drogo tylko Ty tanio🤦‍♂️ to może zrezygnuj z dojenia przejdź na opasy i idź do pracy albo zmień mleczarnie teraz masz blisko Mlekpol Mlekovite Polmlek tylko pewnie masz słabej jakości mleko i nikt Ci drożej nie zapłaci i popracuj nad jakością i ilością mleka. Poprostu dziwię się ze jak kiedyś pisałeś i pokazywałeś to że mając taki fach w ręku to wolisz wozić gnój taczkami ale to Twój wybór więc przestań się użalać nad sobą. no chyba że sobie jaja robisz na AF

coś mi się wydaje że on w tym stolarskim fachu to za podawacza gwoździ robił....

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Teraz ja pomarudzę.

U mnie 🤣na gospodarstwie 60l

Opublikowano
10 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Bogato 

Betonoza

5 minut temu, Agrest napisał:

A cholery można dostać z tym deszczem, miałem dziś robotę na polu to polewa co trochę🤬

Opublikowano
42 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Marek no jak mogę tak robię , więcej mógłbym hodować opasowych ale budynki mnie ograniczają bo już nie chce mi się tyle gnoju naparzać widłami

Poza tym, że się robi to jeszcze trzeba przy tym myśleć. Potrzebne budynki do opadu🤔. Znam gospodarstwo popegeerowskie, gdzie opasa się 500 szt i obory stoją puste. Pomyśl może trochę inaczej niż sposobem ojca czy dziadka. Budynek to jest najdroższy element hodowli. Jak go wyeliminujesz, zysk będzie większy 🤷

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Strongman napisał:

Jak z tym zębem.

No jak jak?

za***ali mi go.

Jeszcze żyję choć znowu prochy ćpam

Ogólnie mogę polecić gościa. Wie co i jak robić

1 minutę temu, radekz200 napisał:

jaki trawnik?

Ten którego Ci zabrakło.

Współczuję temperatury wokół domu😜

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
stempos1980 napisał:

@Aktywnyrolnik7245 czytając twoje wypociny na temat hodowli i jej rezygnacji to się niedobrze robi.

Marcin chłopie ogarnij się bo jak ci tak źle to jebnij to wszystko i idź do pracy to tam będziesz miał lepiej.

Ciągle tylko marudzisz i narzekasz 😡

teżctak czasem masz że byś mu kopa za.... jak i anżejowi z plutycz 🤔

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

Eh na kurpiach to jeszcze musi dużo wody w omulwi upłynąć. Trawnik robiłem to a po co a na co 

Wytłumacz, że będziesz cielaki tym skarmiać to zrozumieją :D  

• Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Ten którego Ci zabrakło.

I tak najchłodniej jest pod drzewami i od północnej strony budynków. 

Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

No jak jak?

za***ali mi go.

Ten którego Ci zabrakło.

trawnika tez jest sporo 😛 nie zazdrość kostki 😛

• Haha 2
Opublikowano
17 minut temu, Qwazi napisał:

Poza tym, że się robi to jeszcze trzeba przy tym myśleć. Potrzebne budynki do opadu🤔. Znam gospodarstwo popegeerowskie, gdzie opasa się 500 szt i obory stoją puste. Pomyśl może trochę inaczej niż sposobem ojca czy dziadka. Budynek to jest najdroższy element hodowli. Jak go wyeliminujesz, zysk będzie większy 🤷

Nie no jak bez budynków hodować opasy 🙆 to podłe bydlęta i trzeba dobrze zabezpieczyć. Takie hihlandy to można puścić na trawkę 

Opublikowano
radekz200 napisał:

10 minut temu, Agrest napisał:

No jak jak?

za***ali mi go.

Ten którego Ci zabrakło.

trawnika tez jest sporo 😛 nie zazdrość kostki 😛

a ty jeden masz kostkę 🤔😛

Aktywnyrolnik7245 napisał:

17 minut temu, Qwazi napisał:

Nie no jak bez budynków hodować opasy 🙆 to podłe bydlęta i trzeba dobrze zabezpieczyć. Takie hihlandy to można puścić na trawkę 

ogrodzenie z barier drogowych i kawałek zadaszenia nad stołem paszowym...

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, Agrest napisał:

Teraz ja pomarudzę.

U mnie 😁

Znowu szum 🌨️

Opublikowano
1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Po ile żyto i pszenżyto u Ciebie w okolicy ? Bo tu mam 600 i 650 🤦

A czy moje mleko jest dobre dla innej mleczarni to nie wiem 🤷 tylko po co robić coś z czego będę rezygnował

Ty to już z 3 lata likwidujesz i zlikwidować nie możesz. Sprzedaj te krowy kup w to miejsce odsadki i w ciągu tygodnia twój problem się rozwiąże, a nie wkoło to samo pier**lisz tylko że Ci ciężko i likwidujesz 🤦🤦

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v