Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Dla hobby i po to po co trzymasz kobitę koło siebie - może z przywiązania, może bo lubisz. 

Dla Hobby to można chomika trzymać a nie gospodarstwo prowadzić.Nie lubię tego co robię ale staram się to robić tak profesjonalnie i wydajnie jak tylko się da.Choc wtopy też nie raz się zdarzyły.

Opublikowano (edytowane)

2 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Może i to dla mnie by była dobra ścieżka 🤔 na warzywka się rzucić 

Chętnie Ci pomogę i podam pomocną dłoń na nowej drodze życia 👇👇👇👇👇

IMG20230624164204.jpg

2 godziny temu, marcin19071980 napisał:

Normalnie.900kg na hektar sumarycznie.

Bardzo niepolitycznie odpowiadasz

Poprawnie powinno być niecałe 2 worki 🤭

Edytowane przez soltys48
  • Haha 5
Opublikowano
Przed chwilą, adamowicz84 napisał:

Przecież tu wszystko wygląda ok , to powiem ci jak ojciec spierdolił robotę , pojechał opryskiwacz płukać i stwierdził że przejedzie po lucernie i ta zamiast rosnąć zaczęła przysychac 

Bywa, następnym razem będzie pamiętał 

Nie jeden, nie dwóch, tak zrobiło 

Ja też przypaliłem pszenżyto środkiem na miotłę

Ale częściowo uschło, na końcach 

Owies rzeczywiście wygląda ok, to była trawa z koleinami

Tam ph może być w okolicy 4, nawozu nie siałem kilka lat

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005

&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005

Bardzo niepolitycznie odpowiadasz. Powinieneś napisać niecałe 2 worki

IMG20230624164204.jpg

A to Owies mam bez workowy a i tak w jednym miejscu po wczorajszej wichurze się dobrze pochylił.

Opublikowano
6 minut temu, soltys48 napisał:

IMG20230624164204.jpg

Dalajlama🤭

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

Jak zasobności wysokie u coś lejniesz to i jest

Alpaki kupiłeś?

Opublikowano
12 minut temu, marcin19071980 napisał:

Dla Hobby to można chomika trzymać a nie gospodarstwo prowadzić.Nie lubię tego co robię ale staram się to robić tak profesjonalnie i wydajnie jak tylko się da.Choc wtopy też nie raz się zdarzyły.

A czy 30a albo 2ha to gospodarstwo? Wątpię, choć tytułuje się teraz wszystko co ma powyżej hektara "gospodarstwem". W czasach kiedy te kilka morgów było utrzymaniem całej rodziny to tak, można mówić, że to gospodarstwo ale teraz nie sądzę.

Opublikowano
16 minut temu, Karol6130 napisał:

Cenie je za prostotę, wszystko przejżyste, pod ręką 

Obsługa intulicyjna 

Jedyne czego mi w nich brakuje to wałek Eco 

Ale to wynika z braku wyposażenia przy zakupie 

Sąsiad ma 3060 z turem pożyczam od niego czasami to powiem zwrotny i że skrzynią A i B nie wiem jak się nazywa ale fajny tylko ta elektronika trochę szwankuje mu 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

W ramach podzięki za podarek od wójta przewoziłem te diabelskie pomioty na festyn 

IMG20230623192710.jpg

IMG20230623192722.jpg

Czemu diabelskie podmioty? 

Trza było juniorowi pokazać to byś zobaczył i usłyszał że on takie kchce🤭

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, slawek74 napisał:

za takie pryskanie to można pójść ,,siedzić,, i majątku może być mało....

ani ty ani nikt inny z was tu siedzących kto wie lepiej za mnie  ani tego nie zrobi lepiej ani ziemniaków na zimę dla mnie w prezencie nie da 

miałem stare zeszłoroczne opakowanie mospilanu to poprykałem , troche hvjowe bo torebka wodorozpuszczalna a zatkało mi opryskiwacz plecakowy 

2 godziny temu, gregor1284 napisał:

Życie i tak się kiedyś skończy więc może zacznij w nim walczyć o to co dla Ciebie najważniejsze 

ja już o nic nie walczę , sprzymierzeńców w walce o swoje cele nie miałem i nie mam a wmawiać komuś że mogłyby to być nasze wspólne cele to troche szkoda , niema sensu i szkoda komuś głowy sobą zawracać , chciałem do tej dziewczyny co wpadłą w oko zagadać w sobotę to nie wyszło ,nie była chętna na rozmowę , widać że związki nie są dla takich psychicznych jak ja 

Edytowane przez konteno
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A czy 30a albo 2ha to gospodarstwo? Wątpię, choć tytułuje się teraz wszystko co ma powyżej hektara "gospodarstwem". W czasach kiedy te kilka morgów było utrzymaniem całej rodziny to tak, można mówić, że to gospodarstwo ale teraz nie sądzę.

Byłem na spotkaniu z Kowru i taki jeden jego mosc starszy co jest w kowrze mówi o swoim gospodarstwie jak powiedzal że ma 100 ha i zalicza się do małorolnych to cała sala go wyśmiała , ja mam 10,5 ha i mogę powiedzieć mało rolny ale daje radę utrzymać rodzinę.🤗

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A to zależy. Czy miarą reguła i to co ustalone, czy zaangażowanie w pracy na roli i wokół..

A Ty, uważasz się za rolnika?

Z kilku morgów to chyba nigdy się nie dało utrzymać...

Opublikowano
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Hobby dla mnie to jest to.Z 12tuneli 4krzaczki.

IMG_20230624_201108_301.jpg

Opublikowano
Przed chwilą, adamowicz84 napisał:

Byłem na spotkaniu z Kowru i taki jeden jego mosc starszy co jest w kowrze mówi o swoim gospodarstwie jak powiedzal że ma 100 ha i zalicza się do małorolnych to cała sala go wyśmiała , ja mam 10,5 ha i mogę powiedzieć mało rolny ale daje radę utrzymać rodzinę.🤗

A u nas więcej takich do 2ha niż takich co mają powyżej 10ha. Ubywa bo ubywa takich ale dalej więcej. Jak byłem dzieciakiem to na Ursusa 1634 z RSP ludzie mówili jak na samoloty na Podlasiu a większych niż te 10ha to ani 5 było. W co trzeciej chałupie es albo trajka, 1/3 pewnie nawet traktora nie miała. Takie to były czasy na początku lat 2000 u nas. Teraz trochę się zmieniło ale nie wiem w którą stronę.

Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

A to zależy. Czy miarą reguła i to co ustalone, czy zaangażowanie w pracy na roli i wokół..

A Ty, uważasz się za rolnika?

Z kilku morgów to chyba nigdy się nie dało utrzymać...

Nie, nie uważam się. 

Poczytaj kilka pamiętników chłopów (wydanie jeszcze przedwojenne) z południowych województw. Tam jest co nieco opisane. Z 8-10 morgów to już u nas żyli. U pradziadka mieli 12, nikt nie pracował ani we dworze, jedynie dzieci jak były większe to robiły u innych ale to bardziej za odrobek. Dało się przeżyć choć wiadomo, że biedę każdy klepał.

Przed chwilą, marcin19071980 napisał:

Hobby dla mnie to jest to.Z 12tuneli 4krzaczki.

IMG_20230624_201108_301.jpg

A dla mnie wszystko pole, pszczoły i hodowla to hobby. Jakbym tego nie lubił to bym nic nie robił. 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A u nas więcej takich do 2ha niż takich co mają powyżej 10ha. Ubywa bo ubywa takich ale dalej więcej. Jak byłem dzieciakiem to na Ursusa 1634 z RSP ludzie mówili jak na samoloty na Podlasiu a większych niż te 10ha to ani 5 było. W co trzeciej chałupie es albo trajka, 1/3 pewnie nawet traktora nie miała. Takie to były czasy na początku lat 2000 u nas. Teraz trochę się zmieniło ale nie wiem w którą stronę.

Nie, nie uważam się. 

Poczytaj kilka pamiętników chłopów (wydanie jeszcze przedwojenne) z południowych województw. Tam jest co nieco opisane. Z 8-10 morgów to już u nas żyli. U pradziadka mieli 12, nikt nie pracował ani we dworze, jedynie dzieci jak były większe to robiły u innych ale to bardziej za odrobek. Dało się przeżyć choć wiadomo, że biedę każdy klepał.

A dla mnie wszystko pole, pszczoły i hodowla to hobby. Jakbym tego nie lubił to bym nic nie robił. 

Można i tak 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Dało się przeżyć choć wiadomo, że biedę każdy klepał.

a no właśnie... czy to jest życie? czy było właściwie...? czyli nie dało się żyć... normalnie i kiedyś z kilku morgów..

Opublikowano
gregor1284 napisał:

22 minuty temu, 6465 napisał:

Putin im płacić nie chce bo Ukrainy nie pokonali. To teraz idą po swoją kasę.

A to jak usługa nie wykonana to za co płacić?

oj krucho z rozumem 🤦‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v