Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, Qwazi napisał:

Nic. Dla porządku napisałem, bo to takie ludzkie gadanie, a choroba jak każda inna, tyle, że gorsza dla samego chorego i jego otoczenia. Czemu komuś np z nowotworem, się współczuje, a kogoś ze schorzeniem psychiatrycznym wytyka palcami. Ten człowiek też pewnie wolałby być zdrowy. Każdego to może dotknąć. Nie wiadomo jaka przyszłość. Zwłaszcza w takich czasach, jak przyszło nam żyć

kurna -przeczuwasz cos ????

17 minut temu, gregor1284 napisał:

może i nie ma ale i całe szczęście takich świrów jak Ty też nie ma. 

sa wieksi- jak ty

14 minut temu, Qwazi napisał:

Z tej przyczyny, że wolno uwalniający się azot z granuli nawozu, w dodatku podlegający systematycznemu utlenianiu, zapewni stały dopływ składnika w okresie, gdy kukurydza formułuje kolbę (liczba ziarniaków w kolbie) oraz ją wypełnia (masa 100 ziarniaków). 

To jest zdanie z tego, co podlinkowałem. Jak ono ma się do Twojej tezy, że mocznik wysiany przed siewem kukurydzy, będzie dla niej dostępny, kiedy ona nie będzie już go potrzebować?

wlasnie o to mi chodzi- dlatego mocznik trzeba wysiac 2-3 tygodnie przed siewem kukurydzy. o to wlasnie chodzi ........

O ile hydroliza mocznika, a więc pojawienie się N-NH4 z mocznika, zachodzi w ciągu kilku dni, a z mocznika z inhibitorem ureazy po kilku tygodniach, to utlenienie N-NH4 do azotanów jest funkcją temperatury i wymaga co najmniej kilku następnych tygodni.

Kukurydza ma to do siebie, że w okresie poprzedzającym stadium 5. liścia w glebie winna dominować forma N-NO3, która warunkuje efektywne wykształcenie zawiązków liści i kolb. Tylko mikroskopijna liczba rolników dysponuje danymi o zawartości N mineralnego w glebie, w tym o udziale N-NO3. Jeżeli zawartość azotu w glebie jest mała, a do tego dominuje forma N-NH4, to zastosowanie nawozu amonowego lub amidowego w pełnej dawce może spowolnić, a nawet zakłócić wyżej opisane procesy. W warunkach dominacji N-NO3 problemu w zasadzie nie ma, a dawkę azotu

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Teraz sołtys przepisał gospodarstwo na syna, ale syn...w Łodzi.

no pod jakieś prowy czasami gdzieś młodzi niby przejmują, ale takich prawdziwych coraz mniej. póki ojce robią to jakoś to działa, a później.... pewno lasy będą .

Opublikowano
13 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Bo jest pieniądz z czego innego, bez tyrania w gnoju czy ryciu w ziemi i spoglądaniu w niebo.

Po co "tyrać" u kogoś jak można robić u siebie? 

Opublikowano
4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

To może jeszcze ludzie docenią ten zawód

no nie sądzę.

Opublikowano

57 minut temu, szwagier24 napisał:

Jak wygląda sprawa przeglądu auta z wyciętym filtrem cząstek stałych, mogą nie podbic przeglądu? 

Wszystko zależy od diagnosty, jak będzie dociekliwy, to może nie podbić. Jak jeszcze jakiś diesel konkretnie puszczający zasłonę dymną, to tym bardziej.

Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

robić u siebie? 

można pracować u siebie i nie koniecznie na roli czy przy zwierzętach.

Opublikowano

ładnie pada. 

aż byłem z ciekawości czy fitotoksycznosc nie dobiła psienicy, ale nie jest źle. 

mieszanka 60 kg mocznika, 20 siarczanu, grzybowka i cropfit 1,5 litra i to do psiukacza 400 l i w nocy minus 3.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Bo możesz mieć czyściutkie ubranko a nie być brudnym od kurzu czy czegoś jeszcze innego człowiekiem. To się ludziom podoba.

to też . kto weźmie teraz łajno do ręki jak jest taka potrzeba?

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A co to obchodzi bambra, że ktoś pracuje i ryje w ziemi jeszcze? Bodzie go to czy jak? Chce to robi, należą mu się dopłaty to jak chce to bierze, ma do tego prawo. Mi się też nie opłaca jakby wszystko zliczył to idąc tym tokiem myślenia to pewnie lepiej oddać? Bo temu dużemu się to może jeszcze "należy"?

No się należą i biorą, ale to nie są żadne gospodarstwa i powinno udowadniane jakimś przychodem żeby dostać dopłaty dla rolnictwa a nie dla prowadzenia hobby.

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

no pod jakieś prowy czasami gdzieś młodzi niby przejmują, ale takich prawdziwych coraz mniej. póki ojce robią to jakoś to działa, a później.... pewno lasy będą .

Niech się rozejdzie fama że jest ziemia na sprzedaż to odrazu się znajdą chętni 

Opublikowano
11 minut temu, pedro2 napisał:

Oj weźmie weźmie. Pytanie czy mu oddam 😉 doceń to, że Tobie pierwszemu oferuję 😁 noo tak dzierżawa+ dopłaty to 2 tysie trzeba brać. Podatek i akcyza Twoja 

to podziękuje 😛 sławek lubi dzierżawy 

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, szwagier24 napisał:

Jak wygląda sprawa przeglądu auta z wyciętym filtrem cząstek stałych, mogą nie podbic przeglądu? 

jak fachowo zrobione i nie widać, to nikt tego nie sprawdza póki co.

Opublikowano
6 minut temu, Pafnucy12 napisał:

rolnictwo robi się passe .

To nie rolnictwo robi się passe tylko ludzią się nie chce.U nas nie ma kawałeczka nie obrobionej ziemi pomijając miejskiego rolnika i jednego dziwaka.

Opublikowano

no pola jeszcze obrabiają ludzie, ale hodowla to zanikła... toż to śmierdzi i muchy tylko z tego... :D

Opublikowano
7 minut temu, jacus napisał:

wlasnie o to mi chodzi- dlatego mocznik trzeba wysiac 2-3 tygodnie przed siewem kukurydzy. o to wlasnie chodzi ........

O ile hydroliza mocznika, a więc pojawienie się N-NH4 z mocznika, zachodzi w ciągu kilku dni, a z mocznika z inhibitorem ureazy po kilku tygodniach, to utlenienie N-NH4 do azotanów jest funkcją temperatury i wymaga co najmniej kilku następnych tygodni.

Kukurydza ma to do siebie, że w okresie poprzedzającym stadium 5. liścia w glebie winna dominować forma N-NO3, która warunkuje efektywne wykształcenie zawiązków liści i kolb. Tylko mikroskopijna liczba rolników dysponuje danymi o zawartości N mineralnego w glebie, w tym o udziale N-NO3. Jeżeli zawartość azotu w glebie jest mała, a do tego dominuje forma N-NH4, to zastosowanie nawozu amonowego lub amidowego w pełnej dawce może spowolnić, a nawet zakłócić wyżej opisane procesy. W warunkach dominacji N-NO3 problemu w zasadzie nie ma, a dawkę azotu

Czy zastosować całą dawkę azotu przed siewem? Czy podzielić dawkę azotu? Jeżeli tak, to jak dobrać nawozy do stosowania w pierwszej i drugiej dawce? Kiedy zastosować drugą dawkę azotu? Kukurydza ma to do siebie...

Czemu pominąłeś te pytania, a dopisałeś te trzy tygodnie przed siewem, o czym nikt w tym artykule nie wspomina? Ja pytałem o Twoją tezę, że azot z mocznika z inhibitorem będzie dostępny dla kukurydzy, kiedy nie będzie jej już potrzebny

Opublikowano

po co tyrac jak mozna pracowac 8 godzin ? po pracy wolne, urlop kazda sobota i niedziela wolna,w dlugi weekend czy urlop mozna leciec na koniec swiata w paregodzin.

2 godziny i sie opalasz w cieplych krajach, wiecej na lotnisku spedzasz niz w powietrzu. 

z tych wiekszych zaden nie ma nastepcow-  ci mlodsi nawet dzieci nie maja a lata na karku .

22 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Piotrze to może u was  uj nie warunki do gospodarzenia że nie chcą🤔

jesli masz robote na kazdym kroku ,rodzicow mlodych to co bedziesz na ojcowym siedzial i czekal az na emeryture pojdzie ??

idziesz do pracy i na role juz nie wrocisz..

19 minut temu, Desperado napisał:

Powtarzam, Małopolska produkuje 60% na własne potrzeby, to jakie są tam warunki gospodarowania.

skad masz te falszywe dane ?? kto liczy takich jak ja i tysiace innych ktorzy dzierzawia pola od kilku-kilkunastu osob ?? pewnie w sattystykach oni na swoje potrzeby produkuja a nie dla de -heus albo bio-agre ??

jak liczylem niedawno to od 17 osob mam pole- z tego paru na pewno jest na krus-ie a paru  bierze doplaty na siebie..

• Haha 1
Opublikowano

A to fakt w okolicy z 250krow jest i z 1000swin.

4 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

no pola jeszcze obrabiają ludzie, ale hodowla to zanikła... toż to śmierdzi i muchy tylko z tego... :D

Opublikowano
10 minut temu, Pafnucy12 napisał:

to też . kto weźmie teraz łajno do ręki jak jest taka potrzeba?

Można widłami 😜 

12 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Bo możesz mieć czyściutkie ubranko a nie być brudnym od kurzu czy czegoś jeszcze innego człowiekiem. To się ludziom podoba.

Wszyscy w biurze roboty nie znajdą.  

• Like 3
Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

po co tyrac jak mozna pracowac 8 godzin ? po pracy wolne, urlop kazda sobota i niedziela wolna,w dlugi weekend czy urlop mozna leciec na koniec swiata w paregodzin.

2 godziny i sie opalasz w cieplych krajach, wiecej na lotnisku spedzasz niz w powietrzu. 

z tych wiekszych zaden nie ma nastepcow-  ci mlodsi nawet dzieci nie maja a lata na karku .

jesli masz robote na kazdym kroku ,rodzicow mlodych to co bedziesz na ojcowym siedzial i czekal az na emeryture pojdzie ??

idziesz do pracy i na role juz nie wrocisz..

skad masz te falszywe dane ?? kto liczy takich jak ja i tysiace innych ktorzy dzierzawia pola od kilku-kilkunastu osob ?? pewnie w sattystykach oni na swoje potrzeby produkuja a nie dla de -heus albo bio-agre ??

jak liczylem niedawno to od 17 osob mam pole- z tego paru na pewno jest na krus-ie a paru  bierze doplaty na siebie..

No i po ile hektarów masz od każdego, albo arów może?    :D

• Haha 2
Opublikowano
13 minut temu, Pafnucy12 napisał:

W tych dwóch, co wspominałem to raczej nie o prow. Młodzi po prostu nie mają ochoty na gospodarzenie, a seniorzy liczą, że ta ochota im przyjdzie. To pierwsze to dopiero przepisane, ale znając młodego to raczej nie wróci. To drugie przepisane już ponad pięć lat temu i żadnego dofinansowania nie wzięli. Córka tylko dom wybudowała po przeciwnej stronie drogi i można ją zastać albo wcześnie rano albo późno wieczorem. Prowadzi sobie trzy pizzerie razem z mężem, który jest też moim kolegą że starej pracy. Gospodarstwo tak ich interesuje, że aż strach

Opublikowano
11 minut temu, jacus napisał:

Jakbyś tak jeszcze troszkę się zastanowił, zanim napiszesz...byłoby miło...

Opublikowano
11 minut temu, jacus napisał:

małopolski obszarnik. a niech cie drzwi ścisną :D po 20 arów pozbierałeś? :D 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v