Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam Kilka bo każdy do innych upraw. No a jak już są i jest pod co podpiąć to jest to niesamowita  wygoda

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

niesamowita  wygoda

sie domyślam... po robaku był, a przypalił w chwaście... sie płukać nie chciało...

Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy12 napisał:

sie domyślam... po robaku był, a przypalił w chwaście... sie płukać nie chciało...

Coś więcej chyba tam musiało być, albo warunki stosowania?

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Coś więcej chyba tam musiało być, albo warunki stosowania?

no i odżywka...

warunki. wiatr trochę, mrozu nie było... duzo tego nie ma, ale zły jestem sam na siebie.... wystarczyło przepłukać ...

Opublikowano
28 minut temu, Pafnucy12 napisał:

no gdzie? gdzie lepiej by miała? kto ją zawiezie by tam razem z nią bigosu się w niedzielę nawpierdalać za darmo...

Zbyszek się rozkręcasz widzę 

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

Zbyszek się rozkręcasz widzę 

oj tam... sugerowałem wczoraj że już dość...

już skończyłem... na dziś...

3 minuty temu, gregor1284 napisał:

a on Ci pokazuje wszystkie swoje piły 

... i woła... choć zobaczysz mój sprzęt.... do rżnięcia... 🤭

Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy12 napisał:

... i woła... choć zobaczysz mój sprzęt.... do rżnięcia... 🤭

A przy kolacji oglądają "teksańska masakra piłą motorową" albo seans piła 1, piła 2 itd 

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

teksańska masakra piłą motorową"

a to nie wiem o czym... teksańskiego nie znam...

Opublikowano
4 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Nie no spoko wolę takie utarczki  niż mądrości starego górala, chociaż pewno z niego taki góral ja z koziej D🎺

Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

chociaż pewno z niego taki góral

taki bardziej nizinny, bo mocno dna sięga... :D

Opublikowano
11 minut temu, Karol6130 napisał:

Odrazu będzie i kosa

Cztery

Ej Misiu kolorowy...błotniki u weterana są zamontowane🤔, kierownica ogarnięta 🤔😡...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Karol6130 napisał:

Iści spać 

I tak się nie chce nic robić 

A Wy popracujta na moją socjalną przyszłość 

Ja wstałem, więc popracuję teraz.Te słonko wyszło.

Edytowane przez Baks00
Opublikowano

cieplo-16 stopni aleznowu jakies czarne chmury ida..

1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Wiesz ile kosztuje rejestracją środka w nowym gatunku? 

nie wiem-pewnie sporo , ale te srodki maja po 50 lat pewnei i ktos by na pewno wylozyl gdyby tak bylo

w przypadku generykow tak by moglo byc-bo wteyd kazdy moze robic substancje czynna a jeden by musial placic za badania.

1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

Wpadnij jak truskawki będą. Najfajniejszy czas u mnie.

w najblizszym czasie wybieram sie w dokladnie druga strone 😂,

1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Możesz co najwyżej poprosić.

Znaczy, że tylko TY interpretujesz odpowiednio?

Co do mocznika, to Przemek już Ci pokazał jednym zdjęciem, więc sobie zinterpretuj. Jednak, gdybyś miał z tym problem to masz tutaj mały fragment 

https://nawozy.eu/wiedza/porady-ekspertow/nawozy/jak-dziala-mocznik-w-glebie

Wyzywasz Bogdana, a on ma w tym rację

to dotyczy mocznika bez inhibitora ureazy a do tego jest tylko czescia przeksztalcen . 

w temacie polityka -w jakim innym mozna- pare dni temu wyjasnilem dokladnie i spokojnie o co chodzi.

1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

No właśnie nie. 

Nie mam nic do niego. 

@jacus -a już kilka lat znam i potrafię z nim całkiem sensownie porozmawiać.

Nie obraża mnie, więc czemu z nim nie porozmawiać na żywo?

A że czasami ma inne zdanie niż ja.... No bywa...

z kazdym staram sie rozmawiac takim jezykkiem zeby zrozumial-z normalnymi normalnie...

1 godzinę temu, Desperado napisał:

Ciebie to ciągnie do tych górali jak kota do myszy,   :P jak nie jeden kuliega to drugi   :D

orawiok to goral slowacki a ja nizinny -czyli zaden prawdziwy 🤣

1 godzinę temu, Desperado napisał:

Te z Galicji to jak coś komuś da, to na bank prędzej czy później i tak to wypomni, taką już mają naturę. Na dodatek mówię to na faktach, zbierają wszystko co wpadnie w ręce, jeden dziurawe garnki ze złomu tachał, bo jeszcze może się przydać, a biedne nie byli.   :D

a to ze byli z galicji to na twarzach mieli wymalowane ??  

1 godzinę temu, pedro2 napisał:

U mnie teraz zaczyna mocniej. 

Radek nie chcesz w dzierżawę całej gospodarki z budynkami? 😁 Doktor mi kazał rzucać wszystko i się wynosić bo płuca do przeszczepu... 

to nie czekaja tylko zajmuj kolejke.. chyba ze doktor chce od ciebie tanio odkupic ojcowizne to zmien lekarza .🤣

ja sie 2 lata z biodrem meczylem 

1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

A dziękować dziękować wszyscy zdrowi. A szwagier zdrowy?

Szuka moze równie wykolejonych

A mlode duperki jakieś do zbierania będą?

ze wszystkich jakich mam to polowa zdrowa.

57 minut temu, slawek74 napisał:

więcej wygniecie niż zbierze gramaduła...🤭

od roboty to sa tacy jak ty-ja ci moge pokazac jakie masz zyrwac..

56 minut temu, slawek74 napisał:

a gdzie on w domu spier..olił z psychoatryka i w lesie siedzi to mie wi 😁

w domu wszyscy zdrowi ??

53 minuty temu, gregor1284 napisał:

Ja pamiętam jak zaczął coś o ociepleniu klimatu ale później mu zabrakło argumentów i od tej pory postrzegam go jak postrzegam 

A jak pomoże Ci krowę wydoić to wiedz że cielaka zabierze 

cos zaczales bredzic a mnie akurat kregoslup bolal i nie moglem sie schylic do twojego poziomu...

wyjrzyj ze swojego grajdolka na swiat i poatrz co sie dzieje w europie czy nawet polsce zachodniej i poludniowej..

49 minut temu, Karol6130 napisał:

Chłopy 

Ile dolać Modusa do fundamentum na owies?

Można mieszać?

Dla tych co mówią że lejek to całkowite dziadostwo

20230515_175015.jpg

lejek to dziadostwo-mialem kiedys i moge potwierdzic,

z herbicydami nie zaleca sie stosowania niczego.

31 minut temu, ahten napisał:

Tak jest tam napisane, jakaa uprawe zasiac w polowie maja:)

Akurat zima rozmawialem z przedstawicielem syngenty, mowil, ze nie powinno byc  pozostalosci, ale robisz to na wlasne ryzyko.

Wiec zamiast pisac bezsensowne odpowiedzi i nabijac liczbe postow, normalne odpowiedz na zadane pytanie.

Nie mam prentesji do nikogo, tylko pytam, czy o tej porze mozna jeszcze cos zasiac, zeby mozna bylo troche zarobic, czy zostawic ugorem.

na poczatku ladnie powschodzilo, dopoki korzeni nie mial dobrze wyksztalconych. A po miesiacu najpeirw pojedyncze rosliny zolky, a teraz na calym polu, mimo sporych opadow

wez otworz strone w etykieta i przeczytaj dokladnie  !!!!!!!  co w tym jest bezsensu ?? nawet jesli butelki  wpiecu spaliles to w internecie znjadziesz ...

kurna czego z niej nie rozumiesz ???  tymczasowe -to chyba nie trudne slowo ??

W skrajnie niekorzystnych warunkach (gleby piaszczyste, gleby łatwo przesychające, gleby o niskim pH [4.0%], niskiej aktywności biologicznej, wyjątkowo niskich temperaturach w okresie zimowym, wyjątkowo niskiej wilgotności gleby latem i/lub jesienią i/lub zimą, nakładania się powierzchni opryskanej preparatem, gleby nadmiernie ugniecionej) mogą wystąpić tymczasowe wybielenia, zahamowanie wzrostu, zmniejszenie obsady w roślinach wrażliwych (buraki, strączkowe, słonecznik i warzywa). Dlatego też uprawa w/w roślin jako roślin następczych nie jest zalecana, gdy pH gleby jest znacznie poniżej 6.0 lub jeśli po zastosowaniu środka w poprzednim sezonie, wystąpił długotrwały okres posuchy. Głęboka orka po uprawie kukurydzy i pH gleby ponad 6.0 znacząco zmniejszają ryzyko uszkodzeń tych roślin.

jeszcze w sobote kukurydze siali. nie wiem jaka masz glebe,jakie warunki pofgode,jak to wyglada-wiec decyzje musisz podjac sam. 

po powodzi w 2010 to w czerwcu na kiszonke przesiewali i tez uroslo..

w jednym masz racje-czytanie etykiek srodkow jest bez sensu-co sam na swoim przykladzie udowodniles 😂

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

w najblizszym czasie wybieram sie w dokladnie druga strone 

trudno. Twoja strata...

Opublikowano

przeczytaj jescze raz poprzedni post o co pytałem. A jak nie zrozumiesz pytania to przeczytaj jescze kilka razy. tak tymczasowo mi rośliny znikaja na polu😂

Opublikowano
12 minut temu, jacus napisał:

cieplo-16 stopni aleznowu jakies czarne chmury ida..

nie wiem-pewnie sporo , ale te srodki maja po 50 lat pewnei i ktos by na pewno wylozyl gdyby tak bylo

w przypadku generykow tak by moglo byc-bo wteyd kazdy moze robic substancje czynna a jeden by musial placic za badania.

w najblizszym czasie wybieram sie w dokladnie druga strone 😂,

to dotyczy mocznika bez inhibitora ureazy a do tego jest tylko czescia przeksztalcen . 

w temacie polityka -w jakim innym mozna- pare dni temu wyjasnilem dokladnie i spokojnie o co chodzi.

z kazdym staram sie rozmawiac takim jezykkiem zeby zrozumial-z normalnymi normalnie...

orawiok to goral slowacki a ja nizinny -czyli zaden prawdziwy 🤣

a to ze byli z galicji to na twarzach mieli wymalowane ??  

to nie czekaja tylko zajmuj kolejke.. chyba ze doktor chce od ciebie tanio odkupic ojcowizne to zmien lekarza .🤣

ja sie 2 lata z biodrem meczylem 

ze wszystkich jakich mam to polowa zdrowa.

od roboty to sa tacy jak ty-ja ci moge pokazac jakie masz zyrwac..

w domu wszyscy zdrowi ??

cos zaczales bredzic a mnie akurat kregoslup bolal i nie moglem sie schylic do twojego poziomu...

wyjrzyj ze swojego grajdolka na swiat i poatrz co sie dzieje w europie czy nawet polsce zachodniej i poludniowej..

lejek to dziadostwo-mialem kiedys i moge potwierdzic,

z herbicydami nie zaleca sie stosowania niczego.

wez otworz strone w etykieta i przeczytaj dokladnie  !!!!!!!  co w tym jest bezsensu ?? nawet jesli butelki  wpiecu spaliles to w internecie znjadziesz ...

kurna czego z niej nie rozumiesz ???  tymczasowe -to chyba nie trudne slowo ??

W skrajnie niekorzystnych warunkach (gleby piaszczyste, gleby łatwo przesychające, gleby o niskim pH [4.0%], niskiej aktywności biologicznej, wyjątkowo niskich temperaturach w okresie zimowym, wyjątkowo niskiej wilgotności gleby latem i/lub jesienią i/lub zimą, nakładania się powierzchni opryskanej preparatem, gleby nadmiernie ugniecionej) mogą wystąpić tymczasowe wybielenia, zahamowanie wzrostu, zmniejszenie obsady w roślinach wrażliwych (buraki, strączkowe, słonecznik i warzywa). Dlatego też uprawa w/w roślin jako roślin następczych nie jest zalecana, gdy pH gleby jest znacznie poniżej 6.0 lub jeśli po zastosowaniu środka w poprzednim sezonie, wystąpił długotrwały okres posuchy. Głęboka orka po uprawie kukurydzy i pH gleby ponad 6.0 znacząco zmniejszają ryzyko uszkodzeń tych roślin.

jeszcze w sobote kukurydze siali. nie wiem jaka masz glebe,jakie warunki pofgode,jak to wyglada-wiec decyzje musisz podjac sam. 

po powodzi w 2010 to w czerwcu na kiszonke przesiewali i tez uroslo..

w jednym masz racje-czytanie etykiek srodkow jest bez sensu-co sam na swoim przykladzie udowodniles 😂

Idiotyzm A nie ocieplenie klimatu. Wydłub ropy z oczu i się rozejrzyj 

Opublikowano
57 minut temu, marcin19071980 napisał:

Oooo,a gdzie to.W dzierżawy to nie ale kupić to może i tak 🤔

Gdzie tam. Z czegoś trzeba żyć, a pokorny dzierżawca to ponoć dobra rzecz.

58 minut temu, gregor1284 napisał:

Toć chyba szlugów nie pali to dla Pedra by były w sam raz. Przemyśl to. Wiem że mam dar, nie tylko do tego 

A jakby rudość przeszła razem z płucami na mnie... 🙆 widzisz Mietek także proszę się nie dziwić, że nie chcę się z kurpianką żenić i dzieci robić jak tu takie cyrki wychodzą...

Na razie poszukam drugiego lekarza na szybkości. Ale nie ma co się oszukiwać, że najlepiej by było rzucić i iść do pracy. Ale kuźwa no nie wyobrażam sobie żeby przynajmniej pola nie obrabiać. Już hvj w te bydlaki, łąki kwietne i bez gnoju urosną.

Opublikowano
6 minut temu, pedro2 napisał:

Na razie poszukam drugiego lekarza na szybkości

Gdybym tak nie zrobił, to moja najmłodsza nie wiadomo jak by skończyła..

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v