Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

W korzystnej wersji? Czy jak pieniędzy w budżecie brakowało i w familiadzie startował? 

images (1).jpeg

Od 80 kur i 100 ptaków wodnych. Wczoraj z koleżanką dyskutowałem na ten temat. Ale możesz mieć 79kur i żona drugie 79 

tak samo urodziwy jak to 

Screenshot_20230110-161941_Samsung Internet.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Od 80 kur i 100 ptaków wodnych. Wczoraj z koleżanką dyskutowałem na ten temat. Ale możesz mieć 79kur i żona drugie 79 

O, to jest dobra informacja

1 minutę temu, DANDYS napisał:

a kolczyki też będzie trzeba?

To już chyba by musiało być przegięcie 

Opublikowano
Qwazi napisał:

Drób się zaraz przestanie tak mieć. Wprowadzili rejestrację i dodatkowe ceregiele

Ponoć można będzie jedną swinke trzymać bez spełnienia żadnych restrykcji. A, i dzisiaj ze znajomym gadałem to niby jest opcja (w tym nowym irz), że można czasowo wyrejestrować bydlaka. Prawdopodobnie jest to opcja na ucieczkę sztuki z pastwiska i jakby się odnalazło po czasie. 🤦

• Thanks 1
Opublikowano

toc jedna toto nie humanitarnie. 

kiedyś nawet cielakow w pojedynkę zakazywali trzymać 🙉

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Też mam i ani mi się śni. W d*pie ich mam, prędzej zlikwiduję i ugorem puszczę niż będę się rejestrował. 

Kozom też trzeba a znajdź kozę z kolczykiem... No chyba, że ktoś ma całe stado.

Trzeba na chłodno chwilę poczekać. Na te fikołki rejestracyjne drobiu jest ponoć 3 miesiące. Ale z tego, co gdzieś w przelocie zdążyłem przeczytać, to wydaje się, że najgorzej może wyglądać temat koni, bo tam jest wmieszany związek hodowców i żeby się nie okazało, że takie konie nieewidencjonowane w związku to będzie aut 

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Trzeba na chłodno chwilę poczekać. Na te fikołki rejestracyjne drobiu jest ponoć 3 miesiące. Ale z tego, co gdzieś w przelocie zdążyłem przeczytać, to wydaje się, że najgorzej może wyglądać temat koni, bo tam jest wmieszany związek hodowców i żeby się nie okazało, że takie konie nieewidencjonowane w związku to będzie aut 

I tak wszystkich nie skontrolują... Te parę kur czy królików to w co drugim domu może być... Konie to temat, który u nas wymarł. Dwóch ma i obaj są i tak w związku. Agencja też już się próbuje wmieszać tak, że bez numeru producenta koło nie wyda leków dla pszczół. Muszę dopytać prezesa w lutym, jak faktycznie tak to niech się cmokają. Kupi się u weterynarza Apiwarolu na zapas i już... Niby tam jest data ważności ale jak nie "rozpieczętowane" opakowanie... Widać wydaje im się, że za mało ludzi zgłosiło o dopłaty i za mało tych co nie miało numerów je założyło.

Opublikowano

trzeba rejestrować? od ilu sztuk?

Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Ale to nie rolnikom małym kury rejestrować tylko fermom

Opublikowano
10 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ale to nie rolnikom małym kury rejestrować tylko fermom

Makao 

Niemniej obowiązek zgłoszenia zakładu drobiu do komputerowej bazy danych będzie dotyczył każdego, kto utrzymuje ptaki z gatunków: kura (Gallus gallus), kaczka (Anas platyrhynchos), kaczka piżmowa (Cairina moschata), gęś (Anser anser), gęś garbonosa (Anser cygnoides), indyk (Meleagris gallopavo), przepiórka japońska (Coturnix japonica), perlica (Numida meleagris) oraz struś (Struthio camelus), niezależnie od liczby utrzymywanych ptaków.

I po makale 😴

Opublikowano
TheraRolnik napisał:

Przed chwilą, Bananek napisał:

To musi być spora ferma z 80szt kur. 😉

No a nie ?? 

Powiedz "mam 80 szt zwierząt" 

I zobacz jaka to ilość 🙉

Przez miedzę mam 4 kurniki na bojlera, najmniejszy to 30000szt, największy 60000szt kurek. 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v