Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
szwagier24 napisał:

Trochę dziwi mnie sposób zasilania pompy bo ciecz idzie do góry, w starym był otwór na spodzie zbiornika. 

IMG_20230408_162055.jpg

jeżeli ta rura w zbiorniku TK filtr? to problem jest że ten filtr jest na takim krotkim wężu łączonym w zbiorniku i ten wąż że starości jest nie szczelny musisz rozkręcić dwie opaski i to wymienić i powinno być ok

Opublikowano
36 minut temu, Karol6130 napisał:

Widzisz jak ja potrafię zaskoczyć pytaniem 

Ja zmierzyłem i chciałem zapytać czy normalna 

Dziś dwie dorwał, po dwa razy, będą bliźniaki 

No potrafisz. I nie podgladywywaj byka, bo się oniesmieli i zamknie w sobie🤭

• Haha 1
Opublikowano
34 minuty temu, wojtal24 napisał:

jeżeli ta rura w zbiorniku TK filtr? to problem jest że ten filtr jest na takim krotkim wężu łączonym w zbiorniku i ten wąż że starości jest nie szczelny musisz rozkręcić dwie opaski i to wymienić i powinno być ok

Dzięki za podpowiedź. 

Opublikowano
36 minut temu, wojtal24 napisał:
54 minuty temu, szwagier24 napisał:

Doradźcie gdzie najpierw szukać rozwiązania, pilmet nie używany kilka lat zalany dzisiaj woda i niestety nie daje cieczy. 

Ciśnienie nabite na 4 atmosfery. 

Da się jakoś pompę sprawdzić? 

kiedyś miałem w pilmecie 400l taki przypadek że w wężu zsacym między filtrem a pompa mała dziurkę i ciągnął bokiem powietrze spróbuj z wiadra na krótkim wężu zobaczyć czy pociągnie ale też jak długo stal to może membrany ztrachcialy że starosci

Pany, skoro na manometr nabił 4 ATM, to mi się wydaje, że odcinek ssawny i filtrujący są w porządku. Moze warto by sprawdzić rozdzielacz, czy się nie przyciął i po prostu nie otwiera przepływu na sekcje

Opublikowano
Qwazi napisał:

36 minut temu, wojtal24 napisał:
54 minuty temu, szwagier24 napisał:

Doradźcie gdzie najpierw szukać rozwiązania, pilmet nie używany kilka lat zalany dzisiaj woda i niestety nie daje cieczy. 

Ciśnienie nabite na 4 atmosfery. 

Da się jakoś pompę sprawdzić? 

kiedyś miałem w pilmecie 400l taki przypadek że w wężu zsacym między filtrem a pompa mała dziurkę i ciągnął bokiem powietrze spróbuj z wiadra na krótkim wężu zobaczyć czy pociągnie ale też jak długo stal to może membrany ztrachcialy że starosci

Pany, skoro na manometr nabił 4 ATM, to mi się wydaje, że odcinek ssawny i filtrujący są w porządku. Moze warto by sprawdzić rozdzielacz, czy się nie przyciął i po prostu nie otwiera przepływu na sekcje

ale w membranę chyba tyle nabił z tego co zrozumialem

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał:

No potrafisz. I nie podgladywywaj byka, bo się oniesmieli i zamknie w sobie🤭

Był wet 

Mówił że to normalne 

Szczególnie że zrobił dwie 

Temperatura w normie 

A na to to to mam stosować to 

Dwa razy dziennie przez 5 dni

20230408_191617.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, wojtal24 napisał:

Masz na myśli powietrznik? To chyba trochę za duzo

7 minut temu, Karol6130 napisał:

Był wet 

Mówił że to normalne 

Temperatura w normie 

20230408_191617.jpg

No widzisz. To już teraz wiemy wszyscy, że bykowi po skoku się podnosi....temperatura🤭

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano

Kąpiel robić trzeba

9 minut temu, Qwazi napisał:

No widzisz. To już teraz wiemy wszyscy, że bykowi po skoku się podnosi....temperatura🤭

Powiedział że ludzie się pocą 

Bydło nie I ciepło się kumuluje 

Opublikowano
5 minut temu, szwagier24 napisał:

No 3 atmosfery były dobiłem do 4. 

No to jeśli zamierzasz pryskać na ciśnieniu roboczym 3 ATM to w powietrzniku powinno być od 1 do 2 ATM. A jeśli pompa nie daje cieczy wogóle, to musisz szukać po przewodach. Jednak mi wydaje, że tutaj będzie walnięta membrana. Ale przewody posprawdzaj

Opublikowano

Moje 3 membrany były dziurawe a stanął nagle na łożyskach 

Tłok i wał trochę też dostały 

Teraz muszę membrany dostać i złożyć 

1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@Łolek @Qwazi teraz wydoiłem to jest już taka woda 

escherichia coli pewnie, a może i paciorkowiec, enterokoki

Mleko do wtorku by wyrosło u moich wetów, ale podłoża nie mogą dostać 

Laboratorium z 40 zł podniosło się na 60

Opublikowano
3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@Łolek @Qwazi teraz wydoiłem to jest już taka woda 

Marcin ściągnij sobie weterynarza, niech ją obejrzy i zdiagnozuje jak trzeba. Wtedy podejmie odpowiednie kroki. Bo tak to my sobie tu będziemy pisać i wróżyć,aż krowa padnie

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Udało mi się dziś wniosek o obszarowke zwalczyć ale w jaki sposób agencja weryfikuje czy jestem aktywnym rolnikiem to pojęcie nie mam a tyle gadania o tym było.Calkiem ładna pogoda się szykuje 10* 

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
3 godziny temu, Łolek napisał:

Marcin ty weź się lepiej za warzywnictwo albo to stolarstwo bo z tą hodowlą to tak ci średnio idzie,

chce łobornika to kombinuje, a z hodowli częściej 💰 wpada aniżeli z roślinnej , ale u niego lepiej chyba byłoby cielaka od zera odpoić i leczyć niż kłopotać się z taką zdrowotnością mamek

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Marcin ściągnij sobie weterynarza, niech ją obejrzy i zdiagnozuje jak trzeba. Wtedy podejmie odpowiednie kroki. Bo tak to my sobie tu będziemy pisać i wróżyć,aż krowa padnie

Racja,nawet jak trafnie zdiagnozujecie,raczej sam nie wyleczy.

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał:

Chłopie dzwoniłem 

Opublikowano
Qwazi napisał:

7 minut temu, wojtal24 napisał:

7 minut temu, Karol6130 napisał:

Był wet 

Mówił że to normalne 

Temperatura w normie 

tak chodziło mi o powietrznik a napisałem membrane

Opublikowano

@szwagier24 to jest pilmet 1000l???

Jeśli tak  to nowsza wersja , lata 90te, zasysanie przez tzw końskie kopyto bo taki kształt ma końcówka. Rura ssąca jest łączona i jak wyżej chyba @wojtal24 pisał tam są dwie opaski, pewno przegnite i może ssać powietrze i wówczas nie zassie wody.

Może też być pęknięta rurka.

Możesz zalać do pełna. Pewno wówczas poda ciśnienie. I możesz wypompowywać wodę lancami. Jak przestanie ssać pokaże ci miejsce w którym jest nieszczelność.

Może też być tak że jest wszystko szczelne ale pompa zapowietrzona. I od tego bym zaczął.  Wówczas wąż ssawny z góry zbiornika odepnij i zalej przez niego pompę wodą.

U mnie po każdym spuszczeniu cieczy z pomp zespolonych w ślęzie zawsze trzeba było zalać pompę bo nie zassała nawet przy pełnej beczce.

I ciśnienie w powietrzniku stanowczo za wysokie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v