Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No właśnie ktoś mówił o przepływomierzach liczących deszczówkę.

Tylko tu sporą powierzchnia zabudowy i ciężko to będzie jednym basenem zrobić.

Prowadzić rury dookoła mury i zrobić spadki to w uj głęboko zbiornik  trzeba zasypać.

Pomysły???

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

No właśnie ktoś mówił o przepływomierzach liczących deszczówkę.

Tylko tu sporą powierzchnia zabudowy i ciężko to będzie jednym basenem zrobić.

Prowadzić rury dookoła mury i zrobić spadki to w uj głęboko zbiornik  trzeba zasypać.

Pomysły???

Agrest to był fejk z 1 kwietnia. Już nawet pod dodanym filmem cebulaki pisali ze w zbiornikach pompy będą montować i pompować wodę spowrotem na dach aby tylko więcej przepływomierz wskazywał. Tu w temacie nawet kilku takich by znalazł. Z około 80m2 dachu łapie wodę w czarnego mausera to mam na podlanie kropelkowe pod foliak, do picia dla bydła dziobatego i uszaków. Rynny z odzysku i dokupiona spustowa i dwa kolanka

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

W zeszły piątek 3,2owsa i w gotowości stoi sprzęt bo mokro i woda 

16808755960223588872229218793938.jpg

1 IV zasiałem 4,5ha i 5 IV resztę 2,5ha 

Opublikowano
8 minut temu, PRIMO napisał:

1 IV zasiałem 4,5ha i 5 IV resztę 2,5ha 

Czyli 7 ha zboża wystarczy na cały rok dla zwierząt? 

Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

Agrest to był fejk z 1 kwietnia. Już nawet pod dodanym filmem cebulaki pisali ze w zbiornikach pompy będą montować i pompować wodę spowrotem na dach aby tylko więcej przepływomierz wskazywał. Tu w temacie nawet kilku takich by znalazł. Z około 80m2 dachu łapie wodę w czarnego mausera to mam na podlanie kropelkowe pod foliak, do picia dla bydła dziobatego i uszaków. Rynny z odzysku i dokupiona spustowa i dwa kolanka

A To nic nie czytałem. Wiem że podatek istnieje. Wiem też że zrobią wszystko by w przyszłości go rozszerzyć.

Tylko mi nie tyle o ten podatek chodzi co o zbiór tej wody. 400m² dachu to na rogach po ulewie wszystko będzie pływać.

Od zachodu to pi ścianie odprowadzę sobie wodę na pole, ale od wschodu wjazd zrobiłem i mogę rur odprowadzających nie zmieścić nad wrotami by spadek zachować. Nawet na pewno tego nie zrobię bo suwane 5m i mocowane na wieńcu bądź 20cm poniżej .

Prowadzenie ziemią  to obowiązkowo kopsnie zbiornika wgłąb, a wolałbym np 20tys l ustawić na gruncie.

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Agrest co to za system nawadniania? Wtyka się toto w doniczkę i jakoś to podlewa 

16808802235418256381636670292163.jpg

Wpinasz się do magistrali i w każdą doniczkę. System że szklarni. Jak się nazywa to nie wiem.

Ale przy twardej wodzie i niskim ciśnieniu w magistrali mały przekrój pewno szybko ulegnie zatkaniu , osadzi się kamień. Miażdżyca gotowa😁

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Prowadzenie ziemią  to obowiązkowo kopsnie zbiornika wgłąb, a wolałbym np 20tys l ustawić na gruncie.

w ziemi nie rosną tak glony, na gruncie po tygodniu w lecie woda zielenieje

Opublikowano

Też jest to problemem. I pewno skończy się na studniach chłonnych. Dwa cylindry zakopane że 3m od budynku na rogach i niech sobie wsiąka.  Tylko akurat glina😕

Opublikowano
5 minut temu, Luki99 napisał:

To jest tylko owies. 

Jest jeszcze pszenżyto i pszenica.

Opublikowano
48 minut temu, Qwazi napisał:

A właśnie na Twojej ziemi to on jest największą zaletą. Możesz sobie łatwo regulować głębokość w zależności od warunków jakie masz na polu

Największa zaleta to to, że się łatwo nie zapcha, na postoju się opuści albo traktor się cofnie to nie ma problemu. No i trzeba było się nastawić żeby nie jechać po śladzie tylko trochę dalej bo 2m szerokości a nie 1,5m jak w konnym, choć znaczniki do niego leżą w garażu.

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

To jest tylko owies. 

Jest jeszcze pszenżyto i pszenica.

Mi by tyle owsu na pewno wystarczyło na cały rok. 

Opublikowano
Przed chwilą, Luki99 napisał:

Mi by tyle owsu na pewno wystarczyło na cały rok. 

Zapas musi być większy niż zapotrzebowanie. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, gregor1284 napisał:

Agrest co to za system nawadniania? Wtyka się toto w doniczkę i jakoś to podlewa 

16808802235418256381636670292163.jpg

Bez pompy to to nie pójdzie 👆

Screenshot_2023-04-07-17-24-47-196_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
Opublikowano
7 minut temu, stempos1980 napisał:

Bez pompy to to nie pójdzie 👆

Screenshot_2023-04-07-17-24-47-196_com.android.chrome.jpg

No to akurat nie. Myślałem że to gdzieś obok kropelkuje a to z tego siuraka woda leci, muszę zmierzyć jaką to ma wydajność bo znalazłem i są różne wydajności. 

Opublikowano
21 minut temu, Agrest napisał:

Też jest to problemem. I pewno skończy się na studniach chłonnych. Dwa cylindry zakopane że 3m od budynku na rogach i niech sobie wsiąka.  Tylko akurat glina😕

Cylindry i studnia chłonna na glinę to niema prawa działać poprawnie.

Musisz kopać do piachu 🤔

Opublikowano
57 minut temu, Luki99 napisał:

U mnie wystarczy dla młodzieży krowy na gotowej, no oczywiście qq i trawy jeszcze 

38 minut temu, Strongman napisał:

Kosiarkę kupiłem. 😁😁

To pochwal się nam 

• Like 1
Opublikowano

Powiem wam Pany moje drogie że pada nie najgorzej ale zrobiło się cieplej niż było o 14.Prawie 8* już jest tak więc może wiosna w końcu przyjdzie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v