Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
21 minut temu, Qwazi napisał:

Sławek dorzucę jeszcze 200 do tej puli, żeby suszy zapobiec...może się kto znajdzie, co w pewny sposób to załatwi 🤭

Mając odpowiednie fundusze by dało radę. Można to jodkiem srebra załatwić. ;)  

Opublikowano
21 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Hmmm.

No mogę się tym zająć.

W razie jak by nie wyszło, to oczywiście kasę zwracam ..

No to jak Sławek przeleje Sławkowi, to dawej numer konta, ja przeleje Tobie...we dwóch to data radę 😉

3 minuty temu, Leszy napisał:

Mając odpowiednie fundusze by dało radę. Można to jodkiem srebra załatwić. ;)  

Zdecydowali się na tyle...to niech działają...może mają jodek srebra z jakiego przemyta🤭😉

4 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

A mi się odechciało w taka porę sadzić.

Prawie co roku w maju takie ładne marzły i chorowały długo.

Z ziemniakiem jak z kukurydzą. Potrzebuje odpowiedniej temperatury ziemi. Wczesne sadzenie bez osłony jest trochę pozorne mim zdaniem. Ja zwykle sadzę w drugiej połowie kwietnia, zależy od pogody

Opublikowano
24 minuty temu, Qwazi napisał:

Z ziemniakiem jak z kukurydzą. Potrzebuje odpowiedniej temperatury ziemi. Wczesne sadzenie bez osłony jest trochę pozorne mim zdaniem. Ja zwykle sadzę w drugiej połowie kwietnia, zależy od

Ja taki kawałek na wczesne zawsze sadzę.

Podkielkowane. 

Lubię młode!

A w polu to też tak końcem kwietnia.

Opublikowano
40 minut temu, Pafnucy12 napisał:

A mi się odechciało w taka porę sadzić.

Prawie co roku w maju takie ładne marzły i chorowały długo.

to jest bol gdy 5 nocy przykrywasz bo przymrozek zapowiadali a szostej nie i po ptokach..

albo wyjda jednego dnia a drugiego zmarzna .

ja na handel sadze a i sam lubie..

Opublikowano
11 godzin temu, Agrest napisał:

@damian303

Tak analizuję sobie co napisałeś i wietrzę podstęp, pułapkę zastawioną na producenta pomidora i marchwi.

To rośliny jednoroczne, i jest jeszcze czas by podjąć decyzję o siewie i sadzeniu. I to trochę pachnie taką zachętą do zwiększenia areału by zbić cenę

Mylisz się.

Wszyscy uczestnicy imprezy mieli już wcześniej ugadane ilości. Marchwi trochę zmniejszają przerób, więc każdemu trochę obcinali ilości. Wszystko ustalone, tylko zostało podpisanie kontraktu.

Pomidora jeszcze by zwiększyli, ale teraz flance to chyba dopiero na połowę czerwca można dostać.

Jeszcze mi się nie zdarzyło by cena ustalona wcześniej różniła się z tą kontraktową.

Oczywiście takie imprezy mają na celu zachęcić ludzi do zwiększenia produkcji, ale o zbijaniu ceny w aktualnym roku nie ma co mówić.

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Ja taki kawałek na wczesne zawsze sadzę.

Podkielkowane. 

Lubię młode!

A w polu to też tak końcem kwietnia.

Ja za młodymi ziemniakami nie przepadam. Z podkiełkowanymi też się namęczyłem. Jeszcze w domu rodzinnym. Ojciec po 2-3ha tego sadził. Te skrzynki i sadzenie. Potem przy kopaniu orkanem się łęciny cięło, a Ankę nieraz na dwie siuntki ciągaliśmy. Ja już tak nie będę robił. Normalne sadzenie. Potem Anka wykopie, na rozrzutnik wysypie, z rozrzutnika na podajnik. 20 minut się popatrzy i cały rozrzutnik w piwnicy. Jak dzieciaki pomogą to się w dwa dni wykopie na luzie. Jak nie będą mogły, to sobie z żoną przez tydzień wykopiemy powoli, jak najmłodsza w przedszkolu będzie 

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Co tu się dzieje! Co tak towarzystwo rozleniwione, brać się za robotę bo patusy i ukropy chcą godnie żyć! 

Dzień dobry Polsko 👋

już się wziąłem 

16796528228284322934908205499453.jpg

Opublikowano

to nie biedronkowy. 

a szyby do jesieni może się dorobię. 

narazie się dociera 🤣

Opublikowano
30 minut temu, Qwazi napisał:

Ja się tylnej szyby w siuntce dorabiam już z 5 lat🤭 i już się chyba nie dorobię....Mieciu nie chcesz łopatą pomachać🤔

Podejrzewam że może mieć uczulenie na trzonek od łopaty 🤭

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Żeby bliżej to bym przyjechał i pomógł. Ładowarką czy tam czym innym, co Ty tam robisz?

Wieszam baga na turze i trzeba go łopatą załadować zbożem, które jest na górze. Ładowarką się nie wysłużysz🤷

Opublikowano
3 minuty temu, stempos1980 napisał:

Podejrzewam że może mieć uczulenie na trzonek od łopaty 🤭

1 minutę temu, Qwazi napisał:

Wieszam baga na turze i trzeba go łopatą załadować zbożem, które jest na górze. Ładowarką się nie wysłużysz🤷

Mogę Ci wykonać jakiś sytem do załadunku. 

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Co tu się dzieje! Co tak towarzystwo rozleniwione, brać się za robotę bo patusy i ukropy chcą godnie żyć! 

Dzień dobry Polsko 👋

No trza się brać , dziś coś zasiać bo tu już wszyscy chyba zaczęli 🤔 

Ale po staremu bez agregatu będzie

1 godzinę temu, HF86 napisał:

już się wziąłem 

16796528228284322934908205499453.jpg

Na żyletkach oszczędzasz , to niebawem jaki nowy fynd stanie na podwórku 😛

Opublikowano

Byłem trochę na tym szkoleniu o dopłatach...

No pokomplikowali. 

Chyba mało który rolnik sam wypełni jak będzie chciał więcej kasy niż dopłaty podstawowe

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v