Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Bananek napisał:

chyba stryjkiem, skoro to dziecko brata. A Ty żonaty?

Czy wujo czy stryjo bez znaczenia 

Czy ja żonaty?

Zależy w jakim kontekście pytanie🤭

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
6 minut temu, Bananek napisał:

nie będę tego sprawdzał. ;) 

Nawet Cię nie podejrzewam, żebyś mógł chociażby o tym pomyśleć 🤷

14 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Mocznika mało sieje , chodzi mi czy w 500 l zmieści się popularny 500 kg bb saletrzaku saletry , polifoski

Ja stosuję tylko polisfoske, saletrę i polidap. W 650 kg rozsiewacz wchodzi bag na luzie, co oczywiste. Polifiski wyspałem 750kg i to był max, co można było wsypać 

Opublikowano
15 minut temu, slawek74 napisał:

600 minimum a co za różnica wziąść większy jak czasem z pola wracasz i zostaje Ci 100kg ...na następne działki nie mósisz wysiewać do końca....

mocznika pod qq nie siejesz ?

W 600l nie wsypie 500 kg mocznika

Mocznik waży 700-780kg /1000l

Opublikowano
Baks00 napisał:

2 minuty temu, Bananek napisał:

chyba stryjkiem, skoro to dziecko brata. A Ty żonaty?

Czy wujo czy stryjo bez znaczenia 

Czy ja żonaty?

Zależy w jakim kontekście pytanie🤭

Bo jak nie żonaty to taki stryjko co ma jeden pokoik w domu na doczepkę, potrzebny tylko do pomocy w gospo czy popilnowania dzieci. 😉

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

Nawet Cię nie podejrzewam, żebyś mógł chociażby o tym pomyśleć 🤷

Ja stosuję tylko polisfoske, saletrę i polidap. W 650 kg rozsiewacz wchodzi bag na luzie, co oczywiste. Polifiski wyspałem 750kg i to był max, co można było wsypać 

650 kg czy litrów 😁 

Opublikowano
23 minuty temu, slawek74 napisał:

600 minimum a co za różnica wziąść większy jak czasem z pola wracasz i zostaje Ci 100kg ...na następne działki nie mósisz wysiewać do końca....

Na 2 ha kukurydzy to ile tego miecznika wysiewam 

4 minuty temu, pawel885 napisał:

A inne nawozy?

Opublikowano
44 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Chłopaki mam parę pytań , teraz tak na poważnie . @Łolek tym swoim Rauch siałeś jakiś drobny poplon ? Bo te dziury kwadratowe mnie się nie podobają , chcąc ustawić 40 kg rzodkwi nie wiem czy zda egzamin 

@Agrest i reszta panów , ile litrów potrzeba żeby zmieścić bb saletry albo saletrzaku ,polifoski ?? 450 jak ten będzie mało 👇🤔 

https://m.olx.pl/d/oferta/rozsiewacz-siewka-rauch-zsa-450-CID757-IDTrXv2.html

I jeszcze czym się różnią zsa zsb mds ???

Patrzysz ciężar właściwy i wiesz ile waży 1 dm³. Więc łatwo policzyć ile l potrzeba na 500 czy 600kg.

Rzodkwi 40kg?

Opublikowano

@Aktywnyrolnik7245 wczoraj pytałeś czemu u mnie proboszcz ma dwie parafie, a Ci nie odpowiedziałem, bo mi gdzieś umknęło w akcji edukacyjnej Miecia na Zbyszku. Więc odpowiadam teraz. Jakieś trzy lata temu, kiedy poprzedni proboszcz już przegiął, w tym co wyprawiał, oddział dzielnych parafian wybrał sie Łowicza. W wyniku przeprowadzonej inwazji biskup odsunął poprzedniego proboszcza, który i tak był już mocno schorowany i nie mógł mówić, od obowiązków, a nad parafią ustanowił administratora w osobie proboszcza najmniejszej parafii w naszym dekanacie. Po roku poprzedni proboszcz zmarł i ten administrator został mianowany na proboszcza. Więc teraz jest proboszczem w dwóch parafiach. A dlaczego tak, to nie do mnie pytanie. Mówi się, że są duże braki księży 

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

23 minuty temu, slawek74 napisał:

Na 2 ha kukurydzy to ile tego miecznika wysiewam 

4 minuty temu, pawel885 napisał:

A inne nawozy?

to bb trzeba a chce ci się z tym bawić by odsypywać 🤔 twoja sprawa kosem siej on rówo sieje tylko czy czasu strczy i kregosłupa 🤔

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Mówi się, że są duże braki księży 

Mam 8 księży w rodzinie, gdyby znieśli celibat sam bym z chęcią został duchownym. Po zniesieniu tego zakazu ilość mężczyzn idących do seminarium wzrosłaby znacznie.

Opublikowano
pawel885 napisał:

15 minut temu, slawek74 napisał:

toć mu pisze ze minimum 700 a najlepiej 800 ale jak widać 🤷‍♂️ szkoda czasu mocznik import 700kg w bb 🤦‍♂️

Opublikowano
54 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Chłopaki mam parę pytań , teraz tak na poważnie . @Łolek tym swoim Rauch siałeś jakiś drobny poplon ? Bo te dziury kwadratowe mnie się nie podobają , chcąc ustawić 40 kg rzodkwi nie wiem czy zda egzamin 

@Agrest i reszta panów , ile litrów potrzeba żeby zmieścić bb saletry albo saletrzaku ,polifoski ?? 450 jak ten będzie mało 👇🤔 

Siałem gorczyce rzodkiew i grykę raz z owsem, a kilka razy z wapnem granulowanym  

Opublikowano
42 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Mocznika mało sieje , chodzi mi czy w 500 l zmieści się popularny 500 kg bb saletrzaku saletry , polifoski

Nie 

32 minuty temu, Baks00 napisał:

Wujaszek

Gratulacje 

Ale powiedz mi czy jak brat robił to też cię pytał czy będziesz w pobliżu 

Opublikowano
1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

20 kg trawy sialem rauchem, gorczycę z nostrzykiem owsem i rzodkwia koło 50. Bardzo proste w ustawieniu i dokładne rozsiewacze 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

Możesz mi wysłać parę fotek tej instrukcji tego kłosa 🤔

Oczywiście. Wszystkie strony, czy coś konkretnego Cię interesuje?

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
17 minut temu, Qwazi napisał:

@Aktywnyrolnik7245 wczoraj pytałeś czemu u mnie proboszcz ma dwie parafie, a Ci nie odpowiedziałem, bo mi gdzieś umknęło w akcji edukacyjnej Miecia na Zbyszku. Więc odpowiadam teraz. Jakieś trzy lata temu, kiedy poprzedni proboszcz już przegiął, w tym co wyprawiał, oddział dzielnych parafian wybrał sie Łowicza. W wyniku przeprowadzonej inwazji biskup odsunął poprzedniego proboszcza, który i tak był już mocno schorowany i nie mógł mówić, od obowiązków, a nad parafią ustanowił administratora w osobie proboszcza najmniejszej parafii w naszym dekanacie. Po roku poprzedni proboszcz zmarł i ten administrator został mianowany na proboszcza. Więc teraz jest proboszczem w dwóch parafiach. A dlaczego tak, to nie do mnie pytanie. Mówi się, że są duże braki księży 

Dzis ma ferie bo nie mam czasu na jego edukację. Muszę wędzić choć może ta forma nauki by bardziej mu przypadła do gustu.bym usiedli na pieńkach trochę kielby bym ukroił i polał po 100gram

Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał:

Producent podał kg. I nawet nie 650, jak mi się wydawało tylko 600

No ale co to się ma do pojemności rozsiewacza i ile jakiego nawozu pomieści ?

Sypie 2 bb mocznika i nic się nie dzieje, normalnie po drodze jeżdżę 

Raz próbowałem siac świeże sypkie wapno to po nasypaniu 2/3 rozsiewacza hamulcami kierowałem bo przód odrywało 

Także nawóz a nawóz ...

Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

To się zdzwonimy ok i o tym porazmawiamy 😉

Ok

20 minut temu, Bananek napisał:

Mam 8 księży w rodzinie, gdyby znieśli celibat sam bym z chęcią został duchownym. Po zniesieniu tego zakazu ilość mężczyzn idących do seminarium wzrosłaby znacznie.

Michał, to czemu ta ósemka facetów w czerni nie wytłumaczyła Ci, że celibat to jest zakaz ożenku, a nie utrzymywania kontaktów seksualnych?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v