Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, 6465 napisał:

Gdzieś widziałem za sadzarką zapiętą taka Ala formownice zrobioną z felg samochodowych.

Też coś takiego widziałem. Mam już taki, swoją rolę spełnia, nie będę kombinował 

1 minutę temu, Baks00 napisał:

Chyba przespałem oprysk w grochu🤦😔

Ma swojej starej....

Wersalce🤔🤭

• Like 1
Opublikowano

Kurła,ale mnie cos rozklada,38,3 ale.organizm walczy. Wypilem przed chwilą aspiryne,wczoraj na chwile pomogła. Chyba trzeba chwile zwolnić,czas najwyzszy. @malaczarna Ty mialas pieniadze jakies do oddania?za siew nie chca brac ale cos z nimi musisz zrobic,chętnie przygarnę😀 z dyń zrezygnowalas?ja dzisiaj podszykowalem troche,teraz tylko czekac na pestke

Opublikowano
17 minut temu, Qwazi napisał:

Też coś takiego widziałem. Mam już taki, swoją rolę spełnia, nie będę kombinował 

Ma swojej starej....

Wersalce🤔🤭

Ciężkie pytanie,bo ja to pauzy  dzienne to na każdym łóżku zrobię 🤷

Opublikowano
2 godziny temu, Łolek napisał:

Potrzebni na tej sadzarce jak za przeproszeniem w d*pie ząb, tak samo jak i na siewniku jeżdżą 

Jeździło się na siewniku swego czasu, w końskim dało się bez tego ale lepiej było jak ktoś jeździł. 

1 godzinę temu, jacus napisał:

i pada ..

rolnik postepowy-te tulipany warto zobaczyc- stara zobaczyla i mnie ciagnie do polanki. to daleko od ciebie ?

pare lat temu tez mialem przypadek z sadzarka. babka kazala wnukowi sobie pojezdzic-mial szczescie ze miedza byla i stanalem ,tylko palce przeciete ale i ta pogotowie i policja byla.

Nie widziałem nigdy tych tulipanów - nie obchodzi mnie to. 

1 godzinę temu, jacus napisał:

i dlugi likend sam sie zaczal- a mysalem cos jeszcze prysnac..

zeby sasiedzi zazdroscili ze masz ladnie..

ja mam butle po gazie 33 l.

po to sie waluje zeby oprysk nie splywal po bokach tylko zostal na rzedach

To i dobrze, że spływa po bokach - najwięcej ziela w bruzdach rośnie... 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Jeździło się na siewniku swego czasu, w końskim dało się bez tego ale lepiej było jak ktoś jeździł. 

Kolega tak jeździl jak siali rzepak. Zerwało gwint na łączniku górnym. Siewnik poleciał do przodu na agregat i nogę mu wciągnęło w wał packera. 

Na sadzarce też jedna jeździła aż jej złapało rękę. Nie wiem czy odzyskała czucie w ręce. 

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

Kolega tak jeździl jak siali rzepak. Zerwało gwint na łączniku górnym. Siewnik poleciał do przodu na agregat i nogę mu wciągnęło w wał packera. 

Na sadzarce też jedna jeździła aż jej złapało rękę. Nie wiem czy odzyskała czucie w ręce. 

No to przecież nikt na konnym nie nawracał, tak jak i na sadzarce - na końcu się złazi, nawrót i się włazi. Żona znajomego sama sobie winna bo zamiast zleźć na nawrotce to została, nie chwyciła się, trzydziestka kołem do bruzdy i poleciała. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

No to przecież nikt na konnym nie nawracał, tak jak i na sadzarce - na końcu się złazi, nawrót i się włazi. 

Jak ci łącznik albo cięgno dolne w ciągniku zerwie w czasie jazdy to się przekonasz dlaczego się nie jeździ na sadzarce/siewniku ... U nas jeden woził żonę na siewniku, bo się perz zapychał, pękło cięgno dolne w ciągniku, szarpnęło siewnikiem, kobieta spadła i się skończyło na dwóch połamanych nogach.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Jak ci łącznik albo cięgno dolne w ciągniku zerwie w czasie jazdy to się przekonasz dlaczego się nie jeździ na sadzarce/siewniku ...

Nie znam przypadku - wszyscy tak jeździli/jeżdżą i żyją. Co się ma stać to się stanie. Nie ma się co martwić.

Opublikowano
50 minut temu, 6465 napisał:

Gdzieś widziałem za sadzarką zapiętą taka Ala formownice zrobioną z felg samochodowych.

Możesz podrzucić zdjęcie 🤔 ja po sadzeniu wałuje a tak w jednym przejeździe by to zrobił z sadzeniem.

@Qwazi w tym roku tylko 5ha mam. Mi też do @marcin19071980 dużo brakuje 😁

A jaka odmianę marchewki siejesz Jak dobrze pamiętam to ty pisałeś że siejesz

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie znam przypadku - wszyscy tak jeździli/jeżdżą i żyją. Co się ma stać to się stanie. Nie ma się co martwić.

Tylko po co się narażać, jak pole jest dobrze uprawione, a siewnik sprawny to nie ma najmniejszej potrzeby na nim jeździć. Ja tam wolę nie ryzykować swoim zdrowiem jak nie muszę.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Tylko po co się narażać, jak pole jest dobrze uprawione, a siewnik sprawny to nie ma najmniejszej potrzeby na nim jeździć.

Ja nie woziłem bo nie mam kogo, zresztą teraz nie ma po co. Ale na sadzarce zawsze. Nie lubię jak lecą po dwa albo potem jak muszę latać i dosadzać bo brakuje.

Opublikowano
2 minuty temu, PAN88 napisał:

Możesz podrzucić zdjęcie 🤔 ja po sadzeniu wałuje a tak w jednym przejeździe by to zrobił z sadzeniem.

@Qwazi w tym roku tylko 5ha mam. Mi też do @marcin19071980 dużo brakuje 😁

A jaka odmianę marchewki siejesz Jak dobrze pamiętam to ty pisałeś że siejesz

Tak, ja pisałem,że sieje marchewkę. U mnie i ziemniaki i marchew dla bydła, więc najtańszą. Nawet nie pamiętam odmiany, jaką miałem w zeszłym roku. Natomiast w tym roku marchewki nie będzie, bo się dogadałem z kolegą i wezmę od niego odpad

Opublikowano
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No to przecież nikt na konnym nie nawracał, tak jak i na sadzarce - na końcu się złazi, nawrót i się włazi. Żona znajomego sama sobie winna bo zamiast zleźć na nawrotce to została, nie chwyciła się, trzydziestka kołem do bruzdy i poleciała. 

Oba te przypadki były na polu wczasie pracy nie na uwrociu... 

7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Do czasu.

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

po to by niektórzy mieli się o co pytać 🤔😛

Azot wystarczy dać raz przeciętnie i nie trzeba nic kombinować 

Opublikowano
Luki99 napisał:

4 minuty temu, slawek74 napisał:

po to by niektórzy mieli się o co pytać 🤔😛

Azot wystarczy dać raz przeciętnie i nie trzeba nic kombinować 

kiedy otręby siejesz 🤔

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał:

Tak, ja pisałem,że sieje marchewkę. U mnie i ziemniaki i marchew dla bydła, więc najtańszą. Nawet nie pamiętam odmiany, jaką miałem w zeszłym roku. Natomiast w tym roku marchewki nie będzie, bo się dogadałem z kolegą i wezmę od niego odpad

Nie wiem czy jest sens sadzić dla bydła. Tu gdzie ja biorę odpad koło Warszawy marchewkę odpadową place 200-400 zł tona bursk 100-200 zł tona a ziemniak 200 tona. Teraz się zabiera ziemniaka paszowej za darmo aby tylko nie musieli wywozić

Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

Do czasu.

Co się ma stać to się stanie, niektórzy to się martwią na zapas... Somsiadowi też ścięgno Achillesa strzeliło przy zakładaniu nogi na nogę. To może lepiej leżeć i nic nie robić? Ale z kanapy też można spaść.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Co się ma stać to się stanie, niektórzy to się martwią na zapas... Somsiadowi też ścięgno Achillesa strzeliło przy zakładaniu nogi na nogę. To może lepiej leżeć i nic nie robić? Ale z kanapy też można spaść.

Po co opony zmieniasz w aucie ? 

Opublikowano
szymon09875 napisał:

10 minut temu, DANDYS napisał:

No zrobiłem , jeszcze żmijkę trzeba jakaś mała zrobić, 

Jaką wydajność ma ten gniotownik? 

bez szału aż takiego, szło by szczelinę zwiększyć otwarcia ale nie nadaze wtedy przesypywać muszę jakaś żmijkę zrobić, https://allegro.pl/oferta/gniotownik-walcowy-zgniatacz-ziarna-gz05-100-1-5kw-10155129402

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v