Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Bananek napisał:

Moja ostatnio narobiła takiego. U nas na festynach latem idzie jak złoto, do tego swojski chleb z mocno spieczoną skórką i kiszony ogórek. Ja tego nie jem, ale jak widzę ludzi obżerających się tym specyfikiem i jak im się uszy przy tym trzęsą to chyba musi być smaczne. Osobiście nie potrafię się przemóc do tego. Dzieciaki moje też to lubią.

IMG_20230313_060750.jpg

Wszystkie smarowidła się przed tym chowają,na kromke ciach ciach i gotowe

• Like 3
Opublikowano
24 minuty temu, stempos1980 napisał:

Qurła ja w piątek kupował to jeszcze 70 zł🤔 

W nieodpowiednim miejscu kupujesz...

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Toć to chyba w parze idzie?

O witam kolegę. Nie wiem czy my z takimi kwalifikacjami to możemy rozmawiać z innymi?

Nie wiem, ten papierek mi nic nie pomógł w życiu i żałuję bardzo że do tej szkoły poszedłem...

Opublikowano
1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Chłopie i ten polmlek jak będzie chciał to was ... Tylko plus taki że indywidualną cene sobie wynegocjować możesz

Narazie to Radomsko ciebie dyma a ty  się o mój Polmlek martwisz, odchodzę kiedy chce bez konsekwencji a  ty, Marcinek przerabiałem dwie spółdzielnie i czegoś się nauczyłem, 

W polmlek jest prywatnym przedsiębiorstwem a spółdzielnia niby jest rolników i co z tego jak w większości prezesi i rady dymają dostawców 

1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

No żeby bliżej to bym pomógł, nie ma sprawy. Co się stało się?

Zużyły się i trzeba nufeczki założyć 

Ale dzięki za chęci 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Może ktoś chętny do pomocy 

16787104710401684333225565012291.jpg

Czym ściągasz linki do siebie żeby skręcić??? Czy masz aż taki naciąg na słupie że można na luźno skrecic a potem dopiero naciągnąć 

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano
8 minut temu, Belaruss820 napisał:

Żeby nie bylo tak, że zajadę na sprawę a sędzina mnie uświadamia ze sprawa odwołana. Szkoda tylko mojego cennego czasu na podróże i pieniędzy na paliwo.

Dlatego lepiej żebyś sprawę oddał walkowerem 

Opublikowano
6 minut temu, bratrolnika napisał:

Czym ściągasz linki do siebie żeby skręcić??? Czy masz aż taki naciąg na słupie że można na luźno skrecic a potem dopiero naciągnąć 

Jeden koniec liny zaklada się na jednej stronie szufli, linę prowadzi się przez koła przekładni, koło dociskające, koło na słupie i koło prowadzące i montuje na drugiej stronie szufli. Całość napina się poprzez naciąg koła na słupie. Lin nie powinno się łączyć, chociaż czasami się tak robi

A i u mnie jest jeszcze koło napinające, przy przekładni 

Opublikowano

Jak to działa to akurat wiem, bo od 40 lat jest takie samo w oborze. Pytam tylko o naciąg, u nas słup był jakiś kombinowany, i tego naciągu brakowało, po założeniu liny trzeba było ją naciągnąć wstępnie już przy szufli, żeby wystarczyło naciągu na słupie

Parę lat do tyłu wymienialiśmy słup, to dorobiłem na samej górze podest, żeby można było tam stać, i wygodnie kręcić, a nie z ostatniego stopnia drabiny 

Opublikowano

Widać na Marka zdjęciu na tym słupie po lewej stronie przekładnie do napinania koła na słupie. Może zluzowac linę i swobodnie ja wymienić a potem napiąć. Nic nie musi napinać wstępnie 

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, HF86 napisał:

to już wam ten ruski gaz w kuchenkach nie przeszkadza 🤔

Ukraiński chyba? Jak pierogi i musztarda 

56 minut temu, Leszy napisał:

Próbuje hamować inflacje.  

Brawo 

27 minut temu, szymon09875 napisał:

Nie wiem, ten papierek mi nic nie pomógł w życiu i żałuję bardzo że do tej szkoły poszedłem...

E tam 

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Widać na Marka zdjęciu na tym słupie po lewej stronie przekładnie do napinania koła na słupie. Może zluzowac linę i swobodnie ja wymienić a potem napiąć. Nic nie musi napinać wstępnie 

Na telefonie bym się tego nie dopatrzył

U nas było to tak

20200301_143805.jpg

20200314_134638.jpg

Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał:

Tak też robiono. To nie najwygodniejsze. Później Ci zrobię zdjęcie, jak jest u mnie. Napina się leciutko i szybko

To znaczy jeśli myślisz że tutaj słup jest ruchomy to się mylisz. Słup jest na sztywno przykręcony, jest podest u góry, i tam masz śrubę z nakrętką którą napinasz linę. Tu na zdjęciu to akurat nowy słup podczas jego stawiania 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, malaczarna napisał:

Kwiatki i bocianki już są 

IMG_20230313_145923.jpg

no tak fajnie to jeszcze u mnie nie ma..

@malaczarna u mnie tylko takie widoki...

IMG_20230313_153139.jpg

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

wszystko zależy od stanu no teraz takie ceny się porobiły z 2÷3lata temu wart że 40÷45tys dziś 66 ale to jest 40 letni traktor pytanie jak było robione jak na handel po taniości to teraz ta jakość części nie powala a na jaki areał ten traktor ma być?

25 ha około no ale za 66tys to chyba można znaleźć coś lepszego 

Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

To znaczy jeśli myślisz że tutaj słup jest ruchomy to się mylisz. Słup jest na sztywno przykręcony, jest podest u góry, i tam masz śrubę z nakrętką którą napinasz linę. Tu na zdjęciu to akurat nowy słup podczas jego stawiania 

Nie. Miałem na myśli sposób napinania. Śruba z nakrętką ma mały zakres napinania i do tego trzeba wchodzić na słup. U mnie kręcisz korbką i napinasz linę od stanu leżącej na ziemi do napietej

Opublikowano
48 minut temu, bratrolnika napisał:

Tak mam taki naciąg 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Qwazi napisał:

Nie. Miałem na myśli sposób napinania. Śruba z nakrętką ma mały zakres napinania i do tego trzeba wchodzić na słup. U mnie kręcisz korbką i napinasz linę od stanu leżącej na ziemi do napietej

Rozumiem, też miałem w planach przy wymianie słupa wymyśleć coś co pozwoli napinać linkę z poziomu gruntu, ale oczywiście szybko szybko, czasu mało, i wyszło jak wyszło. Tyle tego że ten podest dorobiłem, to teraz wygodnie naciągać, kiedyś pamiętam że ojciec się spierdzielil z drabiny podczas naciągania 

Edytowane przez bratrolnika
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v