Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, karol091193 napisał:

Były rozmowy na temat jogo. Mówiono nam na zebraniu.

Jeżeli to prawda że kupiono lub przyłączono ( z przyłączeniem to chyba trochę za szybko, żeby w ciągu 2 tygodni wszystko załatwić) to spokojnie. Wy na pewno kasę dostaniecie a nam na pewno utną z ceny aby spłacić wszystkie wasze długi😝

W 2021 jogo skupiło ponad 40mln litrów, więc dla mlekpolu chociaż w części pozwoli odrobić straty spowodowane likwidacją gospodarstw i delikatnie mówiąc 🤪 przejściem dostawców do innych zakładów. 

Tylko ciekawe jak z jakością tego mleka

Bo może być że to będzie katastrofa 

• Like 1
Opublikowano
Kasjo napisał:

Sprzedam 55 krów. 19 wysoko cielnych zasluszonych. 15 świeżo wycielonych.18 jest dojonych ale cielnych tez w przedziale 4-6miesiecy. 3 niecielne. Cena 400tys do negocjacji. Wiem ze może byc ciężko ale szukam chętnego na całe stado. Woj. Wielkopolskie okolice dąbia. Stado dość mlode. 12 krów w przedziale 5-8lat. Reszta młodsze

ile za tę wysokocielne? 10-12 sztuk bym kupił jeśli sprzedasz

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, karol091193 napisał:

Były rozmowy na temat jogo. Mówiono nam na zebraniu.

Tyle tylko że ja nie wiem czy zostało na chwilę obecną 250 dostawców. Bardzo dużo już dawno uciekło gdzie indziej, teraz jak jeżdżę po klientach to każdy ucieka bo kasy nie ma. 

jogo skupiło ponad 40mln litrów,

W 2022 nie wiem czy będzie to połowa albo 1/3

Wy na pewno kasę dostaniecie a nam na pewno utną z ceny aby spłacić wszystkie wasze długi😝

Akurat mnie to nie dotyczy z jednej strony, a z drugiej dotyczy, bo moi klienci zostali bez kasy i żałują że wcześniej z jogo nie odeszli. 

1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Tylko ciekawe jak z jakością tego mleka

Bo może być że to będzie katastrofa

Jeżeli ktoś zostanie to jogo dbało o jakość co też powodowało liczne odejścia 

Edytowane przez Luke16
Opublikowano

Pytanie do dostawców Poland Food: czy jeżeli zapłacą nam za styczeń wg tego ich śmiesznego cennika to zgłaszamy sprawę do UOKIK???

Opublikowano
14 godzin temu, PRIMO napisał:

Potwierdzam. 

Łazorko-24 gr. 

A tu taki kwiatek. 🤨

received_725763548919877.jpeg

received_1356425598490671.jpeg

Oni przepakowują teraz tylko, typowy przelewowiec, kiedyś coś tam robili swojego ale no "nie wyszło" i sam przelew idzie 

Co do granulek to co polecacie za ten biofeed ?, skład ten sam jest co i był ( chociaż na worku ) 

Opublikowano
26 minut temu, skuba napisał:

Pytanie do dostawców Poland Food: czy jeżeli zapłacą nam za styczeń wg tego ich śmiesznego cennika to zgłaszamy sprawę do UOKIK???

To ile miałoby wam wyjść w lutym przy ich cenniku??? 

Opublikowano
2 godziny temu, karol091193 napisał:

A to zamiast mleka oddają gnojowicę? 

Sudowie utemperowali to i tutaj zrobią porządek. Kto ma zostać to i tak zostanie 

Różne są mleczarnie, także nieraz ludzi mi nie szkoda jak bankrutują

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Kasjo napisał:

Dwa miesiące temu nie myslalem ze mleko z 2.70 na 1.70 spadnie

Żeby jak najwiecej zostało trzeba było sprzedawać w hossie skoro miałeś już to w planach. Pamietam jeszcze z ojcem jeździłem po jałówki do miejscowości A… koło łukowa. Gość sprzedał stado kiła miesięcy  przed końcem obowiązywania kwot mlecznych gdzie raz zarobił na krowach bo mleko u nas wtedy było 1,7-1,8zł (takie teraz 3ziko netto) a dwa sprzedał kwotę w ostatnim momencie po kilkadziesiąt gr kg. Teraz handluje wirówkami do mleka. 

Edytowane przez Dodi
Opublikowano

Od 95gr do 1,45 zł za litr jeśli dobrze pamiętam

Napisałem cenę za styczeń która oni ogłosili 27 stycznia 😁a za luty to nie wiem bo i tak już ludzie prawie odeszli

• Confused 1
Opublikowano
14 godzin temu, Troker1979 napisał:

A jaka energia? bo skład d*py nie urywa a i cena też nie szałowa. Agrocentrum polecam po po sano, deheus skończyły się szopki z dziwnymi chorobami a zapalenie to od wielkiego dzwonu, leki na szybkie reagowanie mi się przeterminowują

7,1 MJ 

Opublikowano
Dodi napisał:

11 godzin temu, Kasjo napisał:

Dwa miesiące temu nie myslalem ze mleko z 2.70 na 1.70 spadnie

Żeby jak najwiecej zostało trzeba było sprzedawać w hossie skoro miałeś już to w planach. Pamietam jeszcze z ojcem jeździłem po jałówki do miejscowości A… koło łukowa. Gość sprzedał stado kiła miesięcy  przed końcem obowiązywania kwot mlecznych gdzie raz zarobił na krowach bo mleko u nas wtedy było 1,7-1,8zł (takie teraz 3ziko netto) a dwa sprzedał kwotę w ostatnim momencie po kilkadziesiąt gr kg. Teraz handluje wirówkami do mleka. 

U nas dużo osób nakupilo jałówek mlecznych takich rocznych że trochę pochowają zaciela i będą sprzedawać za grubo kasę bo mleko płaci... Dziś rozmawiałem z jednym to obawia się co nimi zrobi jak nikt ich nie kupi bo mleko w dół leci...

Opublikowano
3 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

U nas dużo osób nakupilo jałówek mlecznych takich rocznych że trochę pochowają zaciela i będą sprzedawać za grubo kasę bo mleko płaci... Dziś rozmawiałem z jednym to obawia się co nimi zrobi jak nikt ich nie kupi bo mleko w dół leci...

Dojarka i niech doi 😂

• Like 1
  • Haha 4
Opublikowano
17 minut temu, skuba napisał:

Napisałem cenę za styczeń która oni ogłosili 27 stycznia 😁a za luty to nie wiem bo i tak już ludzie prawie odeszli

Da się tak od nich odejść ,,z dnia na dzień,,?nie ma jakiegoś okresu wypowiedzenia?

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, skuba napisał:

Również do nich odstawiam, wypowiedzenie poleciało i do końca lutego po kilka litrów oddaje, wiem że niektórzy odeszli za porozumieniem stron... Jak to u was wygląda? 

Wcześniej pytałem o cenę w Łowiczu bo h nas na potęgę biorą i dają 2.5 za luty 

Edytowane przez robertrolnik27
Opublikowano
20 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Sprzedadzą ale nie po tyle co myśleli. Każdy myślał że po 10 tys od ręki będą im płacić i od ręki zabierać a może się okazać że 7 tys będzie ciężko złapać 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Koło 2,4 netto za styczeń, 45 groszy premii było. A za ile będę doił to nam końcem lutego powiedzą 😂

Edytowane przez lusjan
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v