Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, grzesiu napisał:

Kiedyś ktoś by się pokusił i podjął konsolidację. Myślę że w obecnym roku takich przypadków może być więcej.  Mniejsze podmioty zachłysnęły się drogim przerzutem, poszły na łatwiznę ograniczając przerób dziś mają problem z powrotem na półkę sklepową i są zmuszone sprzedawać przerzut po niskich cenach.  Wybór jest taki albo płacić dostawcom ceny ledwo pokrywające koszty i robić stratę na działalności lub płacić niskie ceny skupu i liczyć się z rechłym odejściem dostawców lub szukać większej spółdzielni do połączenia i tym samym zapewnić dostawcom stabilne ceny skupu dające zysk a spółdzielni nieprzerwana działalność. 

Przykład osm końskie, na zebraniu na wiosnę prezes się chwalił ze śmietanę sprzedają zamiast masło robić bo lepiej się opłaci:d I teraz za styczeń było -30 groszy i za luty -20 groszy.  Przy ponad 20 tyś,  paranetrach max za jakie płacą może 2 ziko netto złape za luty. Tak na pożegnanie mnie wzbogaca:d 

Opublikowano
31 minut temu, GrzesiekAgro napisał:

Oj tam Ty ciagle z ta konsolidacja 😀 lepiej powiedz ze głupi nigdy się nie dorobi.

Bo ja widzę w tym wiele korzyści, możliwości tylko ludzka podświadomość boi się zmian. To prezesi boją się stracic intratne zajęcie a chłopy za to płacą ciężka praca. Dziś samodzielne spółdzielnie skupujące do 300tys litrów nie sa wstanie się rozwijać, modernizować płacić wyższych cen za surowiec, mają bardzo rozbudowany asortyment, to bardzo komplikuje działalność. Dziś wszystko musi być efektywne musi być efekt skali aby ten koszt jednostkowy był jak najniższy.  Sami widzicie po swoich gospodarstwach jak to działa. 

Opublikowano
3 godziny temu, grzesiu napisał:

Bo ja widzę w tym wiele korzyści, możliwości tylko ludzka podświadomość boi się zmian. To prezesi boją się stracic intratne zajęcie a chłopy za to płacą ciężka praca. Dziś samodzielne spółdzielnie skupujące do 300tys litrów nie sa wstanie się rozwijać, modernizować płacić wyższych cen za surowiec, mają bardzo rozbudowany asortyment, to bardzo komplikuje działalność. Dziś wszystko musi być efektywne musi być efekt skali aby ten koszt jednostkowy był jak najniższy.  Sami widzicie po swoich gospodarstwach jak to działa. 

Piątnica Ryki Giżycko jakoś się rozwinęły. Jest sporo solidnych firm w tym przedziale. Niech się Mlekpol z Mlekovitą połączy to będzie konsolidacja 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, MlekpolLover napisał:

Piątnica Ryki Giżycko jakoś się rozwinęły. Jest sporo solidnych firm w tym przedziale. Niech się Mlekpol z Mlekovitą połączy to będzie konsolidacja 

Nie ten przedział.  Piatnica skupuje około 1.3 mln dziennie na przykład.  Ciekawe z jaką cena bogdan na luty wyjedzie 

Opublikowano
5 godzin temu, MlekpolLover napisał:

Gizycko za tamten rok średnio pod 1mln dziennie Ryki jak dobrze pamiętam 600-700tys 

Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiu napisał:

Gizycko za tamten rok średnio pod 1mln dziennie Ryki jak dobrze pamiętam 600-700tys 

Ryki to chyba znacznie mniej, ale może niech slawek74 wypowie się w tym temacie

Opublikowano
1 godzinę temu, tomekskw napisał:

Na spotkaniu regionalnym w Mlekpolu dowiedziałem się od jednego z v-ce prezesów,że średnioterminowo przewidują stabilizacje ceny mleka na poziomie 2,2 zł

Brutto? netto? bo jeśli brutto to cienko 

Opublikowano
37 minut temu, Młody1997 napisał:

Mam nietypowe pytanie. Piszę pracę dyplomową z rachunkowości i czy jako członek spółdzielni mogę mieć wgląd do takich dokumentów?

W e-krs wszystkie sprawozdania są ogólnie dostępne. Wystarczy poszukać nr KRS.

Opublikowano
53 minuty temu, Młody1997 napisał:

Mam nietypowe pytanie. Piszę pracę dyplomową z rachunkowości i czy jako członek spółdzielni mogę mieć wgląd do takich dokumentów?

Jakich dokumentów?

Opublikowano
Przed chwilą, grzesiu napisał:

Jakich dokumentów?

Sprawozdanie finansowe (to w miarę łatwe akurat), ale polityka rachunkowości, zasady ewidencji kosztów, jednostkowy koszt wytworzenia.

Opublikowano
Przed chwilą, Piotrass napisał:

To prawda ze Jogo Lodz ma problemy finansowe i na raty placi wyplaty za mleko?

Od kilku lat nie jest tam kolorowo. To była tylko kwestia czasu. 

1 minutę temu, Młody1997 napisał:

Sprawozdanie finansowe (to w miarę łatwe akurat), ale polityka rachunkowości, zasady ewidencji kosztów, jednostkowy koszt wytworzenia.

Takie rzeczy to w literaturze znajdziesz w OSMach nikt nie pochyla się nad takimi tematami. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Młody1997 napisał:

Dokumenty na pewno maja delegaci na walne zebranie. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, grzesiu napisał:

Wiem jakie to przedziały i jakie były jeszcze niedawno. Konsolidacja nie jest żadnym rozwiązaniem. To metoda na darmowe przejęcie czyjegoś majątku. Tak się nauczyli prezesi przez lata a potem oczy jak złotówki bo niemal upadłe Giżycko najlepiej płaci. 

Mhm. A głębsze dane, np. koszty produkcji, jednostkowy koszt wytworzenia?

Napisz do mnie na priv. 

Znam osobę co ma te tematy w mleczarniach w małym palcu i myślę że jak wyjaśnisz temat to coś pomoże

Edytowane przez MlekpolLover
Opublikowano (edytowane)

W końcu faktura przyszła no to można pochwalić się ceną.

Mlekpol za grudzień ilość do 5 tyś l.

Tł. 4.48 Bi. 3.55

Cena 2.92 brutto RR  i od tego -2 gr na udział.

Po podliczeniu faktur za 2022r średnia cena w Mlekpolu wynosi 2.33 zł/l brutto RR, Tł: 4.30 Bi. 3.20 przedział do 5 tyś.l

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Piotrass napisał:

To prawda ze Jogo Lodz ma problemy finansowe i na raty placi wyplaty za mleko?

Nie wiem, czy to prawda z płaceniem na raty, ale tak jak niżej widzisz to właśnie bardzo prawdopodobne że kogo rozmawia z mlekpolem o połączeniu. Temat bardzo świeży. Było właśnie na zebraniu poruszony ten temat tylko nie byłem pewny na 100% czy to właśnie chodzi o kogo ale wychodzi na to, że tak

3 godziny temu, karol091193 napisał:

Na zebraniu mlekpolu był krótko poruszony temat połączenia jednej z spółdzielni. Temat świeży ale sami zgłosili się, że chcą się połączyć. Nie pamiętam który to zakład 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v