Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, wojak1986 napisał:

To jest droga do nikąd. Jak cena mleka spadnie będzie mało 50 litrów i będą musiały dawać po 70-80. Kończysz dobre studia i też korporacja cię wysysa, przychodzą młodsi i out

Mi tego nie tlumacz, my pastwiskujemy 

Edytowane przez gregor1284
Opublikowano

Nie no ja pierdziu. Jak tylko mogę to idę na zebranie bo to mój psi obowiązek jak chce potem narzekać, często ja i kilku ludzi na zebraniach zadajemy niewygodne pytania i nigdy nie mieliśmy przez to problemów. Alfa myślałem że będzie duża frekwencja, a była nas garstka. Spadek cen tłumacza naciskiem na obniżki marketów i że była jedna duża obniżka bo do konca roku rozdysponowywane nadwyżkę wypracowana przez poprzednie miesiące i chcą narazie utrzymać celne. Pytani o cenę na kolejne miesiące Kaziu odpowiadał że jeszcze nie podliczyli zeszłego roku dokładnie i żebyśmy byli dobrej mysli😂

• Thanks 1
Opublikowano
28 minut temu, Ursusc385 napisał:

A weź się odezwij cokolwiek na zebraniu jak tylko siedzą patrzą kto co mówi i zapisują na kartkach a potem nagle PK pół roku, w internecie to łatwo każdemu pisać 

Nie ma czegoś takiego jak pk sa oceny są inne laboratoria 

@RusiL jak Kazio tak mówił to będzie źle 😄

Opublikowano

Taaa,  mam sąsiada który zawsze zadawał niewygodne pytania a potem pozaklasowe ci co są z mojej okolicy i mnie znają wiedzą o kogo chodzi. Jednego w okolicy też udupili co za mocno krzyczał. Oni robią co chcą i mają głęboko w d opinie krzyki czy konkretne argumenty rolników. Mają zrobic zebranie, odwalić swoją szopke wyrecytować napisany wierszyk i tyle.. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Utrzymujemy się z tego to wypadałoby raz na rok iść na zebranie a nie 16 z 120 . Popytać popatrzeć na te tabelki i zapytać np czemu zwozka mleka tak wzrosła ile odprawy wziął prezes jaki wynik na koniec roku co z kara z UOKiK itp . A jak ludzie nie chodzą to i oni mają wywalone jak by nie było to rolnicy się nie czepiają to po co się starać.  @Ursusc385 to czemu nie badał mleka gdzie indziej ? Czemu nie zbadał w Puławach mleka albo komisyjnie z instruktorem nie pobrał próby?  Nie chcą?    Ok to proszę o rozwiązanie umowy z porozumieniem stton

Edytowane przez alfa
Opublikowano (edytowane)

Może nie Kaziu bo to nie mój kolega ale ale na zebraniu dyrektorzy to chyba w nosek coś biorą bo pytani o cenę chociażby na luty to nie mają pojęcia bo rada w piątek cenę ustali, ale na temat że gizycko lepiej płaci to od razu wiedzą że u nich za luty 60gr w dół bo już są na minusie że nie obnilizyli za styczeń😀

Kary UOKiK nie będzie a odprawa nic nie wiadomo 

Edytowane przez Mistrz18
Opublikowano
2 minuty temu, Ursusc385 napisał:

Taaa,  mam sąsiada który zawsze zadawał niewygodne pytania a potem pozaklasowe ci co są z mojej okolicy i mnie znają wiedzą o kogo chodzi. Jednego w okolicy też udupili co za mocno krzyczał. Oni robią co chcą i mają głęboko w d opinie krzyki czy konkretne argumenty rolników. Mają zrobic zebranie, odwalić swoją szopke wyrecytować napisany wierszyk i tyle.. 

Ile masz litrów tyle znaczysz i tyle masz prawa głosu...

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

wielmożny skąd ta informacjia 🤔 jeszcze zebrania nie było...

To nie informacja, tylko pytanie. Gdzieś zasłyszałem chciałem potwierdzić bądź zdementować

Opublikowano
5 minut temu, Ursusc385 napisał:

To co tam za terror. W tamtym roku sobie pozwoliłem na konkretną dyskusje z prezesem, opartą na jego cyfrach. Szybko się zebranie skończyło. Nikt mi niczego nie ucinał, ani parametrów, ani somatyki, ani mikrobiologii,ani w żaden inny sposób nie byłem gorzej traktowany niż wcześniej 

4 minuty temu, alfa napisał:

Utrzymujemy się z tego to wypadałoby raz na rok iść na zebranie a nie 16 z 120 . Popytać popatrzeć na te tabelki i zapytać np czemu zwozka mleka tak wzrosła ile odprawy wziął prezes jaki wynik na koniec roku co z kara z UOKiK itp . A jak ludzie nie chodzą to i oni mają wywalone jak by nie było to rolnicy się nie czepiają to po co się starać.  

A który z dostawców zada sobie trud słuchania tych sprawozdań. Oni to traktują jak zło konieczne i tylko czekają, żeby przebrnąć szeptając w trakcie. To o czym mają potem rozmawiać. Najlepiej to podać wszystko na tacy. Obojętnie, czy prawdziwe, czy nie. Wtedy sobie pobiadolą. Tak samo jak z czytaniem cenników

Opublikowano

a no i odnośnie kary UOKiK: trwa wymiana pism w trakcie kontroli, nie zostały sformułowane żadne zarzuty i nie wiadomo czy jakieś będą. A stary zarząd odbiera zaległe urlopy do kwietnia(nie wiem czy do czy włącznie) więc dalej są zatrudnieni i jakaś pensje biorą.....

Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał:

Zawsze tak było nieraz mówiłem czy wybory czy zebranie każdy ma w d*pie a później narzekać pierwszy   . A jak już ludzie przyjdą to cicho siedzą.  A jakieś tłumaczenie tej obniżki?  @niesamowity90 słyszałem że zebrania tak szybko robione w styczniu  żeby tylko ta jedna obnizka była w czasie zebran a że szykuje się większy zjazd . 

Chyba wszedzie tak jest, bylem kiedys na rejonowym to max 10 osob i zawsze Ci sami. A potem teksty nieobecnych  "i co zalatwiliscie?" .... 

Panowie i Panie co jest:  kolega mial tel z agencji i wypytywali go czy zboze sprzedaje czy na pasze przeznacza. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursusc385 napisał:

Bo na zebranie się idzie by swój punkt widzenia też przedstawić, potem tak jest jak jeden tylko z sali ma coś do powiedzenia,  a reszta takich jak ty siedzą cicho bo się boją samego siebie. 

Ja tam na zebraniu jakie by to nie było wyrażam co o tym myślę. 

Rok temu jak zacząłem  niewygodne pytania zadawać to wiceprezes aż mówi że musi poczekać aż ja ochłonę  bo mu odpowiedzi brakło. 

Na koniec zebrania pytał czy są jeszcze jakieś pytania , to mu odpowiedziałem że pytań jest dużo, tylko bez sensu je zadawać, bo niema komu na nie odpowiadać.

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
1 minutę temu, robert1226 napisał:

Bo na zebranie się idzie by swój punkt widzenia też przedstawić, potem tak jest jak jeden tylko z sali ma coś do powiedzenia,  a reszta takich jak ty siedzą cicho bo się boją samego siebie. 

Rok temu jak zacząłem  niewygodne pytania zadawać to wiceprezes aż mówi że musi poczekać aż ja ochłonę  bo mu odpowiedzi brakło. 

Na koniec zebrania pytał czy są jeszcze jakieś pytania , to mu odpowiedziałem że pytań jest dużo, tylko bez sensu je zadawać, bo niema komu na nie odpowiadać.

I bardzo dobrze. Przecież spółdzielnie są rolników-udziałowców to jak o swoje się nie martwić i dopytywać. Właściciel to właściciel o swoje musi dbać. 

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, robert1226 napisał:

Taaa  no wszyscy tu twierdzą że na zebraniach mają wiele do powiedzenia i jacy to oni nie są mocni a w rzeczywistości pójdziesz i całe zebranie nikt się nie wychyla, ale w internecie kozaki 

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, alfa napisał:

Dokładnie rzeź lasów na potęgę i prywatnych i państwowych.  Nie długo w całej Polsce będą takie susze jak w łódzkim i wielkopolsce 

Skoro tyle lasów jest wycinane to jakim cudem mamy ich coraz więcej? 30% powierzchni kraju i ma być więcej. 

Konkretne susze to w lubuskim są ostatnimi laty.  

Opublikowano
Zenio23 napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

wielmożny skąd ta informacjia 🤔 jeszcze zebrania nie było...

To nie informacja, tylko pytanie. Gdzieś zasłyszałem chciałem potwierdzić bądź zdementować

a gdzie zasłyszałeś? czy tylko celowo poferment siejesz ?

Opublikowano
alfa napisał:

No teraz zarząd w mlekpolu będzie 6 czy 7 osobowy podobno 

No oficjalnie nowy zarząd 4 osoby, tylko mnie martwią te "zaległe urlopy" starego zarządu. Pożyjemy zobaczymy😄

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v