Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale mleczarni taniej jest kupić od jednego 2 tyś litrów na odbiór niż od trzech dlatego dają lepszą cenę.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.01.2023 o 13:38, andrzej2257 napisał:

Zobaczymy co będzie dalej, jeśli nie uwalą jak większość za styczeń to jeszcze wyjdzie jako tako. Przeważnie do tych bardziej znanych mleczarni Krasnemu brakowało 20-30 gr. Jako alternatywę to najszybciej miałbym łazorko, ale tam chyba nieciekawie się zanosi teraz.

Łazorko to przerzutowiec. Przerzut tani to i u nich tanie mleko. No ale bierze oby białe. Podobno cysterki na francuskich blachach jeżdzą zabierać mleko😜 Opinii nie znam, to się nie wypowiem. Ale paru w moim regionie przeszło do niego.

Edytowane przez Rolniik122
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rolniik122 napisał:

Łazorko to przerzutowiec. Przerzut tani to i u nich tanie mleko. No ale bierze oby białe. Podobno cysterki na francuskich blachach jeżdzą zabierać mleko😜 Opinii nie znam, to się nie wypowiem. Ale paru w moim regionie przeszło do niego.

Jak się nie wie to się nie odpowiada.Łazorko nie jest żadnym przerzutowcem mają mleczarnie kupiona w Chmielniku w 2021 roku gdzie produkują sery feta,masła, jogurty i inne oraz mają udziały w Lubelskim Kabako milk.placa w okolicy całkiem nieźle choć ja do nich nie oddaje ale mam znajomych co oddaja

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
1 godzinę temu, PolonezAtu napisał:

Ale mleczarni taniej jest kupić od jednego 2 tyś litrów na odbiór niż od trzech dlatego dają lepszą cenę.

I nie masz racji bo w taniej jest odebrać od kilu rolników cysterne i robiąc przy tym 120km niżeli jechać do jednego napełniając u niego cysterne i robić przy tym kilometrów prawie 600.

Opublikowano

Nie wiem gdzie jeżdżą tyle kilometrów. Mój udział mlekowity max 100 w jedną stronę jeździ w okolice Braniewa.

Słyszał ktoś że pejsaci mają jeździć po rolnikach oddających do mlekovity i odprawiać jakieś modły w oborach? U znajomego co oddaje do Polmleku już przyjeżdżali ze dwa lata temu a teraz podobnież że i do nas mają jeździć 🤔 Wpuszczać w ogóle tych wielkonosych?

Opublikowano
1 godzinę temu, PolonezAtu napisał:

Mleczarnie są na bakier z ekonomia bo kupuje się dużo i tanio a nie dużo i drogo... Żadne koszty dojazdu  nie pokryją tej straty tylko mniejsi dostawcy za to płacą.... To jest wyzysk. 

Radni ustalają dopłaty pod siebie i tyle... 10 gr powinno być max. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

A francuskie cysterny po co się tu tankują jak Europę fala mleka zalewa? Pewnie przez tą suszę stulecia. Zebrali połowę tego co normalnie to muszą mlekiem nadrobić i do Polski przerzut wiozą za 1.30pln. Zaraz tak napiszą eksperci kredit agrikol

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano
48 minut temu, MariuszDe napisał:

Jak się nie wie to się nie odpowiada.Łazorko nie jest żadnym przezutowcem mają mleczarnie kupiona w Chmielniku w 2021 roku gdzie produkują sery feta,masła, jogurty i inne oraz mają udziały w Lubelskim Kabako milk.placa w okolicy całkiem nieźle choć ja do nich nie oddaje ale mam znajomych co oddaja

Łazorko to przerzutowiec. OSM Chmielnik zatrudnia 20 osób i zapewne przerabia 5000 l mleka dziennie

Opublikowano
17 minut temu, Zenio23 napisał:

Łazorko to przerzutowiec. OSM Chmielnik zatrudnia 20 osób i zapewne przerabia 5000 l mleka dziennie

No to czemu jeśli wg Ciebie to tylko przerzutowiec rolnicy u nich dostają na dzień dzisiejszy przy małej ilości 2,70 jak podobno przerzut teraz jest niewiele powyżej 1,50?

Opublikowano
1 godzinę temu, MariuszDe napisał:

Jak się nie wie to się nie odpowiada.Łazorko nie jest żadnym przerzutowcem mają mleczarnie kupiona w Chmielniku w 2021 roku gdzie produkują sery feta,masła, jogurty i inne oraz mają udziały w Lubelskim Kabako milk.placa w okolicy całkiem nieźle choć ja do nich nie oddaje ale mam znajomych co oddaja

oo kupili mleczarnie? Ja tylko wiedziałem ze mają biuro jedynie w opolu. To przepraszam za moje glupoty. Mnie w 2020 chcieli zachęcić do przejscia, ale wybrałem inną mleczarnie.

27 minut temu, mx_racer napisał:

2.64 netto za grudzień b3.3 T4.5 20 tyś President. za styczen -10gr

no, tylko to nie obniżka ceny podstawowej tylko nie dali premii swiatecznej.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Mleczarnie są na bakier z ekonomia bo kupuje się dużo i tanio a nie dużo i drogo... Żadne koszty dojazdu  nie pokryją tej straty tylko mniejsi dostawcy za to płacą.... To jest wyzysk. 

Radni ustalają dopłaty pod siebie i tyle... 10 gr powinno być max. 

Niestety ale tez spotkalem sie z ta opinia, malych dodatkowo "żeni" sie na wynikach, bo duzy ma obore pod ocenia (do tego tez jest doplata) i tam wyniki musza sie zgadzac. 

Opublikowano
PolonezAtu napisał:

Nie wiem gdzie jeżdżą tyle kilometrów. Mój udział mlekowity max 100 w jedną stronę jeździ w okolice Braniewa.

Słyszał ktoś że pejsaci mają jeździć po rolnikach oddających do mlekovity i odprawiać jakieś modły w oborach? U znajomego co oddaje do Polmleku już przyjeżdżali ze dwa lata temu a teraz podobnież że i do nas mają jeździć 🤔 Wpuszczać w ogóle tych wielkonosych?

nigdy...

Opublikowano
30 minut temu, MariuszDe napisał:

No to czemu jeśli wg Ciebie to tylko przerzutowiec rolnicy u nich dostają na dzień dzisiejszy przy małej ilości 2,70 jak podobno przerzut teraz jest niewiele powyżej 1,50?

Kupili chyba w Jędrzejowie jeszcze mleczarnie czy tam gdzieś:d czyli juz mają dwie , prawie jak mlekovita :D

Opublikowano
1 minutę temu, SimFan napisał:

Łazorko posiada mleczarnie w Chmielniku, Wodzisławiu (Jędrzejów) i Stalowej Woli

Stalowa Wola to też łazorko?bo jezdzi u mnie w okolicy od paru mscy cysterna na blachach RST

6 minut temu, ubogiwladek napisał:

Kupili chyba w Jędrzejowie jeszcze mleczarnie czy tam gdzieś:d czyli juz mają dwie , prawie jak mlekovita :D

Ale prawie robi wielką roznice😀tak czy siak to łazorko to nie jest typowy przerzutowiec

Opublikowano
MariuszDe napisał:

1 minutę temu, SimFan napisał:

Łazorko posiada mleczarnie w Chmielniku, Wodzisławiu (Jędrzejów) i Stalowej Woli

Stalowa Wola to też łazorko?bo jezdzi u mnie w okolicy od paru mscy cysterna na blachach RST

6 minut temu, ubogiwladek napisał:

Ale prawie robi wielką roznice😀tak czy siak to łazorko to nie jest typowy przerzutowiec

Siedzibę firmy przenieśli do Stalowej Woli

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, SimFan napisał:

A czyli to jednak oni bo myślałem że się zapuściła w okolicy jeszcze jedna mleczarnia a jeździ ich tu chyba 7.a Ty zadowolony z Łazorka jesteś ile Tobie wyszło ostatnio i jaka obniżka za styczeń wiesz już coś?

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
MariuszDe napisał:

6 minut temu, SimFan napisał:

A czyli to jednak oni bo myślałem że się zapuściła w okolicy jeszcze jedna mleczarnia a jeździ ich tu chyba 7.a Ty zadowolony z Łazorka jesteś ile Tobie wyszło ostatnio i jaka obniżka za styczeń wiesz już coś?

2.70 za grudzień a o obniżce na ten moment informacji brak

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, SimFan napisał:

2.70 za grudzień a o obniżce na ten moment informacji brak

A jaka ilość bo chyba u Ciebie jak dobrze pamiętam to niewiele z 5tys?u mnie przy poniżej 5tys w Inter milku 2,68brutto z tym że zanosi się że za styczeń około 35gr mniej bedzie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v