Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kat napisał:

Matki dawały. To nie znaczy że ze córka da. Musi dyc odpowiednio odchowana. 

Od dłuższego czasu widzę twoje wpisy na temat żywienia. Żeby uzyskać te 9 tyś to przy jako takich objętościowych krowa musiała by zjeść z 8kg śrutu. I to nie z otręby ale o gotowej mówię.

Sory kolego ale takie co dają 12 tyś po przejściu na otręby to by zdechly.

9650 średnia z obory. Dostają w okolicach 3kg granulatu 23%, zależy jeszcze jaka sztuka bo paszociąg daje wg wydajności do tego 2,7kg korektora białkowego 40%, 1,5kg mielonego ziarna z big baga. Sianokiszonka słaba pod względem białka bo padało padało i nie dało się wykosić a białko z dnia na dzień leciało w dół

Edytowane przez Rolniik122
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, DanielFarmer napisał:

Patrzcie go....zwykły konsument a czasem mądrze i logicznie napisze o działaniach tej branży

Przecież jedno drugiego nie wyklucza. Nigdy nie ukrywałem że nie jestem chodwcą krów. 

18 minut temu, DanielFarmer napisał:

Patrzcie go....zwykły konsument a czasem mądrze i logicznie napisze o działaniach tej branży

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
3 minuty temu, grzesiu napisał:

Przecież jedno drugiego nie wyklucza. Nigdy nie ukrywałem że nie jestem chodwcą krów. 

ale zyjesz z produkcji mleka 😂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, radekz200 napisał:

ale zyjesz z produkcji mleka 😂

Pośrednio tak. Ale już daruj sobie tekst "o myszy..." 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
36 minut temu, krzychu121 napisał:

Mi tam nie przeszkadza że przywożą towar do domu. Moim zdaniem mlekpol powinien mieć jakieś samochody dostarczające towar do gospodarstw. Zrobić np trasę raz w tygodniu. Zapotrzebowanie składać meilowo i myślę że bardzo dużo produktów by sprzedawali dodatkowo. Lidl mam najbliżej 40 km a tylko tam idzie dostać serki wiejskie i to pod nazwą pilos. Po co dawać zarabiać sieciom i sklepom jak można by było trochę taniej sprzedawać rolnikom. Raz że rolnik kupiłby taniej i miałby dostawę pod dom a dwa , mleczarnia sprzedawałby więcej produktów z większym zyskiem, bo jak wiemy to sklepy najwięcej zgarniają zysku więc po co się z nim dzielić.  I każdy by był zadowolony. 

Pewnie jesteś sporo młodszy ode mnie. Było kiedyś tak jak piszesz, no prawie. Przyjeżdżał samochód chłodnia załadowany towarem i brałeś co chciałeś na potrącenie z wypłaty. Z tym że nie było  wtedy aż tak zróżnicowanego towaru jak dzisiaj. Pewnie to już pod 30 lat jak to się skończyło.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Z drugiej strony delegaci/ rada są wybrani i biorą pieniądze żeby cię reprezentować i dbać o twój interes. Prezes Gostynia gdzie wcześniej zarządzał? 

Żebyś wiedział gdzie - Pudliszki 

Edytowane przez adamowicz84
Opublikowano
20 minut temu, Rolniik122 napisał:

9650 średnia z obory. Dostają w okolicach 3kg granulatu 23%, zależy jeszcze jaka sztuka bo paszociąg daje wg wydajności do tego 2,7kg korektora białkowego 40%, 1,5kg mielonego ziarna z big baga. Sianokiszonka słaba pod względem białka bo padało padało i nie dało się wykosić a białko z dnia na dzień leciało w dół

To razem masz 7,2kg. Dla ciebie słaba, dla innego może być nie osiągalna do zrobienia. Ten @luki pisał kiedyś że do krów siano zbiera w okolicach 15 czerwca. Jak dla mnie to ściółka a nie siano.

Opublikowano
2 minuty temu, kat napisał:

To razem masz 7,2kg. Dla ciebie słaba, dla innego może być nie osiągalna do zrobienia. Ten @luki pisał kiedyś że do krów siano zbiera w okolicach 15 czerwca. Jak dla mnie to ściółka a nie siano.

w okolicach tej daty to ja zbieram siano z torfowych łąk dla byków. A gdzie łąki dobrej jakości gdzie towar leci pod pysk krowy. Toż to słoma a nie trawa. Zobaczymy w tym roku jak aura pogodowa będzie. Jak będzie słoneczko to i dobry towar się zwiezie a zarazem zaoszczędzi dając mniej korektora, co prawda nie będzie to skok do 1kg ale nawet głupie 200-400 gram da mi dobry zysk.

Opublikowano

@kat w tamtym roku tylko tak wyszło, ale teraz postaram się wcześniej skosić. A szczegółowej dawki paszy chyba lepiej jak nie będę podawał. 😉

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Mi tam nie przeszkadza że przywożą towar do domu. Moim zdaniem mlekpol powinien mieć jakieś samochody dostarczające towar do gospodarstw. Zrobić np trasę raz w tygodniu. Zapotrzebowanie składać meilowo i myślę że bardzo dużo produktów by sprzedawali dodatkowo. Lidl mam najbliżej 40 km a tylko tam idzie dostać serki wiejskie i to pod nazwą pilos. Po co dawać zarabiać sieciom i sklepom jak można by było trochę taniej sprzedawać rolnikom. Raz że rolnik kupiłby taniej i miałby dostawę pod dom a dwa , mleczarnia sprzedawałby więcej produktów z większym zyskiem, bo jak wiemy to sklepy najwięcej zgarniają zysku więc po co się z nim dzielić.  I każdy by był zadowolony. 

Masz rację Krzychu. Myślę że jest to temat który można poruszyć w mleczarni i podejrzewam że rolnicy na to pójdą bo co za tym idzie mogłaby być stabilna cena za mleko 

Opublikowano
2 minuty temu, Luki99 napisał:

@kat w tamtym roku tylko tak wyszło, ale teraz postaram się wcześniej skosić. A szczegółowej dawki paszy chyba lepiej jak nie będę podawał. 😉

Już podałeś, wystarczy nam informacja że przy wydajności 9000 dajesz otręby i zboże w dawce :)

Opublikowano
3 minuty temu, konradek88 napisał:

Masz rację Krzychu. Myślę że jest to temat który można poruszyć w mleczarni i podejrzewam że rolnicy na to pójdą bo co za tym idzie mogłaby być stabilna cena za mleko 

Jestem za z tym że to jednak i tak będzie kropelka w morzu

Opublikowano
26 minut temu, Troker1979 napisał:

Pewnie jesteś sporo młodszy ode mnie. Było kiedyś tak jak piszesz, no prawie. Przyjeżdżał samochód chłodnia załadowany towarem i brałeś co chciałeś na potrącenie z wypłaty. Z tym że nie było  wtedy aż tak zróżnicowanego towaru jak dzisiaj. Pewnie to już pod 30 lat jak to się skończyło.

U nas tak do tej pory jest co miesiąc przyjedza 

4 minuty temu, slawek74 napisał:

nie zboże tylko owies 🤭😁

Jesteście dobrze obeznani więc spytam co lepsze dla krowy : jęczmień czy pszenica

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Rolniik122 napisał:

Już podałeś, wystarczy nam informacja że przy wydajności 9000 dajesz otręby i zboże w dawce :)

Tak właśnie daje przy tej wydajności 9000. Ale przynajmniej nie jęczę jak co niektórzy że się nie opłaca przy spadkach cen. 

12 minut temu, slawek74 napisał:

nie zboże tylko owies 🤭😁

A co w tym dziwnego jak to najlepsze zboże. 

Edytowane przez Luki99
Opublikowano
Przed chwilą, Luki99 napisał:

Ale przynajmniej nie jęczę jak co niektórzy że się nie opłaca przy spadkach cen. 

nie jęczysz ale oszukujesz innych, wystarczy. W przypadku wysokowydajnych stad, gdy nie dasz odpowiedniej dawki pasz treściwych masz jeszcze gorzej niż dawać je bo mleko zaczyna spadać i to widać w przeciągu 1-2 dni od obcięcia

Opublikowano
adamowicz84 napisał:

26 minut temu, Troker1979 napisał:

4 minuty temu, slawek74 napisał:

nie zboże tylko owies 🤭😁

Jesteście dobrze obeznani więc spytam co lepsze dla krowy : jęczmień czy pszenica

jęczmień ale najlepiej jak jest kilka zbóż

Opublikowano
12 minut temu, adamowicz84 napisał:

Najlepiej mieszanka, ale jak nie masz wyboru to jęczmień

Opublikowano
2 godziny temu, GBartek napisał:

Nie wiem jak teraz. Wcześniej w mlekovicie i polmleku był warunek, że trzeba mieć więcej niż 3000l/mięs, inaczej była kara za mała ilość mleka.

U szwagra we wsi jest gość co oddaje do Mlekovity 19 litrów co drugi dzień, nie będę mówił jaki oddział, wcześniejsza rekordzistka miała coś ponad 30l i myśleliśmy, że tego rekordu nie da się pobić a jednak 🤣więc jeszcze są tacy co im się kalkuluje produkcja przy takich ilościach. Do mnie przyjeżdża Sierpc i próby biorą z węża, pytałem się kiedyś kierowcy to powiedział, że pierwsze 30 litrów idzie na przepłukanie i dopiero próba wiec u takich to ciężko byłoby to zrobić 😂

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Luki99 napisał:

No ok. I przy tak późnym pokosie i otrębach średnia 9 tyś 😂. Nie ciągnijmy tego bo każdy normalny hodowca wie że na 9 tyś to już trzeba się trochę postarać. I w dwa miesiące to się tego nie zrobi.

Edytowane przez kat
  • Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
21 minut temu, Rolniik122 napisał:

Najlepiej mieszanka, ale jak nie masz wyboru to jęczmień

Pytam tak z ciekawości , bo rozmawiałem z sąsiadem , miał kiedyś jakiegoś przedstawiciela z  firmy S i poradził on żeby zwiększyć udział jęczmienia w paszy , już nie pamiętam dokładnie o co chodziło  ,ale coś o rozkład białka 

Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Z drugiej strony delegaci/ rada są wybrani i biorą pieniądze żeby cię reprezentować i dbać o twój interes. Prezes Gostynia gdzie wcześniej zarządzał? 

Nasz oddział Trzebownisko nie ma swojego delegata. Ja jako udziałowiec członek spółdzielni ani razu nie dostałem zaproszenia na walne w Wysokiem ani u nas nie było zebrania gdzie wybieralibyśmy delegata. Kierownictwo twierdzi że Wysokie się na to nie zgadza, Przy następnej wizycie mają dać Statut bo tylko na miejscu można mieć do niego wgląd i wtedy sie wyjaśni co i jak. Jakby był tu ktoś z Rady z Mlekovity to proszę o priw

Opublikowano
7 godzin temu, Xawier napisał:

Nasz oddział Trzebownisko nie ma swojego delegata. Ja jako udziałowiec członek spółdzielni ani razu nie dostałem zaproszenia na walne w Wysokiem ani u nas nie było zebrania gdzie wybieralibyśmy delegata. Kierownictwo twierdzi że Wysokie się na to nie zgadza, Przy następnej wizycie mają dać Statut bo tylko na miejscu można mieć do niego wgląd i wtedy sie wyjaśni co i jak. Jakby był tu ktoś z Rady z Mlekovity to proszę o priw

Tam gdzie są wybierani delegaci też nikt nie dostaje oficjalnego zaproszenia, tylko radni ściągają swoich ludzi, i tak to funkcjonuje. Co do statutu można czytać sobie go do woli w KRS, a nawet zamówić orginalny odpis z dostawą do domu. Także mimo że mleczenia się przed tym broni, nie jest to tajne, tylko trzeba wiedzieć gdzie uderzyć.

• Like 3
Opublikowano
10 godzin temu, krzychu121 napisał:

Zerknij sobie sklep internetowy mlekovity 

Opublikowano
11 godzin temu, Rolniik122 napisał:
11 godzin temu, Luki99 napisał:

Luki coś tu mieszasz. Nie wiem czy robisz sobie jaja, czy jest jakiś inny powód. W pogodzie już przyznałeś, że masz max 5,5tys, chociaż to było z mojego pobieżnego wyliczenia i równie dobrze może to być 5 lub 4,8tys. Jak chcesz się uczyć i poprawiać wyniki, to po prostu pytaj, a nie nawijasz makaron. Koledzy na pewno Ci poradzą. Wystarczy trochę szczerości i pokory

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v