Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@krzychu121W poatnicy 4 kontrole ale kazda komora jest badana na somatyke i bakterie zawsze i tam lipy nie ma . Wszystko ma byc ok . W mlekpolu niestety jedzie 6 komor i rzadko kiedy w ktorejs nie ma wirowanego . No i jest sporo pozaklasowego  Ludzi tez lapia klasami bo krzyczeli o tych premium duzo . 

Opublikowano
13 minut temu, alfa napisał:

@krzychu121W poatnicy 4 kontrole ale kazda komora jest badana na somatyke i bakterie zawsze i tam lipy nie ma . Wszystko ma byc ok . W mlekpolu niestety jedzie 6 komor i rzadko kiedy w ktorejs nie ma wirowanego . No i jest sporo pozaklasowego  Ludzi tez lapia klasami bo krzyczeli o tych premium duzo . 

Dobra próbę biorą z komory a indywidualnie nie pobierają każdego dnia od dostawcy

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, adamowicz84 napisał:

Dobra próbę biorą z komory a indywidualnie nie pobierają każdego dnia od dostawcy

Tak ale jak lipa wyjdzie na komorze to odrazu badaja proby i wychodzi kto mial lipe . I w piatnicy jak srednia bedziesz mial dobra ale przekroczysz 400 som albo 100 bakteri z odbioru to juz dzwonia co jest i ponownych prob chca . Co by nie gadac jest inaczej jak wszedzie . Co roku wiadomosc zeby do czerwca wymyc i pomalowac obore . Nawet mleka do badania nie wezma ze sloika albo juz uzywanej probki . Ma byc za kazdym razem nowa 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Alfa ciekawe rzeczy piszesz. Ciekawe co mają wspólnego z rzeczywistością. Równie dobrze można tez napisać że ci co mieli wybór iść do piatnicy a przeszli do Giżycka nie radzą sobie z utrzymaniem wymogów. I przeszli z deszczu pod rynnę 

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, alfa napisał:

Jeździło się na zbiórce co? Oj alfik omego Ty. To co Ty masz za mleko że musiał uciekać do innego odbiorcy? Teorie się zna a praktykę już nie? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

O co ci chodzi polglowku ? Bo mysle i mysle o co ci biega i pojecia nie mam . Dalej badz w tym przekonaniu ze jestem spod zambrowa nie bede cie wyprowadzal z bledu . I do jakiegoś odbiorcy uciekac ? Bo tez nie wiem o co ci biega . Co bys @grzesiu nie mowil to i tak mlekpol przy piatnicy to szmatlawiec traktujacy swoich dostawcow jak szmaty 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Ok , a jak wygląda u was badanie na antybiotyk - kierowca bierze.

Dla jasności krowe zasuszasz na 6 lub 4 tygodnie , po wycieleniu jest parę dob mleko z antybiotykiem,  u nas zawozi się do mleczarni na badanie żeby potwierdzić brak antybioyku 

Opublikowano

A  po   cholerę  dawać  antybiotyk  na  zasuszenie   jak ma  chore  wymię  to  leczę  i  zasuszam  .  bez  antybiotyku  to  tylko   bakterie  uodparniają się na  antybiotyki .

Opublikowano
Pablos_1970 napisał:

A  po   cholerę  dawać  antybiotyk  na  zasuszenie   jak ma  chore  wymię  to  leczę  i  zasuszam  .  bez  antybiotyku  to  tylko   bakterie  uodparniają się na  antybiotyki .

taaa nie zawsze się tak da...

Opublikowano

W Sierpcu od dłuższego czasu próby są brane z węża i początkowo obawiałem się, że może być lipa ale nie, no wiadomo jak ja coś zawale to to zaraz wyjdzie w wynikach więc raczej mleczarnia tu nic nie kombinuje. Jak daje mleko do lab to zawsze kupuje sterylne pojemniki z apteki to nie wiem czy wzięliby ze słoika. Inną sprawą jest wynik badania na antybiotyk. W zeszłym roku miałem krowę na antybiotyku zasuszeniowym i to chyba najmocniejszym bo na Cepravinie. Tak wyszło, że krowa wcześniej się wycielila, kilkukrotnie dawałem mleko do zbadania i zawsze wychodził antybiotyk mimo, że okres karencji czy to przy wycieleniu w terminie czy przedwczesnym dawno minął. 

Opublikowano
4 godziny temu, karol091193 napisał:

Oczywiście, że tak. Myślę, że utrzymanie ceny jest spowodowane tylko i wyłącznie przejęciem  jogo

Prezes mlekpolu ma krowy mleczne i sam też przy tym robi nie wysługując się tylko pracownikami więc będąc u źródła a nie tylko u koryta, także wydaje mi się że będzie starał się trzymać cenęw miarę możliwości rynkowych 

Opublikowano

I z karuzeli w sierpcu cuda wychodza, a co do antybiotyków na zasuszenie to nie raz już tak miałem ze po wycieleniu cwiartka się zresetowala i somatyke miała ok.

Co do piątnicy to oni mają taką cenę ze się z krowami nie muszą bujać, któras odwali maniane to do sprzedania a w jej miejsce nowa sztuka

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

W Piątnicy wirują w mlekpolu wirują mam  kolegę co w Giżycku tez wiruje. Skąd twierdzisz że jest sporo pozaklasowego  w mlekpolu skoro co odbiór wyniki ? 🤔a w Piątnicy nie ma bo z Piątnicy no bo skąd? 🤔 Najważniejsze że nikt nikogo za rękę nie złapał przy wirówce do czasu 😔. Owszem Piątnica jako podmiot skupujący jest pierwsza i płaci najlepiej od kilku lat albo kilkunastu... Ale to nie znaczy że w innych podmiotach są mniejsze wymogi bez przesady...  Piątnica ok resztą to brudasy 😔 wszyscy jedziemy na tym samym wózku nie oszukujmy się... Nie pisze tego złośliwe tylko głośno myślę po prostu. Miłej majówki 🙂

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, greg1985 napisał:

Do dostawców Mlekowity . Ktoś musi zapłacić za te wszystkie produkty na przecenie w Biedronce i tym podobnym a mało który produkt nie jest na promocji więc nie ma co się dziwić . Pewnie chcieli z 30 gr owalić ale zobaczyli że Mlekpol cenę zostawił i musieli trochę popuścić . Bo tak to SMS już wczoraj byście mieli 😎😎

Znajdź towar w biedronce który nie jest w promocji 😂😎😎😎

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v