Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
WitekRolnik napisał:

@Nintendo Małymi krokami będę działać w kierunku poprawy wydajności, wiadomo trochę czasu minie zanim wyjdzie się na prostą.

No i ogólnie młody jestem bo dopiero w kwietniu 26 wiosen na karku więc jeszcze dużo w tej materii muszę się nauczyć, a że człowiek całe życie uczy się to już inna inszość ;)

niektóre decyzje należy podejmować szybciej bo życia braknie....

Luki99 napisał:

3 minuty temu, Nintendo napisał:

Musisz popracować nad wydajnością. Od 9 krów powinieneś przekroczyć próg 5tys lub być chociaż w jego okolicy. 

Niekoniecznie nie dla każdego np Dla mnie, nie liczy się wydajność dobowa od sztuki tylko ile mi zostaje w kieszeni gdyż obywam się swoimi paszami podejrzewam że Jego przypadek jest podobny. 

jak się nie potrafi to tak się mówi 🤭🤪🤦‍♂️

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, czareczek85 napisał:

ja bym proponoował wóz paszowy na początek wielkości 3-5m3 będzie z zapasem i spokojnie da rade w takim wymieszać dla 11 krów ewentualnie są zawieszane ale takiego nie polecam

Sam wóz paszowy nie da mleka ,krowy po wozie nie muszą żuć dlugich badyli,po wozie po prostu łatwiej więcej zjedzą ,wszystko prawie jednakowo smaczne  [nie łudżmy się ,ma po czasie i trochę przesortuje] ,. Bez wozu starsze trawy ,czy mniej smaczne po prostu łatwiej im to przesortować i zostawić . Ale wóz to wydatek nie tylko na woz ,ale też ładowacz i 2 traktory odpalające w każdych warunkach . I do tego infrastruktura ,co na początku nikt o tym nie pamięta ,puki woz nie zawita.  Jeden traktor zrobi bagno przy pryzmie ,drugi z wozem bajzel wszędzie gdzie pojedzie . Wóz  ma stać i jeżdzić gdzie maksymalnie twardo ,by błota nie było ,inaczej to ta wygoda będzie przeklęta 

• Like 4
Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Jak wam się wyniki mocznika zgadzają z wynikami federacyjnymi. Bo u mnie przy każdych wynikach mocznik slaby a z federacji byl 60 większy i nie wiadomo co o tym myslec

mlekpol zaniża mocznik w mleku o ok. 60-70. Ja zawsze sobie dodawałem do tych ich wyników taką ilość i było ok

Opublikowano

Oj Sławek Sławek. Nie sztuką nadoić dużo mleka. Sztuka jest dużo zarobić przy minimalnych kosztach i u każdego inaczej ten próg opłacalności czy wydajności wygląda. Nie raz można i na uszach stanąć a krowa nie da więcej niż 8 tys w laktacji bo poprostu geny jej na to nie pozwalają. Wystarczy że np koło 100 dnia się zacieli i utnie mleko na 5-8 litrów na udoj. I co wycisniesz z niej 10 tys? Sam u siebie widzę że przy tym samym żywieniu niektóre sztuki doją na spokojnie w okolicach 9 - 9,5 tys a innym ciężko 8 złapać. A są też takie które ledwo 7 przekraczają. I nie mam zamiaru wyprzedawać szybko tych słabszych sztuk a kupować jałówki po 10 tys. Już się wyleczyłem z hfow. Za dużo z nimi problemów jest u mnie i wytrzymują dwie max trzy laktację. Gdzie aktualnie najstarsza sztuka u mnie jest chyba z 2007 roku jak dobrze pamiętam. Co roku daje cielaka. Nigdy nie było z nią problemów. Nawet nie wiem czy zapelenie kiedykolwiek miała. Fakt że nie jest jakaś wybitna ale w granicach 8-8,5 tys daje na laktację. Kupne hf fajnie doiły bo po około 10 tys ale co z tego jak a to z zacieleniem problem, a to zapalenie, a to z nogami itd i suma sumarum zarobiły tyle samo co te z mniejszą wydajnoscia na które nie trzeba było wydawac kasę na weterynarza. Teraz krzyżuje z SIM, mont i norweska. Hf to ostateczność. A już czystego go nie chce u siebie widzieć 

• Like 5
Opublikowano

Wkurza mnie jak ktoś "musiał" postawić oborę na 100szt i później bieda bo nie może zdrowotności stada opanować. Trzeba było postawić na 40szt taką żeby dało się kiedyś rozbudować i zobaczyć z czym to się je, później jak sobie radzisz to dobudować więcej. Następnym pokoleniom też trzeba jakieś wyzwania zostawić, dasz gotowe to nie zawsze doceni, ze zbyt rozbudowanym gospodarstwem nie zawsze poradzi...

Jeśli chodzi o paszowóz to 3-metrowy wykarmi dziennie nie więcej niż 20 krów , raczej nie ma sensu takim startować nawet bo i dla tych 20szt ma już ciężko równomiernie wymieszać.

• Like 1
Opublikowano

Coś w tym jest, genetyki też szybko nie nadgonisz...

Co do Witka i tego paszowozu, przy tylu sztukach to wycinak i ręcznie oblecisz wszystko, przy nawet 5tyś l mleka to więcej na paliwo wyda jak to warte. Sam miałem chęć kupić ale dałem sobie spokój bo chyba cena nie warta świeczki. Kostki na korytarzu się postawi to jest 10 min rozdawania jest. 

• Like 2
Opublikowano
krzychu121 napisał:

Trzeba patrzeć na portfel i ile czasu się w oborze spędza a nie tylko na krowy 

🤣🤣🤣🤣 do mnie 🤔 to żeby tak wszyscy jak ja ... czyli krótko ....😁

rano 1.5 godz wieczorem 2godz przy prawie 70ogonów....

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, krzychu121 napisał:

Wczoraj z ojcem byłem na lekkie zakupy i blisko pojawiło się ogłoszenie o jalowkach. A mówię podjedzie się zobaczyc co chłop ma i jakie to. Ceni sporo bo po 9tys bez papierów sztuki na oko ok. Ale godz 11 a chłop jeszcze w oborze sam , dzieci w świecie i tak sobie myślę chłopie na UJ Ci to ...65lat. 

• Like 2
Opublikowano
Marcin133 napisał:

25 minut temu, krzychu121 napisał:

Wczoraj z ojcem byłem na lekkie zakupy i blisko pojawiło się ogłoszenie o jalowkach. A mówię podjedzie się zobaczyc co chłop ma i jakie to. Ceni sporo bo po 9tys bez papierów sztuki na oko ok. Ale godz 11 a chłop jeszcze w oborze sam , dzieci w świecie i tak sobie myślę chłopie na UJ Ci to ...65lat. 

dokładnie chodzi by był umiar ja nie wstaję zbyt wcześnie bo po co ale i z obory wracam jak trzeba bardzo przyzwoicie czasem 7 30 ....

robert1226 napisał:

Ja to kota pogłaszcze w sypialni a nie w oborze.

trzymaszvkota w domu 🤔🤭🙆‍♂️

• Haha 1
Opublikowano
slawek74 napisał:

3 osoby i mamy jeszcze czas koty wygłaskać i z psem się pobawić 😁

to dużo zmienia, a teraz pomyśl ile by Ci zeszło jak byś sam musiał ogarnąć

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał:

dokładnie chodzi by był umiar ja nie wstaję zbyt wcześnie bo po co ale i z obory wracam jak trzeba bardzo przyzwoicie czasem 7 30 ....

trzymaszvkota w domu 🤔🤭🙆‍♂️

Wogole żadnego kota siersciucha osranca nie ma .

Byś trochę kumał to byś się domyślił o jakiego kota chodzi.

Opublikowano

I co się dziwić osobom nie związanym z rolnictwem, że w ich mniemaniu rolnik nic nie robi i zarabia kupę forsy. Wejdzie na agrofoto, przeczyta, że ktoś pracuje 3.5h dziennie i zarabia w uj kasy. A że potem wychodzi, że to 3 osoby, że to na co dzień z a są często dodatkowe prace, że poza oborą jeszcze inne obowiązki, a że ten dochód za mleko nie uwzględnia pracy własnej i tych innych osób, to idzie w świat opinia o dobrobycie na wsi.

Opublikowano

U mnie stare obory trzeba robić taczka i widlami mam wszystkiego 35 sztuk z młodzierza,robimy we 3 rano schodzi nam 2,5h godziny i wieczorem 2,5h wydajności nie mam za wysokiej koszty też nie są wielkie swoje zboże grochu 100kg i śruty 200kg na tydzien,na cena mleka 2,50 netto zostaje mi około 10tys na czysto więc około 3 tys na czysto na głowe to nie jest źle plus sprzedaż zborze i rzepaku idzie na inwestycje 

Opublikowano
lusjan napisał:

ta taaa 🤦‍♂️ są inne prace przecież jeszcze ... a to że nie ma wolnych wekendów ani urlopów czy L4 to ten czas jest 3x taki jak na etacie 🤪

gregor1284 napisał:

16 minut temu, robert1226 napisał:

Ja to kota pogłaszcze w sypialni a nie w oborze.

Kotkę chyba?

napisał że ,,kota,, nie wiem co o tym sądzić 🤔🙆‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v