Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, krzychu121 napisał:

To czy od kogoś czuć krowami to tylko i wyłącznie higiena osobista. Jak ktoś dba żeby ciuchy zmieniać i co chwila prac to tak zapachy nie przechodzą. Ale najważniejsze to po powrocie z obory wziąć prysznic po obrządku i nic nie czuć. No ale dla niektórych zmiana ubrań które noszą od kilkunastu dni na ,, świeże '' to wystarczający sposob żeby się pozbyć zapachów 

Ja biorę prysznic zawsze dwa razy dziennie po oborze, a ubrania oborowe mam w garażu. To wystarczy żeby nie śmierdzieć. 🙃

Edytowane przez Nintendo
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, slawek74 napisał:
39 minut temu, dantur96 napisał:

Moim zdaniem to jednak wojsko powinno wrócić trochę by nauczyli pokolenia życia. Chociaż ja też nie byłem w wojsku ale jak trzeba to by się poszło 

popieram 👍 byłem widziałe 😁 nie zaszkodzilo👍

Też popieram 👍też byłem, widziałem, w zad porządnie dostałem, na pewno nie zaszkodziło, mile się wspomina

22 minuty temu, Bercik92 napisał:

Ja też tyle mam tylko że u mnie są słabe/średnie torfowe łąki oraz lata zaniedbań przy genetyce. Ale koszty są nie duże wiec jakoś sie opłaca...

Też mam takie łąki w Naturze 2000, do tego ziemia pszenno jałowcowa klasy wpół do siódmej. Na obecną chwilę średnia z udoju 10 l. Jeśli masz podobne warunki i myślisz o poprawie genetyki, to moim zdaniem nie idź w HF

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano

Ano w takim, że na takich słabych objętościowych będzie musiał dużo włożyć w treściwe uzupełnienie dawki dla HF, bo to rasa wymagająca pod względem paszowym. Na słabe pasze objętościowe są lepsze rasy

• Like 2
Opublikowano

Nie no mnie chodziło o to żeś w tylek dostał. 

Dziwna sprawa z tymi maslami. Jakieś na promce z mlekuty jest ale i drugie 7.99. Z jakichś dziwnych mleczarni typu Zambrów no to i poniżej 6zl a piatnica 8.36

200g

Opublikowano

W takim samym sensie, jak każdy na kompanii. 21:30 capstrzyk, 21:35 pobudka, 5:25 capstrzyk, 5:30 pobudka. Apele, rejony, meldunki, bieg po kompanii, mazury i inne podobne. A do tego wszystkiego musztra, bo kompania honorowa. Na występy z KSS em

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Qwazi napisał:

Też popieram 👍Jeśli masz podobne warunki i myślisz o poprawie genetyki, to moim zdaniem nie idź w HF

Od 3 lat sztucznie zacielamy HF Mo sm i lm takie europejskie multikulti 😏

Edytowane przez Bercik92
Opublikowano
9 godzin temu, Nintendo napisał:

Ja biorę prysznic zawsze dwa razy dziennie po oborze, a ubrania oborowe mam w garażu. To wystarczy żeby nie śmierdzieć. 🙃

No nie wyobrażam sobie żeby można było iść spać i się nie wykąpac  czy nie zmienić ubrań ale jak ktoś jest brudas i flejtuch to nic z tym nie zrobisz.jakis czas temu spotkałem się z takim znajomym parę wiosek dalej facet taki lekko po 50 i pytam się co tam słychać co porabia a on na to że a wiesz miałem wywozić gnojowe od krów no ale dzisiaj środa także poczekam do soboty to się wykąpie od razu.pokiwalem głową i tyle...   

• Haha 6
  • Confused 1
Opublikowano

Mógł już poczekać na święta. Na sobotę się nie opłaca. 🤣

Ja już parę razy usłyszałem (jak pojechałem po jalowki i raz po przekładnie do rozrzutnika) , że ja to na gospodarza nie wyglądam. No tak, jak chłop nie jest cały w gnoju to nie gospodarz...

Opublikowano
5 minut temu, Nintendo napisał:

Ja już parę razy usłyszałem (jak pojechałem po jalowki i raz po przekładnie do rozrzutnika) , że ja to na gospodarza nie wyglądam. No tak, jak chłop nie jest cały w gnoju to nie gospodarz...

No ja kiedyś zawoziłem taka starszą panią z synem po 40 do jednego gospodarza bo chcieli kupić jakieś cielaki ja wziąłem prysznic przebrałem się jakieś perfumy a on mi wszedł w gumiarach w gnoju niby znam ten zapach ale mnie ku.wa aż cofało.a ta starsza pani na mnie spojrzała i mówi e to Ty to widzę żyjesz jak w mieście...jednak u niektórych to przysłowie że chłop może wyjechać ze wsi ale wieś z chłopa to nigdy nie wyjdzie jest prawdziwe...

• Haha 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Nintendo napisał:

Byłem w podobnej sytuacji pojechaliśmy z synem do firmy zamówić rozrzutnik do obornika,  siedzimy w biurze rozmawiamy składamy ten rozrzutnik i siedział z nami starszy pan ojciec właściciela firmy i mówi a do czego wam ten rozrzutnik co będziecie nim robić,  to mu mówię a co się robi rozrzutnikem do gnoju , a dziadek bo wy nie wyglądacie na takich co krowy chdują ładnie ubrani samochód czysty,  to go spytałem że co miałem prosto z obory w gumowcach przyjechać???

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, robert1226 napisał:

Byłem w podobnej sytuacji pojechaliśmy z synem do firmy zamówić rozrzutnik do obornika,  siedzimy w biurze rozmawiamy składamy ten rozrzutnik i siedział z nami starszy pan ojciec właściciela firmy i mówi a do czego wam ten rozrzutnik co będziecie nim robić,  to mu mówię a co się robi rozrzutnikem do gnoju , a dziadek bo wy nie wyglądacie na takich co krowy chdują ładnie ubrani samochód czysty,  to go spytałem że co miałem prosto z obory w gumowcach przyjechać???

psychologicznie Was podszedł...

Opublikowano
Dnia 3.03.2023 o 21:28, WitekRolnik napisał:

Aktualnie 9 w doju bo 2 zasuszone, wszystkiego razem z młodzieżą czyli jałówkami zacielonymi i mniejszymi mam 28 sztuk, obora po pewnych zmianach pozwoli na 27 krów w doju, a później jak trochę się rozwinie gospodarstwo to myślę nad budową obory ale to takie odległe plany

Ogólnie przez 2 lata w których ojciec chorował i niestety przegrał walkę z chorobą i ja w tym czasie leciałem na dwóch etatach to trochę stado posypało się bo było ok 20 krów dojnych i już łapałem się na przedział powyżej 5 tyś l, a teraz żeby odbudować to to niestety trochę potrzeba czasu.

Najważniejsze że chcesz, dbasz o powoli to będzie procentowało 💪życzę Ci abyś szedł górę i spełniał swoje marzenia. Będzie dobrze, trzymam kciuki

• Like 1
Opublikowano
FarmerDyzio napisał:

wszystko zależy od sytuacji. Nie raz się rozleciała maszyna o 14:30 a sklep z częściami otwarty do 15. Już to widzę jak lecicie się myć i perfumować;)

jak się ma układy to i o 19 w sobotę otworzą a po części w roboczym to normne byle się ogarnąć a nie ze smarem i w brudnych butach... inne ubranie ma. do obory a inne do maszyn czy w pole ...

• Like 2
Opublikowano

Ja wiem Sławek Ty masz wszędzie układy i znajomości. Ja nie lubię zawracać komuś dupy jak mam możliwość ogarnięcia tego bez łaski. Dla mnie normalne, że jak ktoś pojedzie do mechanicznego w ubraniu roboczym, oczywiście nie w gumowcach w gnoju. Nieraz człowiek jak się spieszył to tylko ręce pasta umył i szybko do sklepu żeby zdążyć przed zamknięciem. Inna sprawa jak zaplanujesz jakiś wyjazd wcześniej. To już można się ogarnąć

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
44 minuty temu, Mirek250 napisał:

Posłuchajcie pomysłu "przewodniczącego" pod koniec nagrania 

To nie jest żadne rozwiązanie, podam tylko jeden przykład, co jak rolnik w chwili obecnej jedzie na styk, głównie przez raty w banku, ceny pasz, energii, nawozów...., sprzedaż 20% krów bedzie dla niego gwoździem do trumny, zresztą dziś mamy cenę ok. 2zl nie wiadomo czy w takim tempie za miesiąc czy dwa nie będzie 1,5 co już by u większości pozamiatało, skoro wszyscy mówią o kryzysie to ja się pytam gdzie jest nasze państwo, co się dzieje z cenami nawozów, paliw....?, my rolnicy ostatkiem sił mamy sponsorować trzynastki, czternastki, 500+, podwyższanie minimalnej pensji...., a z kad będziemy brać, myślę, że przy najbliższych wyborach odpowiednio podziekujemy

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v