Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Nie każdy jje kawior i popija szampanem. My tu żyjemy skromnie 

Dalszy somsiad też jakiś czas temu zlikwidował krowy to jak se policzył to miało mu starczyć tej kasy na jakieś 6-7 lat a tu zonk i ledwo na 4 lata stykło i też skromnie żyje. 

3 minuty temu, MlekpolLover napisał:

Od lat produkcja rośnie.

🤦‍♂️ ta chyba tylko na papierze. 

Opublikowano

Ale to co wy chcecie sprzedać krowy, nie iść nigdzie do pracy i najlepiej utrzymać się z 10 czy 20 ha ? Po pierwsze to zanudzić by się było można, a po drugie to chyba zapić bo co tu można robić 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Pablos_1970 napisał:

To  akurat sam   pamiętam  było  parcie  na mleko  w  proszku   ,  mleczarnie  oferowały  nawet  1,80  za litr  a  w kilka miesięcy  spadło nawet  do 60  groszy  .  Sam  miałem  kupę  kredytów  sprzedawałem  co się  dało  aby   spłacać  raty  na  bieżąco   niestety    dużo  gospodarstw  poszło  pod     młotek .

Mlekpol wtedy nawet 2.2 brutto płacił i jeblo na 1.06 1.08 pewnie o tej akcji mówisz to było powyżej 2010 roku . Chłopy mówili że będzie po 3 zł.  Pojechało wtedy kilku dużych w mojej okolicy a ci najmniejsi wcale nie odczuli . Co nie którzy na raz 2 valtry 2 John deere brali bo nie stanieje niżej 1.5 zł a było jak było każdy pamięta.  I koszty były nie te i ludzie biedę mieli . Ale i obora na wypasie wtedy 1.5 to maks była a dziś taka sama 3- 5 mln 

Opublikowano
12 minut temu, FarmerDyzio napisał:

Ale to co wy chcecie sprzedać krowy, nie iść nigdzie do pracy i najlepiej utrzymać się z 10 czy 20 ha ? Po pierwsze to zanudzić by się było można, a po drugie to chyba zapić bo co tu można robić 😁

Można sądzić ziemniaki bądź siać zboże dla kur i sprzedawać jajka i ziemniaki... I z tych 10-30ha można jakoś było by przeżyć na swoim i nie nudząc się... 

1 minutę temu, Nintendo napisał:

Jeblo jak pisiory się z Rosją klocili i embargo na nasz towar zrobili. 

Embargo było w 2014r z powodu "solidarności" z ukrami 

Opublikowano (edytowane)

To łączne max  płatności te około 2 tys w nowych zasadach ..... ... Za  wybieg, ściółka, wypas i zw pow o 50 %... Około 1200 zł chyba 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Niestety teraz wychodzi za nic nie robienie więcej jak za dojenie... Wiec ja tam nie namawiam, ale ja szarpnę sporo grosza..🤷‍♂️

Generalnie idzie do uwolnienia z łańcucha i od tego nie ma jak się wymigac... Wiec kto zostawia krowy na uwiezi za kilka lat i tak będzie redukował albo likwidował... Albo niech buduje nowe obory... 🤷‍♂️

A z cena mleka to może być cyrk w tym roku... 🤷‍♂️

• Like 1
Opublikowano
alfa napisał:

Nie wiem czy to nie byl 13 a w 14 jeblo . A tak jak mówisz w 10 tez podobnie 

@DanielFarmer pewnie siedzi teraz na zebraniu w piatnicy to coś nam powie jak sie skończy co tam w piatnicy 

Ktoś mi gps podłożył? 😱 "Luty bez zmian,narazie nie przewiduje się obniżek chociaż jest presja rynku produktów na to i pewności nie ma"-cytat że słów Prezesa 🙂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Zwiększenie powierzchni o 20% to 690zl , o 50% to 1000zl. Wypas 310 zł. Wybieg chyba 200 zł. Odsadzenie cieląt od 5 dnia 170 zł. Jak dobrze pamiętam. Składam na 1200 zł od sztuki . Te odsadzenie cieląt odpuszczam chyba 

Edytowane przez krzychu121
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

I jeszcze z 2 ha tuz-u ekstensywnego do tego na sztukę albo i 3ha i żyć nie umierać 🤭

A i tu zostają tyz dopłaty podstawowe  do produkcji : krow, młodego bydła, kozy itp...

Więc 2 tys realne 🤔👍

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
22 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

I jeszcze z 2 ha tuz-u ekstensywnego do tego na sztukę albo i 3ha i żyć nie umierać 🤭

A i tu zostają tyz dopłaty podstawowe  do produkcji : krow, młodego bydła, kozy itp...

Więc 2 tys realne 🤔👍

Weź idź sprawdź czy Ciebie w oborze nie ma... 

Żeby to było takie proste dostać te 2tys. Złóż wniosek i jesienią jak dostaniesz dopłaty to wtedy możemy podyskutować bo na tą chwilę to co najwyżej możesz dostać 500 a nie 2 tys 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Krasnystaw, przedział 20-50k tł. 3,8 bi. 3,53 2,53 netto za styczeń

Za luty ma być bez zmian natomiast za marzec zapowiedzieli 20 gr w dół - takie info po ostatnich spotkaniach lokalnych z wysłannikami mleczarni.

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Zwiększenie powierzchni o 20% to 690zl , o 50% to 1000zl. Wypas 310 zł. Wybieg chyba 200 zł. Odsadzenie cieląt od 5 dnia 170 zł. Jak dobrze pamiętam. Składam na 1200 zł od sztuki . Te odsadzenie cieląt odpuszczam chyba 

Czy to też tyczy się jalowizny czy krów mamek? 

Opublikowano
1 godzinę temu, lusjan napisał:

OSM Włoszczowa, cena za luty i marzec bez zmian. Szał, podali do przodu :D

A jak teraz Włoszczowa płaci? Czyżby rynek się stabilizował. Włoszczowa chyba głównie na produktach galanteryjnych stoi a niby te mleczarnie miały najbardziej odczuć te obniżki. Pomijam przerzutowcow 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez Pawel197890
      Mam pytanie czy można siac żyto hybrydowe rok po centrali i ile kg na hektar 
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v