Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Musiało tak być bo niby dlaczego u nich ma być inaczej.Wczoraj w supermarkecie patrzyłem na ceny masła to większość od 6.99 do 7.99 także -2 zł na każdej a włoszczowskie ciągle 9.99.bylo też jakieś w promocji za 4,99 chyba lumiko czy jakoś tak...

Opublikowano

Mlekpol w rejonie Łodzi to chyba jedyne Składy to Bydgoszcz i Radom? Czyli połączenie z Jogo łódź może za tworzyć perspektywę wzrostu skupu? Jak w tej okolicy kształtuje się konkurencja i ceny w tym rejonie mleka?

Opublikowano

Z tego co rozmawiałem ze znajomymi to mieliśmy w Mlekpolu min 30gr więcej za grudzień. W okolicy to głównie Łowicz bierze, ale też i inne podmioty się kręcą. Jeśli na tym by skończyły się obniżki w Mlekpolu i wzięliby Jogo to ludzi mieliby dużo chętnych do przejścia.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, karol091193 napisał:

Mlekpol w rejonie Łodzi to chyba jedyne Składy to Bydgoszcz i Radom? Czyli połączenie z Jogo łódź może za tworzyć perspektywę wzrostu skupu? Jak w tej okolicy kształtuje się konkurencja i ceny w tym rejonie mleka?

Teraz u nas to mleczarni jak mrówków.  Koło, Sieradz, Polmlek, Mlekovita, Łask, Zarębski, Ronomlex, jeszcze Jogo i pewnie o jakieś zapomniałem. A kiedyś tak naprawdę były 3 na okolicę. Najgorzej Jogo płaciło bo często poniżej 2zł. A czy mlekpol zdobędzie nowych klientów gdzie z Jogo większość już uciekła i zostało może z 250 dostawców. 

14 minut temu, lukasz20 napisał:

ludzi mieliby dużo chętnych do przejścia.

Przynajmniej w moim terenie wątpię żeby ktoś był zainteresowany Mlekpolem. Każdy woli święty spokój niż próby i wymagania. Najbardziej pokazał to Zarębski właśnie że jednak można bez spektakularnych wymagań i udziałów kupować mleko 

Edytowane przez Luke16
  • Confused 2
Opublikowano
17 godzin temu, ThePerkins napisał:

zmieniłbym ale jakoś się cykam trochę bo jak to daje to jest spokój, kiedyś jak szukałem to albo zapalenia albo mleko w dół ...

spacer.png

Drogo i skład strasznie średni, finezja z agrocentrum jest 30zł na tonie droższa a skład bez porównania z tym 

Opublikowano
4 minuty temu, Luke16 napisał:

Każdy woli święty spokój niż próby i wymagania.

Szczerze to takich mi nie żal w ogóle. Co to za podejście do hodowli? Przecież problemy z somatyką generują straty, mniejsza wydajność itd. Z tym masz rację że stały nadzór jakości mleka odstrasza ludzi od przejścia, ale ktoś myślący i chcący żyć z mleka powinien z tego korzystać. Mi to odpowiada wszystko na bieżąco idzie wyłapać. 

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, MariuszDe napisał:

Musiało tak być bo niby dlaczego u nich ma być inaczej.Wczoraj w supermarkecie patrzyłem na ceny masła to większość od 6.99 do 7.99 także -2 zł na każdej a włoszczowskie ciągle 9.99.bylo też jakieś w promocji za 4,99 chyba lumiko czy jakoś tak...

W biedronce 6zl bez promocji jest masło. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, lukasz20 napisał:

Mi to odpowiada wszystko na bieżąco idzie wyłapać. 

Ja doskonale o tym wiem, ale jednak ludzie wolą święty spokój nawet kosztem mniejszej ceny. Dla większości moich klientów liczy się wspomniany spokój i wypłata w terminie. Dodatkowo u mnie najwięksi mają max po 1000l mleka na dwa dni. Moje rejony to w większości małe gospodarstwa bo najczęściej i tak ktoś gdzieś na etacie pracuje. A że krowa daje dziennie 20l to jest inna inszość. Mówię a raczej mówiłem o profilaktyce, higienie (sporo nie stosuje nawet dipingu poudojowego), prawidłowym zasuszeniu itp. ale szczerze mówiąc nie ma to sensu. Dlatego raczej wątpliwa sprawa że ktoś będzie chętny na współpracę z Mlekpolem, ewentualnie nieliczni.

Edytowane przez Luke16
Opublikowano

Może już czas żeby ktoś zrobił z tym porządek 

Jest norma do 100 i do 400, i na tym powinien być koniec 

Przy 400 to już mleko to właściwie nie mleko, ale powyżej to już jest galareta

• Like 4
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Luke16 napisał:

Dlatego raczej wątpliwa sprawa że ktoś będzie chętny na współpracę z Mlekpolem, ewentualnie nieliczni.

Jeśli ktoś się przykłada do tego co robi, a wspomniany podmiot zaoferuje dobrą cenę to decyzja wg mnie prosta. Policz każdy litr tańszy o kilkanaście czy kilkadziesiąt groszy za tą samą pracę. 

A tak z ciekawości z jakich okolic Łodzi jesteś?

• Like 4
Opublikowano
11 minut temu, Karol6130 napisał:

Może już czas żeby ktoś zrobił z tym porządek 

Jest norma do 100 i do 400, i na tym powinien być koniec 

Przy 400 to już mleko to właściwie nie mleko, ale powyżej to już jest galareta

W Niemczech lks 600 w USA 800. 

1 minutę temu, lukasz20 napisał:

przykłada do tego co robi

Tylko sam pomyśl ilu jest takich? Szczerze mówiąc jak ktoś ma przy 8-10 tys litrów na miesiąc a ktoś daje mu 10-20gr mniej ale święty spokój. Wybierze tą opcję. 

• Like 1
Opublikowano

Musi taka mentalność w Łódzkim. Później się dziwią że Podlaskie Chłopy maja kasę. A no mają bo dbają. Pomyśl sobie niby głupie 20gr ale już w skali roku robi różnicę a nie mowa w latach. Później to widać po obrazie poszczególnych gospodarstw widać w nich różnice kapitału. 

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, Luke16 napisał:

Tylko sam pomyśl ilu jest takich? Szczerze mówiąc jak ktoś ma przy 8-10 tys litrów na miesiąc a ktoś daje mu 10-20gr mniej ale święty spokój. Wybierze tą opcję

Nie wiem, ale każdy liczyć umie ja mówię tak jak ja to widzę. A czy ktoś przy takim podejściu dużo czy mało traci to jego sprawa. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v