Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chłopy jakby wyszło na światło dzienne to co się w Kole odwala i to co w związku z przejęciem Konina się porobiło to by dopiero szambo wybiło, mam nadzieje, że to tylko plotki i nie będę pisał szczegółów coby mnie za pomówienia nie ścigali hehe

Opublikowano
52 minuty temu, boo45 napisał:

Ładny tłuszcz masz ja jakoś niemoge pokręcić  tłuszczy i mocznika .kolega dzwonił do Łowicza i pytał jak by donich przeszedł ile by dali powiedzieli ze 3 zł przy 15000 i 4.3 tł.3.6bi a tak by trzeba dzwonić do skupu i pytać przy takiej ilości ile by dali

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, krzychu121 napisał:

Unia chce ograniczać nie tam gdzie trzeba. W Polsce jakby dawali 3-4 krotność wartości stada za likwidację to pewnie 30-40% stad by zlikwidowali w ciągu tego kryzysu. 

Z tym że jednak u nich w Holandii pomijając fakt tych chorych pseudo ekologów których jest tam mnóstwo to  mimo  mniejszego kraju o ponad 7 razy produkują więcej mleka niż w Polsce 

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
26 minut temu, konradek88 napisał:

Panie i Panowie pytanie do was, odnośnie dippingow poud9jowych dla krów. Czy jest to skuteczne, czy rzeczywiście tak dobrze zabezpiecza przed zapaleniami, jakie porównanie gdy nie stosowaliście i gdy zaczęliście stosować, czy jest różnica??? No i oczywiście np taka banka 20 kg na ile wam starcza i na jaką ilość krów. Pytam bo się zastanawiam nad wprowadzeniem to w życie a nie do końca ufam opisom bo wiadomo że zawsze napiszą ze jest to cudowne lekarstwo 

Ja raczej mogę polecić dipping ze swojego doświadczenia. U mnie się sprawdza tylko ja także robie tak że po udoju (hala udojowa) zagradzam legowiska aby krowy od razu się nie kładły i zapaleń póki co brak. Co do stosowania to tak mniej więcej 10 l do 2 miesięcy ok 50 krów.

Opublikowano
13 minut temu, MariuszDe napisał:

Z tym że jednak u nich w Holandii pomijając fakt tych chorych pseudo ekologów których jest tam mnóstwo to  mimo  mniejszego kraju o ponad 7 razy produkują więcej mleka niż w Polsce 

No jak Polska więcej produkuje od Holandi😛

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, martin0000 napisał:

Ja raczej mogę polecić dipping ze swojego doświadczenia. U mnie się sprawdza tylko ja także robie tak że po udoju (hala udojowa) zagradzam legowiska aby krowy od razu się nie kładły i zapaleń póki co brak. Co do stosowania to tak mniej więcej 10 l do 2 miesięcy ok 50 krów.

Dzięki wielkie kolego. Mam podobne stado więc jeśli 10 litrów po udoju na dwa miechy to nie jest to wielki koszt 

Opublikowano

Ja np dippingu nie stosuje i zapaleń też nie mam o ile krowa wydojona jak trzeba. Stosowałem przez jakiś czas i różnic nie widziałem więc zrezygnowałem. Ale też nie odradzam.

krzychu121 napisał:

. Według mnie to wszystko jest sztucznie wywołane aby wąska grupa osób zarobiła setki miliardów

A jak było z całym covidem? Grupa osób dorobiła się miliardów, choroba nagle przeminęła ale znajdą się idioci co i tak uwierzą w pseudo chorobe albo że mleko MUSI być po 2 zł bo inaczej świat upadnie.

Super_Marian napisał:

Pochwalę się ile u mnie płacą. Białko 3,7, Tł 4,5 przy 6,5 tys l wyszło ostatnio 2,01

Brutto czy netto ? Ale nagrzać na ilość to raczej brutto. Warto za takie pieniądze robić przy tym?

Ale patrząc na ilość*

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, PolonezAtu napisał:

Brutto czy netto ? Ale nagrzać na ilość to raczej brutto. Warto za takie pieniądze robić przy tym?

Brutto. W '22 przy większości pasz własnej produkcji jeszcze się opłacało. Póki dam radę się utrzymać to będę robił, bo co innego mi zostaje?

Edytowane przez Super_Marian
  • Haha 1
Opublikowano
MlekpolLover napisał:

Dnia 12.01.2023 o 12:10, john9i3 napisał:

No to zaczynamy. Osm Koło prawie - 50gr względem grudnia. Kto da więcej? 🤣 

Te ilościówki to jakaś patologia. 

bo nie ma lepszego rozwiązania dopłat do ilości jak w Rykach 👍😀

• Like 1
Opublikowano
Super_Marian napisał:

Póki dam radę się utrzymać to będę robił, bo co innego mi zostaje?

Może zmiana podmiotu skupującego od ciebie mleko???

• Thanks 1
Opublikowano
oniak napisał:

Cyt "Złote rady" wicepremiera Kowalczyka dotyczące inflacji i drożyzny: "Każdemu radzę tak, żeby wydawał tyle, ile ma przychodu".  " 

To temu "oni" tak szastają kasa.... Przecie mają nieograniczony przychód😂

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v