Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

na styczeń? to po ile tam teraz będziesz miał?

Tak na styczeń, zależy od ilości ja osobiście do Koła odstawiam tylko trochę żałuję że nie dałem wypowiedzenia we wrześniu a tak teraz męczyć się cały rok... 

2 zł przy małych ilościach 2.2 przy około 60 tys l zaleznie od tłuszczu i białka 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, krzychu121 napisał:

Właśnie obejrzałem reklame z biedronki. Ładnie się za nasze bawią. Masło po 5 zł, za zakup sera z Sierpca vouczer o wartości sera. A sponsorami tych promocji zostaliśmy my (rolnicy). Mogli by chociaż dodać że to dzięki nam. @Krowiarkajuż wiesz czemu nie ma ceny 

Teraz będą się licytować kto da lepsza promocje.  Ja już widziałem kostkę masła za 4.99

Szkoda, że inne produkty tak nie potaniały tylko akurat mleczne. 

Wszedłem do biedronki po nowym roku i kilka produktów które z reguły brałem, miało z automatu nowa wyższe cenę. 

W TV zrobiło nagonkę na "sztabkę masła " i są efekty. A tak naprawdę masło się nie zdrożało więcej niż wszystkie inne produkty. Za dużo to zdrożał cukier - z 2zl na 6.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

Powtarzam jak mantrę. Dopóki nie będzie spadku dostaw mleka do mleczarni będziemy sponsorami spadku inflacji. Niech każdy we własnym zakresie spróbuję trochę obniżyć dostawy. Wg moich obliczeń ja oddam około 5 procent mniej miesiąc do miesiąca, gdyby większość mleczarzy tak zrobiła to byłby świetny sygnał czy jesteśmy zainteresowani tym sponsoringiem czy nie.

• Like 3
Opublikowano
36 minut temu, komizmo napisał:

Powtarzam jak mantrę. Dopóki nie będzie spadku dostaw mleka do mleczarni będziemy sponsorami spadku inflacji. Niech każdy we własnym zakresie spróbuję trochę obniżyć dostawy. Wg moich obliczeń ja oddam około 5 procent mniej miesiąc do miesiąca, gdyby większość mleczarzy tak zrobiła to byłby świetny sygnał czy jesteśmy zainteresowani tym sponsoringiem czy nie.

Przeciez ja tez już mówiłem ze sprzedaje brakowne sztuki 😛

• Like 2
Opublikowano

Napewno się Ciebie lidzie posłuchają . To by zadziałało . Ale w tej chwili jest tak , ze nawet starym odpierdziela i chcą gonić sąsiada . Opłaca się czy nie „mam być lepszy „ od tego dziada „

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Dla mnie możesz zmniejszyć i o 50% dostawy, ale ja to planuje zwiększać ile mogę bo każdy litr to jakieś pieniądze, tymbardziej że Piątnica potrzebuje mleka

31 minut temu, GrzesiekAgro napisał:

Napewno się Ciebie lidzie posłuchają . To by zadziałało . Ale w tej chwili jest tak , ze nawet starym odpierdziela i chcą gonić sąsiada . Opłaca się czy nie „mam być lepszy „ od tego dziada „

Zdrowa rywalizacja jest jak najbardziej wskazana

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
35 minut temu, GrzesiekAgro napisał:

Tafily lubią rolników z taka mentalnością 😂

• Like 1
  • Thanks 2
  • Haha 4
Opublikowano

Nas tu ile pisze 20 osob? Obraz jaki przedstawiamy może być całkiem inny niż jest rzeczywistość i myślę że tak jest w 100% więc tu nie ma żadnego sensu pisanie o obniżaniu produkcji czy zwiększaniu 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
24 minuty temu, czareczek85 napisał:

Dla mnie możesz zmniejszyć i o 50% dostawy, ale ja to planuje zwiększać ile mogę bo każdy litr to jakieś pieniądze, tymbardziej że Piątnica potrzebuje mleka

Zdrowa rywalizacja jest jak najbardziej wskazana

Narazie jeszcze potrzebuje ale już za chwilę będzie się biła o ceny na krajowym rynku z mlekpol I mlekovita juz masło mlekpol w hurtowni eurocash  4.8 zakup sklepu 30 % marzy sklepu i masz 6.2 i uważasz że ludzie polecą po piatnica po 10 zł?  Już się zaczyna bratobójcza walka efekty będziemy widzieć.  Z takim myśleniem jak ty że jeszcze zwiększyć żeby każdy wychodził to już dawno byśmy po 1 zł doili . I dobrze ze większość ludzi nie stosuje tej ,, zdrowej rywalizacji '' jak to nazywasz bo nikt by 3 zł za mleko nie zobaczył nigdy . A pole u was na sniadowie po 10 tys z ha dzierżawa by była 🤣🤣🤣 . A fakt jak ktoś tu napisał że zdrowej rywalizacji cieszą się tafily i już za valtry ponad 100 km po 500 krzyczą a jakoś w normalnym świecie idziesz do salonu i nie płacisz za mercedesa który kosztował 5 lat temu 300 tys 600 tys tylko cena zmienila się dosłownie niezauważalnie że okiem ciężko różnice zobaczyć porównując 5 lat.  A valtra n zanim zauważymy już 700 bedzie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Z jednej strony nie ma się co dziwić Czarkowi że będzie zwiększał. Nie dawno pobudowana nowa obora która nie kosztowała milion czy dwa. Coś nie dawno wspominał o nowym ciągniku który też bez mała milion kosztuje o takiej mocy co szuka. Skądś musi kasę na raty wziąć. 

Fakt najlepszym rozwiązaniem by było zmniejszenie ilości mleka o te 5-8%. Rolnicy by aż tak mocno tego u siebie nie odczuli bo np wystarczyłoby wybrakowac sztuki lub zastosować słabsze żywienie. A w skupach czy sieciach handlowych jakby zaczelo brakować towaru to i cena poszła by do góry. Ale  to jest nie możliwe. Za dużo osób jeszcze siedzi w ogromnych kredytach żeby sobie na takie coś pozwolić 

Alfa słusznie zauważył że handlowcy mają zniwa teraz.wystarczy krzyknąć że będzke drożej i rolnicy biorą. W salonie samochodowym aż takich podwyżek nie ma. A jak są to też są ogromne wyprzedaże 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 1
Opublikowano
radekz200 napisał:

Zacznijcie jeszcze produkować pierwiastki z 5-oma cyckami 😂 tak jak ja 😂 ciekawe jakby se robot z taka poradził? 🤔

9AA924F0-3A96-4DED-BA85-582D37BA189B.jpeg

taka to chyba dziennie z 60litrow wylewa nie? ;)

Opublikowano
2 godziny temu, GrzesiekAgro napisał:

Ja tam jakoś nie widzę żeby ludzie szaleli, za to widzę że coraz więcej osób mówi o likwidacji, zwłaszcza tacy co mieli jeszcze kilka lat doić. I to nie od sylwestra tylko już od jesieni sporo osób mówiło że kończy. A co do jałówek, rozmawiałem ze znajomym co sprowadza towar to mówił że ruch bez zmian a liczył na eldorado gdy mleko drożało.

2 godziny temu, radekz200 napisał:

Przeciez ja tez już mówiłem ze sprzedaje brakowne sztuki 😛

U mnie wczoraj dwie pojechały, 2 dni czekał na odbiór bo tyle mają roboty.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Alfa słusznie zauważył że handlowcy mają zniwa teraz.wystarczy krzyknąć że będzke drożej i rolnicy biorą. W salonie samochodowym aż takich podwyżek nie ma. A jak są to też są ogromne wyprzedaże 

W salonie samochodowym nie ma podwyżek? Chyba dawno tam nie byłeś. Mazda 6 była jeszcze nie dawno od 90k zł, teraz Bodajże od 160 albo więcej... 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
4 minuty temu, Rrolniik napisał:

U mnie wczoraj dwie pojechały, 2 dni czekał na odbiór bo tyle mają roboty.

Do sąsiada tez nie dojechali w poniedziałek i dopiero w piątek odbiór 😛

1 minutę temu, Nintendo napisał:

W salonie samochodowym nie ma podwyżek? Chyba dawno tam nie byłeś. Mazda 6 była jeszcze nie dawno od 90k zł, teraz Bodajże od 160 albo więcej... 

Dokładnie ostatnio przeglądałem otomoto to moja 4,5 letnia kija jest teraz tyle warta ile kosztowała jak była nowa 

Opublikowano
9 minut temu, Nintendo napisał:

Jak byłem w lato po salonach to najgorszym problemem nie była cena, tylko brak aut ... Cena swoją drogą ale nie aż tak jak maszyny. Ciekawostka, na nową Corolle jakbym zamówił w lipcu 2022, to " MOŻE NA SIERPIEŃ 2023 ZJEDZIE", 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, radekz200 napisał:

Do sąsiada tez nie dojechali w poniedziałek i dopiero w piątek odbiór 😛

Dokładnie ostatnio przeglądałem otomoto to moja 4,5 letnia kija jest teraz tyle warta ile kosztowała jak była nowa 

Kiedyś mi było łatwiej kupić dobre auto przy niższej wypłacie za mleko niż teraz przy  sporo wyższej. Zrobiło się naprawdę drogo, akurat czegoś szukam bo złapałem poważna awarie w swoim przy 120k przebiegu. 

Zarabia się dużo, ale jest ciągle tyle wydatków, że w sumie przydałby się jeszcze więcej... 

Edytowane przez Nintendo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v