Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Widzę w każdym bp inaczen , no nic muszę się wybrać zamówić kolczyki i dopytać o przemieszczania 

Opublikowano
8 minut temu, soltys48 napisał:

Teraz są inne

Ale samemu trzeba drukować ? Bo ktoś tu wspominał

Opublikowano
1 godzinę temu, gipsio2 napisał:

Witam chciał bym sie dowiedziec czy ktos oddaje do Biernackieko opasy na wbc. jak to wychodzi czy warto?

Czy warto? Ciężko powiedzieć. Niedawno padło tu stwierdzenie że on uzależnia lepiej niż Hera 

1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ale samemu trzeba drukować ? Bo ktoś tu wspominał

Możesz a nie musisz. W BP są 

• Haha 3
Opublikowano
3 godziny temu, Cybulek17 napisał:

Wiadomo,  że mało kto ma czas i warunki na takie zabawy , ale warto przeważać kontrolnie i wiedzieć czy lepiej czekać czy sprzedać bo więcej zjedzą niż przyrosną 

takich juz nie przeważam bo samemu z ojcem 70l wole tego nie robic... jak przeganiam z obory do obory takie ok roku to zawsze puszcze przez wage bo takie plus minus  400kg to bez stresu idzie ogarnać. Narazie  ze 2 tyg jeszcze potrzymam a co dalej to zobaczymy mam nadzieje ze cos drgnie cena do góry a nie jeszcze bardziej poleci 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, soltys48 napisał:

Czy warto? Ciężko powiedzieć. Niedawno padło tu stwierdzenie że on uzależnia lepiej niż Hera 

Możesz a nie musisz. W BP są 

Ku...u nas nic nie ma takiego.Dobrze powiedziane co biuro to obyczaj

Opublikowano
1 godzinę temu, Pitraszek napisał:

Jak możesz poczekać z rok na kasę 

Nie rozumiem jak to można czekać na kasę rok czasu .. wy rąk nie macie i nóg ? Jedziesz na firmę z kamerą na kołnierzu i robisz raban prawny i tyle. . najzwyklejsza interwencja obywatelska i pieniądze w ten sam dzień albo sławni na całą Polskę.   

• Haha 3
Opublikowano
20 minut temu, tomaszmab napisał:

Nie rozumiem jak to można czekać na kasę rok czasu .. wy rąk nie macie i nóg ? Jedziesz na firmę z kamerą na kołnierzu i robisz raban prawny i tyle. . najzwyklejsza interwencja obywatelska i pieniądze w ten sam dzień albo sławni na całą Polskę.   

Nie pisz takich głupot 🤩🤩🤩

Opublikowano
30 minut temu, tomaszmab napisał:

Pomarzyć dobra rzecz

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, tomaszmab napisał:

Tak tak...i jeszcze załóż sobie koszulkę z napisem Uwaga TVN...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez Aktywnyrolnik7245
Opublikowano
32 minuty temu, tomaszmab napisał:

Ta sława przeciwnika w twoim wykonaniu może być dla Ciebie kompletnie nie opłacalna 

Opublikowano
59 minut temu, Baks00 napisał:

Ku...u nas nic nie ma takiego.Dobrze powiedziane co biuro to obyczaj

Dokładnie 

Opublikowano
4 godziny temu, asus921 napisał:

I jakie twoje spostrzezenia przy takich 22-24 miesiace? Albo np. Takich 700kg+ ? Robisz kontrolne wazenia? Np. Osiagasz 1.5kg przyrostu i kiedy przyrosty spadaja, albo pobor paszy mocno rosnie? Wiadomo, ze wiecznie rosnac nie beda i taki byk 24msc 800kg musialby miec ponad 1050kg przy 30msc jakby nadal 1.5kg przybieral...

Ze swojego małego doświadczenia zauważyłem,  że najlepszy przyrost jest od 4 do około 15msc życia,  potem systematycznie zaczyna spadać co nie oznacza,  żeby odrazu wtedy sprzedawać,  ale przychodzi moment, że przejadają zyski . Na przykład do 15msc wychodzi  1.55kg średnio na dobę a w 20msc to już jest 1.3kg Z CAŁEGO OKRESU . 

Największą głupotą z której już się wyleczyliśmy były takie pomysły,  że np była grupa 20 sztuk , przy sprzedaży 17sztuk ma ok 850kg a pozostałe 3szt 100kg mniej.  No to zostawmy te 3 sztuki , pójdą za dwa miesiące z koleją grupą.  I okazuje się,  że w 60 dni przyrosły 20kg . 

Oczywiście wszystko będzie zależało od genetyki,  odchowu,  przebytych chorób i pogody,  ale jakaś powtarzalność jest

A 1000kg udało się zrobić i w 22 i w 24msc kilka razy 

Opublikowano (edytowane)

Nie no nie mogę się powstrzymać :)

czyli wychodzi Ci że 15 miesięczny byk waży ok 700 kg (skoro ma średnie przyrosty 1,55 kg na dobę)

następnie wychodzi Ci że 20 miesięczne ważą ok 790 kg (skoro średnie przyrosty 1,3 kg na dobę)

matematyka mi mówi że w ostatnie 5 miesięcy byk robi Ci 90 kg czyli na dobę średnio wychodzi 0,59 kg w tych ostatnich 5 miesiącach :)

sam wiesz że coś tu nie gra 😜

BTW jak robisz średnie przyrosty 1,55 na tych simach od handlarzy to Ci się dziwie że tak małą produkcje prowadzisz bo zyski muszą być za***iste

a jeszcze się doczepię, że jak na grupie 20 sztuk trafiają się 3 słabe to żeby mieć średnią 1,55, najlepsze pewnie idą po 2 kg na dobę żeby nadrobić 😜

Do brzegu. Ci co się zastanawiają czy wejść w opas, jako dane do kalkulacji nie bierzcie przyrostów kolegi Cebuli, idzie sobie na yt na kanał Radkosky

Edytowane przez KarolaKarotka
  • Like 1
Opublikowano

Moje spostrzezenia , moje dane , nikomu nie muszę nic udowadniać i nikt nie musi mi wierzyć 🙂 poprostu trzeba to robić dobrze 

Simy "od handlarzy " są duże lepsze niż krajowy materiał 

Do brzegu , jeśli koleżanka chce ostudzić emocje to polecam morsowanie albo sex zamiast wyładowywania frustracji na mnie, a moja nazwa to CYBULEK . Pozdrawiam 

• Thanks 1
Opublikowano

Piszesz takie same bajki jak rok temu gdy liczyłeś koszty.

A emocje trzeba studzić, zwłaszcza tym młodym, którzy zaraz wskoczą na opas po przeczytaniu twoich 'danych'

Często piszesz sensownie i widać że opas wam dobrze wychodzi, ale matematyki nie oszukasz i dziś się wygłupiasz :)

Opublikowano

Wzięłaś zbyt dosłownie dane i też mój błąd,  że napisałem zbyt ogólnikowo , ale nie mam czasu się rozpisywać , gwałtowny spadek w ostatnich miesiącach jest spowodowany problem z agresją z którą sobie nie radzimy 

Opublikowano
6 godzin temu, nikolas29 napisał:

Byk do 13 krowa do 10 max Piotrków trybunalski 

Nowy, dobry wujek się pojawił ? Ubojnie mięso sprzedają po 17-18 zł za 320+ .

30 minut temu, goraj555 napisał:

Jaka cena w Łódzkim za byki na żywo , mieszańce

Byk w tej chwili 10-13 netto.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v