Skocz do zawartości

Zamrożenie cen prądu dla rolnika ryczałtowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Nie mogłem znaleźć podobnego tematu dlatego zakładam ten.  Sprawa dotyczy rządowego programu zamrażania cen prądu. Mianowicie jestem rolnikiem ryczałtowym prowadzącym gospodarstwo rolne zajmujące się hodowla bydła mlecznego. Z racji specjalizacji zużycie prądu mam spore, wynoszące w okolicach 35tys kWh rocznie. I aktualnie jestem na taryfie C z powodu tak dużego zużycia nie mogę przejść na taryfę G. Przy próbie złożenia oświadczenie o zamrożenie cen dla przedsiębiorców pani z energa powiedziała mi że jeśli jestem na taryfie C a nie jestem płatnikiem Vat nie mogę starać się o zamrożenie gdyż tylko aktywni płatnicy Vat mogą to zrobić. A mimo tego że nie jestem vatowcem nie mogę  przejść na taryfę G. Na Vat nie chce przechodzić. I wychodzi na to że jako nie liczna grupa w kraju będę musiał płacić olbrzymie rachunki za energię! Czy ktoś z was miał podobny problem? Albo chociaż czy ktoś doradzi co w takiej sytuacji mogę zrobić. Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny 😉

Opublikowano

Teraz, to i tak chyba po ptakach, bo wnioski o zamrożenie cen dla mikroprzedsiębiorców z taryfą C przyjmowali do 30.11. Przy tych 35 tys kWh to i tego vatu trochę wybulisz, ale to Twoja decyzja.

Opublikowano

nie wprowadzajcie w błąd

Pierwszy etap składania oświadczeń upłynął 30 listopada 2022 roku. Dla oświadczeń złożonych po 30 listopada 2022 roku cenę maksymalną zastosujemy od miesiąca następującego po miesiącu, w którym złożono oświadczenie. 

Opublikowano
5 minut temu, toorano napisał:

nie wprowadzajcie w błąd

Pierwszy etap składania oświadczeń upłynął 30 listopada 2022 roku. Dla oświadczeń złożonych po 30 listopada 2022 roku cenę maksymalną zastosujemy od miesiąca następującego po miesiącu, w którym złożono oświadczenie. 

Tak jak kolega wyżej napisał. W miesiącu następnym od złożenia oświadczenia. Do końca roku miałem cenę gwarantowana od momentu podpisania umowy. Dopiero po nowym roku będzie mnie obowiązywał nowy cennik.  Zużycie prądu w domu w poruwnaniu z gospodarstwem to jest pikuś. I tak z jednej kieszeni idzie. Więc wielkich oszczędności mi to nie da. Na Vat nie chce przechodzić z racji tego że nie planuje jakiś dużych inwestycji w najbliższym czasie a odprowadzać za mleko bym musiał co miesiąc i to nie małe kwoty więc nawet zwrot vatu za prąd nie rekompensuje utraconego vatu za mleko 

Opublikowano

Chodzi o to że system nie przepuści bez aktywnego nipu. Próbowałem przez internet też nie da rady. Odrzuca wniosek. Więc zostaje pisać pismo o wyjaśnię co w takiej sytuacji mam za wyjście. 

Opublikowano
2 minuty temu, robi57362 napisał:

podepnę sie jako że podiadam fotowoltaike która wystarcza na moje potrzeby muszę cos składać

?

Jeśli jesteś na taryfie C to dla świętego spokoju lepiej złożyć w razie jak by zużycie się zwiększyło. Z resztą na taryfie G rolnicy też powinni złożyć oświadczenie do 23 czerwca 2023. Ja również mam fotowoltaika ale niestety sporo brakuje. W swojej sytuacji jeśli nic się nie uda załatwić będę zmuszony dołożyć paneli żeby pokryć zapotrzebowanie na prąd. 

Opublikowano

Przy 35tys kwh to nawet szkoda sobie tyłek zawracać.

Jak rozumiem to pierwsze 2000 zamrożone chyba dla każdego. Dla rolnika dodatkowy 1000 do poziomu 3000kwh po złożeniu papierów.

Czyli gra idzie o 1000 może 1500zł.

Myślę że więcej nerwów i straconego czasu jak realnych zysków

Opublikowano

jak wystarcza ci swojego pradu to nic nie zrobią

ogólnie mam wrażenie że im czlowiek jest bardziej nazwijmy to nowoczesny tym bardziej dostaje po du..e przykład z ta fotowoltaika prawdopodobnie nic nie zyskam kolejny przykład mam piec 5 kl na ekogroszek mam doslownie rzut beretem do Bogdanki ale na tej kopalni nigdy nie bylo i nie ma ekogroszku, byla nadzieja w gminie bo ponoc mieli mieć ale wyszlo jak zwykle nie bylo nie ma i nie będzie, chcial nie chcial trzeba bulic 3.7 tys za tone 🤷‍♂️

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Przy 35tys kwh to nawet szkoda sobie tyłek zawracać.

Jak rozumiem to pierwsze 2000 zamrożone chyba dla każdego. Dla rolnika dodatkowy 1000 do poziomu 3000kwh po złożeniu papierów.

Czyli gra idzie o 1000 może 1500zł.

Myślę że więcej nerwów i straconego czasu jak realnych zysków

Właśnie nie do końca jest tak jak mówisz. Cena do 3tys kWh będzie wynosić tyle co w tym roku czy około 50gr za kWh. Powyżej tego limitu jest ustalona zamrożona  cena maxymalna w okolicach 90 gr brutto. Bez złożenia oświadczenia cena w moim przypadku w taryfie c12a wyniesie średnio 3 zł kWh a to już jest grą warta świeczki. 

Opublikowano

Że niby na te 35tys miałbyś zamrożone na te 90 gr?

No nie wiem. Ale nie czytałem uwarunkowań. Wydawało mi się że powyżej 3tys jest rynkowa.

Opublikowano

Zamrożenie cen dotyczy gospodarstw rolnych małych jak i również  dużych firm i instytucji publicznych np. Gmin. Którzy zużycie maja również bardzo duże i oni też będą mieli ustalona cenę maksymalna niezależna od ilości zużytej Energi. 

Opublikowano

No to proszę wyjaśnić jak to według Pana jest? Bo być może wprowadzili mnie w błąd w punkcie energa i błędnie też jest to wyjaśnione w internecie na ich stronach. 

Opublikowano

ogarek jak zwykle bredzi. dla samorzadow i panstwowych instytucji i firm  jest oddzielna ustawa.

2 godziny temu, robi57362 napisał:

ogólnie mam wrażenie że im czlowiek jest bardziej nazwijmy to nowoczesny tym bardziej dostaje po du..e przykład z ta fotowoltaika prawdopodobnie nic nie zyskam kolejny przykład mam piec 5 kl na ekogroszek mam doslownie rzut beretem do Bogdanki ale na tej kopalni nigdy nie bylo i nie ma ekogroszku, byla nadzieja w gminie bo ponoc mieli mieć ale wyszlo jak zwykle nie bylo nie ma i nie będzie, chcial nie chcial trzeba bulic 3.7 tys za tone 🤷‍♂️

po co ??? zaloz konto w sklepie pgg- workowany ekogroszek po 2 tysiace z transportem pod dom ,w miare latwo mozna kupic, do czwartku-jesli masz profil zaufany sie wyrobisz. 

jak nie zyskasz na fotowoltaice ?? w ogrodzie pod drzewami zalozyles czy w piwnicy ??🤣

Opublikowano
2 godziny temu, robi57362 napisał:

Zyto po 1100

Opublikowano
48 minut temu, koyack napisał:

No to proszę wyjaśnić jak to według Pana jest? Bo być może wprowadzili mnie w błąd w punkcie energa i błędnie też jest to wyjaśnione w internecie na ich stronach. 

Jesteś rolnikiem nie masz firmy /działalności to o czym ty tu piszesz...masz limit jako rolnik 3000 max i tyle... 

49 minut temu, jacus napisał:

ogarek jak zwykle bredzi. dla samorzadow i panstwowych instytucji i firm  jest oddzielna ustawa.

🤣

No i co żeś wytłumaczył czlowieczku jak on nie ma firmy tylko jest zwykłym rolnikiem na rr... Umiesz czytać pomylencu że to jego nie dotyczy 😋

Opublikowano

Ja to czasami nie rozumiem ludzi. Co autorowi da ten limit 3000 dla GR, jak go już w styczniu wyczerpie. Człowiek prowadzi sporawe GR, a łaszczy się na ochłapy. 3/4 pogody nabija się z Ryśkowych socjali, a tu człowiek obracający setkami tysięcy monet też jest nie lepszy.

Opublikowano
jacus napisał:

po co ??? zaloz konto w sklepie pgg- workowany ekogroszek po 2 tysiace z transportem pod dom ,w miare latwo mozna kupic, do czwartku-jesli masz profil zaufany sie wyrobisz.  jak nie zyskasz na fotowoltaice ?? w ogrodzie pod drzewami zalozyles czy w piwnicy ??🤣

nie wiem czy widzisz tam ogolny brak towaru