Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

tak, może do pługa dłutowego  za mało 120KM. ale ja bym polecił dobrą talerzówkę.

3m na kołach z wałem jakąś cieżką z wałem- 2,5-3t i dodatkowo głębosz 4 łapy. sam tak mam że 4m waga 3,8tony i z 10 lat po rzepaku głęboszuję. jak samosiewy powschodzą to talerzówka bo mocno wodę wypijają. i przed siewem talerzówka i siew. jestem bardzo zadowolony. po burakach cukrowych np od razu talerzówka i potem następnego dnia siew. 

P.S.  jestem pełen szacunku ze komuś się chce np orać po grochu. pole puste nic nie ma( oczywiście gruberowane po zbiorze) tylko lekko poruszyć i siać a tu rolnik orze, potem wałuje. jakiś pracuś. 

Edytowane przez olkosio
Opublikowano
3 godziny temu, bezbarwny napisał:

Za słaby ciągnik do bezorki. 

Kwestia doboru agregatu. Forterrą 135 gruber 6 łapowy szło spokojnie puścić nawet na ponad 20 cm. Na cięższych glebach czy mniejszym traktorze można jeszcze mniejszy zastosować a i tak będzie szło szybciej niż orka. 

Talerzówką czy agregatem talerzowym też idzie uprawić  ale to będzie już uprawa płytka. Na piaskach to może spokojnie wystarczyć. 

Opublikowano
10 godzin temu, olkosio napisał:

tak, może do pługa dłutowego  za mało 120KM. ale ja bym polecił dobrą talerzówkę.

3m na kołach z wałem jakąś cieżką z wałem- 2,5-3t i dodatkowo głębosz 4 łapy. sam tak mam że 4m waga 3,8tony i z 10 lat po rzepaku głęboszuję. jak samosiewy powschodzą to talerzówka bo mocno wodę wypijają. i przed siewem talerzówka i siew. jestem bardzo zadowolony. po burakach cukrowych np od razu talerzówka i potem następnego dnia siew. 

P.S.  jestem pełen szacunku ze komuś się chce np orać po grochu. pole puste nic nie ma( oczywiście gruberowane po zbiorze) tylko lekko poruszyć i siać a tu rolnik orze, potem wałuje. jakiś pracuś. 

Do roboty, a nie paprania, 120km do ciężkiej talerzówki to za mało.

Opublikowano

3m zawieszana 100KM ciągnie po osie. problemem w talerzowej jest tylko to żeby w cięższej glebie się zagłębiała. i dlatego cięższa a na kołach. no chyba że ktoś ma jakieś nie typowe gleby.

Opublikowano
10 godzin temu, olkosio napisał:

Też widzę takich co czyste pola orzą a wystarczyła by lekka uprawa i siew. To są rolnicy starej daty albo mają za dużo paliwa.

Opublikowano
ostatnio sąsiad przebił wszystkich. robił podorywkę po zbiorze jakoś w pierwszym tyg sierpnia. a na koniec sierpnia robił orkę siewna pod żyto na tym samym polu. gdzie na wierzchu nic nie było. słoma zebrana. John Deere pewnie produkuje paliwo a nie spała w czasie jazdy
Opublikowano
11 godzin temu, Leszy napisał:

Kwestia doboru agregatu. Forterrą 135 gruber 6 łapowy szło spokojnie puścić nawet na ponad 20 cm. Na cięższych glebach czy mniejszym traktorze można jeszcze mniejszy zastosować a i tak będzie szło szybciej niż orka. 

Talerzówką czy agregatem talerzowym też idzie uprawić  ale to będzie już uprawa płytka. Na piaskach to może spokojnie wystarczyć. 

Przy jakiej szerokości roboczej? Jaka podziałka wyszła? 40-50 cm? Na głębokość 20-25 cm?

Poza tym, chciałbym przypomnieć, że Kolega w terenie górzystym uprawia. 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Marionos napisał:

Gruber.
Interesuje Cie konkretny model? Nowy, używany, budżet? Jaka w ogóle ziemia?

Interesuje mnie konkretne modele jakie posiadacie a budżetu na razie nie ustalałem. Ziemia różna jest piach w którym można się utopić a jest i glina w którą nic nie wbijesz. 

Edytowane przez GospodarstwoRolne231
Opublikowano
17 minut temu, bezbarwny napisał:

Przy jakiej szerokości roboczej? Jaka podziałka wyszła? 40-50 cm? Na głębokość 20-25 cm?

Poza tym, chciałbym przypomnieć, że Kolega w terenie górzystym uprawia. 

Mandam 2.7 sześć łap. Koło 20 cm. na pewno szło. Głębiej raczej nie ma u mnie sensu.  Faktem jest, że gleby lekkie. Jednak można jeszcze mniejszy zastosować. Najlepiej byłoby od kogoś pożyczyć i się przekonać jak idzie. 

Opublikowano
11 godzin temu, olkosio napisał:

3m zawieszana 100KM ciągnie po osie. problemem w talerzowej jest tylko to żeby w cięższej glebie się zagłębiała. i dlatego cięższa a na kołach. no chyba że ktoś ma jakieś nie typowe gleby.

Tak z ciekawości: jaka waga i średnica talerza?

Opublikowano

massey 3085 ciąga jakaś garażowa w układzie x 560talerz nie mam pojęcia ile waży. z wałem strunowym z tyłu. ja to walczę 4m bessonem 3,8t wagi. to 140KM trochę za mało. chodzi w tym ale szukam większego byka.