Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
W związku z tym, że w tym roku będę wapnował pola czystą, granulowaną kredą, bez żadnych dodatków, muszę jeszcze dodatkowo zastosować magnez ponieważ mam jego niedobory. Co prawda jakiś tam magnez w tym wapnie jest ale nie są to duże ilości. W związku z tym chciałbym Was podpytać, jakie preparat magnezowy dobrze było by zastosować i kiedy. Czy dawać go od razu na ściernię razem z wapnem czy może jakoś później? Samego czystego magnezu widzę że nie ma ale jest coś takiego jak siarczan magnezu. Będzie ok czy lepiej coś innego dać? 

Opublikowano

Właśnie też teraz go znalazłem :) W siarczanie magnezu jest 21% a kizeryt ma 25% i to chyba największa dostępna dawka. 

Tylko czy jest sens dawać go teraz? Bo magnez chyba raczej powinno się stosować w fazie wzrostu rośliny. A ja w tym momencie to jedynie poplony będę siał. 

Opublikowano

To może sypnąć tego kizerytu z 50kg/ha teraz, a później wiosną rzucić tego Dalamag'u? Czy teraz to bez sensu? Generalnie magnezu u mnie jest niedobór. I teraz dzięki tym badaniom, wiem, skąd na tych działkach pojawiały się takie żółte place jak miałem pszenice. Zawsze się wkurzałem że to grzyb i żaden oprysk nie chciał go wziąć. Nawet raz opryskałem od grzyba profilaktycznie zanim jeszcze zrobiła się żółta a i tak zżółkła. A to nie był żaden grzyb tylko po prostu niedobór magnezu daje takie efekty. 

Opublikowano (edytowane)

Zobaczę. Może faktycznie teraz rozsypię tą kredę a później wczesną wiosną w marcu rzucę jakieś wapno z magnezem bo i tak planowałem z pół tony na hektar wiosną rzucić jeszcze wapna. 

Tu nawet słuchaj nie chodzi o cenę. Ja po prostu chcę żeby ta ziemia znowu rodziła tak jak kiedyś. Pamiętam jeszcze będąc dzieckiem, ok 40 lat temu, ojciec z dziadkiem siali pszenicę, sadzili buraki i to wszystko rosło jak na drożdżach ale po każdych żniwach, jesienią, pamiętam że przyjeżdżał ciągnik z SKR'u i było wszystko grubo wapnowane. Później zaprzestało się tego robić i te plony spadały. Jeszcze 4 lata temu ja z hektara zbierałem niespełna 2t żyta to możecie sobie wyobrazić co tam się działo. A przecież na 4 i 5 klasach pszenica potrafi po 8t sypać jak jest dobrze zadbana ziemia. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano
włodek napisał:

Zobaczę. Może faktycznie teraz rozsypię tą kredę a później wczesną wiosną w marcu rzucę jakieś wapno z magnezem bo i tak planowałem z pół tony na hektar wiosną rzucić jeszcze wapna. 

Tu nawet słuchaj nie chodzi o cenę. Ja po prostu chcę żeby ta ziemia znowu rodziła tak jak kiedyś. Pamiętam jeszcze będąc dzieckiem, ok 40 lat temu, ojciec z dziadkiem siali pszenicę, sadzili buraki i to wszystko rosło jak na drożdżach ale po każdych żniwach, jesienią, pamiętam że przyjeżdżał ciągnik z SKR'u i było wszystko grubo wapnowane. Później zaprzestało się tego robić i te plony spadały. Jeszcze 4 lata temu ja z hektara zbierałem niespełna 2t żyta to możecie sobie wyobrazić co tam się działo. A przecież na 4 i 5 klasach pszenica potrafi po 8t sypać jak jest dobrze zadbana ziemia. 

pszenicana 5 klasie 8t to tylko tu na forum i na yt

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, ziomal_one napisał:

Robiłeś badanie gleby? Jakie pH i ile tej kredy dajesz? Kreda granulowana jest mało ekonomiczna. Stosujesz nawozy organiczne, jak np. obornik? 

Oczywiście że były robione badania i słabo to wygląda. Bardzo dużo fosforu w ziemii bo roślina nie jest w stanie go pobrać ze względu na Ph które na jednej działce wynosi 4.16 a na drugiej 4.26.

Zrzut ekranu 2022-08-1 o 09.22.38.png

Zrzut ekranu 2022-08-1 o 09.22.23.png

Obornik ostatni raz dawałem 2 lata temu. Później już nie miałem skąd ponieważ osoba od której go brałem, pokasowała krowy i przeszła wyłącznie na produkcję roślinną i źródło obornika się skończyło. Musiał bym gdzieś z polski kupować z jakimś transportem. Póki co w zeszłym roku na ściernię, przed podorywką, dawałem mocznik.

W tym roku na ściernię poleci wapniak kornicki w ilości 2t/ha. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano
16 godzin temu, Jarecki21 napisał:

Kizeryt bardzo długo się rozkłada. Przyjrzyj się Dalamag S.

Kizeryt się szybciej rozkłada od siarczanu magnezu że Siarkopolu. Przypuszczam że ten dalmag to zmieniona nazwa i cena razy dwa tego że Siarkopolu. W lutym kizeryt rozsiej. 

• Like 1
Opublikowano

Z informacji jakie znalazłem to w skrajnych sytuacjach kiedy niema praktycznie w ogóle opadów a ziemia jest ledwo co wilgotna, kizeryt rozpuszcza się w 100% do 14 dni. Także dziwne że w żniwa miałeś jeszcze nie rozpuszczone granule. Może jakiś stary był? Jak kupię to oczywiście zrobię sobie test rozpuszczalności. 

Opublikowano
12 godzin temu, włodek napisał:

Oczywiście że były robione badania i słabo to wygląda. Bardzo dużo fosforu w ziemii bo roślina nie jest w stanie go pobrać ze względu na Ph które na jednej działce wynosi 4.16 a na drugiej 4.26.

Zrzut ekranu 2022-08-1 o 09.22.38.png

Zrzut ekranu 2022-08-1 o 09.22.23.png

Obornik ostatni raz dawałem 2 lata temu. Później już nie miałem skąd ponieważ osoba od której go brałem, pokasowała krowy i przeszła wyłącznie na produkcję roślinną i źródło obornika się skończyło. Musiał bym gdzieś z polski kupować z jakimś transportem. Póki co w zeszłym roku na ściernię, przed podorywką, dawałem mocznik.

W tym roku na ściernię poleci wapniak kornicki w ilości 2t/ha. 

PH podnieś bo lezy i kwiczy. Przy takim pH to cudow w plonach sie nie spodziewaj. 

Opublikowano

No i dlatego w pierwszej kolejności lecą 2t/ha granuli wapniaka kornickiego, prosto na ściernię i później dodatkowo jeszcze sypnę trochę na wiosnę. Opinie są różne i nawet spotkałem się tu na forum z komentarzami że powinienem dać minimum 6t/ha przy takim Ph. Ale rozmawiałem też z człowiekiem którym się na tym zna bo układa gospodarstwom plany nawożenia, że nigdy w życiu nie podbiję z ph 4 do ponad 5 w przeciągu jednego sezonu, na zasadzie, że teraz dam od razu dawkę tych 6t/ha i za rok będę miał super plony i ph ponad 5. Mówi że owszem, ilość się zgadza bo faktycznie muszę te kilka ton rzucić ale ma to być rozłożone na 2 - 3 lata a nie że zasypię teraz całe pole wapnem bo to kompletnie nic nie da. Trudno mi z taką opinią polemizować bo to nie ja jestem ekspertem tylko on. Dlatego też robię zgodnie z zaleceniami. Teraz idą 2t. Na wiosnę rzucę po pół tony na ha i później po żniwach znowu 2t/ha. 

Opublikowano (edytowane)

Już pisałem w innym temacie. Opłacalność opłacalnością ale żeby rozsiać wapno sypkie, trzeba mieć to jeszcze czym zrobić. No chyba że przyjedziesz i mi je rozsiejesz ręcznie to zapraszam. Bo nie mam rozsiewacza do wapna i nawet nie mam od kogo pożyczyć bo wszyscy w okolicy albo nie wapnują albo dają granulowane i sieją rozsiewaczami. A mam teraz inne wydatki i nie wywalę 10 tysięcy na piasta (bo tyle kosztuje taki sensowny egzemplarz do które nie trzeba dokładać pieniędzy). Muszę kupić w tym roku przyczepę i rozsiewacz bo za moment nie będę miał czym nawozów nawet rozsiewać. Patrzyłem na tego motyla, nawet go oglądałem na żywo ale to małe strasznie jest. Jak mi zwali łódkę wapna na jedną działkę a te mam rozsiane w promieniu kilku kilometrów, to będę co chwila tylko jeździł żeby ładować. Jazda w jedną stronę zajmie więcej czasu niż rozsiewanie. 

Edytowane przez włodek