Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Profil glebowy
Opublikowano

Cześć,

Nie wiem czy dobry dział na tego typu pytania. Na wstępie napiszę że zdaję sobie sprawę z tego, że najlepsze wyniki uzyskam w laboratorium ale chcąc pobadać wszystkie kawałki jakie mam, to musiał bym kilka tysięcy za same badania zapłacić. Dlatego pomyślałem, że może da radę w przystępnej cenie kupić tester glebowy który zbada mi Ph ale dodatkowo pokaże zawartość azotu, potasu i fosforu a wyniki będą chociaż nieco zbliżone do rzeczywistych i będzie można mu zaufać. Próbowałem bawić się już w te kropelkowe testy ale jakoś nie mam do nich zaufania.

Opublikowano (edytowane)

Ale co to znaczy jedna próbka? Przecież do badania nie daje się jednej próbki tylko pobiera się próbki z wielu miejsc żeby mieć obraz całości. Jak pobiorę jedną próbkę z hektara to co mi to da? Będę miał obraz tylko z tego jednego miejsca a w innym może być już zupełnie inaczej. Ja nie mam jednolitej stryktury ziemii. Jak robię orkę na ok 28cm to są miejsca gdzie muszę podnosić pług bo wyoruję piasek. Na długości 300m potrafi u mnie być od klasy 4a do 5a. Ja liczę do badania minimum 5 - 7 próbek z jednego hektara i a tego co chciałbym przebadać jest 15ha

Dowiadywałem się już u siebie w okolicy w laboratorium i cena przebadania jednej próbki, takie kompleksowe przebadanie, pod kątem pierwiastków oraz oznaczenie Ph to koszt 47zł więc nawet przy 5 próbkach po 47zł za próbkę daje ponad 3500zł. Jakby tak chcieć tego typu badania przeprowadzać co 2 - 3 lata, choć niektórzy robią i co roku, no to robi się całkiem niezły koszt. 

U nie jest niestety mozaika. Teraz na działce gdzie mam ziemniaki są miejsca gdzie nawet po niewielkim deszczy stoi woda bo pod spodem jest glina a kilka metrów dalej wszystko przelatuje jak przez dziurawe sito. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano

i co chcesz na 1ha 5 razy przestawiać rozsiewacz z dawka podając np fosfor czy wapno? gratuluje cierpliwości. tak jak kolega powiedział poczytaj o zasadach pobierania prob. pobierasz ogólne próby pola, ja mając mozaikowe pola np na polu 6,5 ha, mam 4 próby: 1 piasek przepaluch z przodu, 2 lekka glina, 3 ciężką glina, 4 piasek z końca. ostatnio łącze 1z4 bo podobne wyniki. potem i tak nie doczytał byś tych wyników w tabeli. tylko w przypadku jakiś dziwnych placów robię specjalnie próby. i wtedy np sprawdzam też siarkę dodatkowo bo skoro wokół jest dobrze a na środku robi się plac to coś może być nie tak. 

• Root Admin
Opublikowano
3 godziny temu, włodek napisał:

Ale co to znaczy jedna próbka? Przecież do badania nie daje się jednej próbki tylko pobiera się próbki z wielu miejsc żeby mieć obraz całości. Jak pobiorę jedną próbkę z hektara to co mi to da? Będę miał obraz tylko z tego jednego miejsca a w innym może być już zupełnie inaczej. Ja nie mam jednolitej stryktury ziemii. Jak robię orkę na ok 28cm to są miejsca gdzie muszę podnosić pług bo wyoruję piasek. Na długości 300m potrafi u mnie być od klasy 4a do 5a. Ja liczę do badania minimum 5 - 7 próbek z jednego hektara i a tego co chciałbym przebadać jest 15ha

Dowiadywałem się już u siebie w okolicy w laboratorium i cena przebadania jednej próbki, takie kompleksowe przebadanie, pod kątem pierwiastków oraz oznaczenie Ph to koszt 47zł więc nawet przy 5 próbkach po 47zł za próbkę daje ponad 3500zł. Jakby tak chcieć tego typu badania przeprowadzać co 2 - 3 lata, choć niektórzy robią i co roku, no to robi się całkiem niezły koszt. 

U nie jest niestety mozaika. Teraz na działce gdzie mam ziemniaki są miejsca gdzie nawet po niewielkim deszczy stoi woda bo pod spodem jest glina a kilka metrów dalej wszystko przelatuje jak przez dziurawe sito. 

jaka to matematyka ze 5 próbek po 47zł daje 3500?

• Haha 1
  • Root Admin
Opublikowano

no już bez takich chamskich zagrywek, ale jestem ciekaw jak to wyszło 5x47, to po mojemu 235zł a nie 3500. Za 3500zł to ja robie super próby glebowe przez 8lat na areale 30ha, łącznie z próchnicą, siarką i azotem mineralnym

• Root Admin
Opublikowano

tylko w jakim celu? Robić analizy 15 próbek z 3ha, skoro zwyczajowo robi się jedną, tak samo jak zwyczajowo robi się 50 nakłuć na jedną próbkę i glebę się miesza.

• Root Admin
Opublikowano

Rozumiem, ale co da zrobienie takiej ilości próbek? Praktycznie co da, bo dla własnej wiedzy i przekonania da bardzo dużo. Ale tak, żeby coś z tym dalej zrobić?

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak autor, ale po sąsiedzku kiedyś bawili się w mapki GPS zasobności, plonu itp. i przy nawożeniu korzystano z mapy GPS i z automatu dawki korygowalo.

Ale to duże gospodarstwo (3000ha?) i testowano na części.

Co z tego wyszło, to nie wiem. 

Edytowane przez Alchemik
Opublikowano
5 godzin temu, poosa21 napisał:

Podstawowa próbka to poniżej 15 zł .Nawet mając taką mozajke to nie będziesz przestawiał rozsiewacza co 50m, pobierz próbki tak jak wyżej napisali i po problemie. 

Jest taka technologia stosowana w rozsiewaczach która dawkuje nawóz zależnie od zasobności gleby przedstawionej na mapie wgranej do rozsiewacza i wtedy dawka nawozu zmienia się nawet co parę metrów. Tyle tylko że taki rozsiewacza z VRA to okrutnie drogi sprzęt i nie kupuje się na 15 ha a na co najmniej 100 razy większą powierzchnię, do tego dochodzi co roczne mapowanie pól i zabawa robi się za naprawdę sporą kasę. A jak jesteś mały to laska w łapę i heja po polach.

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

mam tą technologię w opryskiwaczu, to nie jest wcale takie różowe. opryskiwacz 21m i cała belka leje tyle samo. nawet jak masz super precyzyjne mapy to i tak musisz to uśrednić do belki opryskiwacza. to samo tyczy się rozsiewaczy nawozów. są już opryskiwacze które mają zmienna dawkę per dysza, ale tu koszty są okrutnie wysokie. to jest super rozwiązanie dla dużych i dla tych co mają duże kawałki ziemi gdzie zmienność jest duża. na polach 1-2ha to się kompletnie nie opłaca moim zdaniem. fajnie to wygląda na polach 30-70 czy nawet 200ha. ale ile takich kawałków mamy w Polsce?

żeby mnie dobrze zrozumieć, co do zasady to świetne rozwiązanie znacząco optymalizujące koszty uprawy ale musi być sens stosowania tych rozwiązań. kolega kupił system n sensor. dał za niego 160tys PLN, plus rozsiewacz za 100tys. koszt kosmos ale już po 1.5 sezonu wróciło mu się dzięki optymalizacji stosowania nawozów

Opublikowano (edytowane)

Zawsze można jakimiś placami wysiać extra mała dawkę, sypnąć więcej wapna, czy wożąc obornik starym rozrzutnikiem, czy jakąś gnojowicę beczką na chwilę zmienić bieg.

Na 15ha po latach, da się zapamiętc fragmenty pola ,,specjalnej troski"

Edytowane przez Alchemik
Opublikowano

Dobra, mieliście rację. Dowiadywałem się w innym laboratorium i u nich jedną próbkę robi się z 2, max 3h. Tak też zrobiłem. Na razie wysłałem im dwie próbki, ok 1kg każda z trzech działek. Jedna działka 2.2ha, druga 1.6ha. Na jedną próbkę składało się 20 nakłuć do 20cm głębokości (tak kazali zrobić). Całość do pojemniczka, porządnie zmieszać i próbkę ok 1kg w woreczek strunowy, podpisać i wysłać. Próbki pobierałem po przekątnych. 10 nakłuć jedna przekątna działki i 10 nakłuć druga przekątna. Jestem ciekaw co mi z tego wyjdzie. Ale muszę to zbadać bo tak się nawozi, sypie to wapno co roku a tak na dobrą sprawę nie wiadomo czego ta ziemia potrzebuje a Ph mierzone tym płynem (bo tak sprawdzałem) też idealnie nie wyjdzie. Jednak laboratorium to laboratorium. Do końca przyszłego tygodnia mam mieć wyniki. Na pewno się tu nimi podzielę. 

Opublikowano (edytowane)

No właśnie ja tak jak napisałem, zrobiłem przekątne no i ph mi wyszło z jednej działki 4.16, z drugiej bardzo podobnie. Ale w poniedziałek wysłałem do zbadania jeszcze dwie próbki. Tym razem z jednej działki z tym że próbkę pobrałem z początku i z końca. Dlaczego? Byłem ciekawy jak to wygląda bez uśredniania ponieważ działka ma ok 400m długości i na jej początku jest klasa 4a, może nawet wpadające w 3 natomiast na końcu mam już klasę 5. No i było tak jak się spodziewałem. Na początku działki ph co prawda 5 nie przekroczyło ale było bliziutko bo 4.98. A z końca działki ph mi wyszło 4.02. Także zdecydowanie muszę dam dać więcej wapna. Chcę trochą to wyrównać bo nawet w plonach wygląda to tak że mniej więcej do połowy tej działki jest naprawdę fajnie. Czego bym nie posiał czy nie posadził to wiem że plon będzie a na końcu lipa. W tym roku rosło na niej żyto i na początku były ładne, grube, mięsiste kłosy a na końcu ściernia wyglądała jakby zapałek w gówno nawtykał (siane dokładnie w taki sam sposób) i kłosy takie króciutkie. Jutro zerwę kilka z niedomłotów to pokażę jak wyglądał kłos z początku działki a jak z końca, 

Edytowane przez włodek
Opublikowano (edytowane)

Obiecane zdjęcia. Tak wyglądały kłosy z początku pola gdzie ph wynosi prawie 5.0 i klasa ziemii to 4a:

IMG_0318.JPG

I tak wyglądał cały łan. A teraz kłosy z drugiego końca pola:

IMG_0320.JPG

I w tym przypadku również tak wyglądał cały łan. Żyto bardzo rzadkie i kłosy karłowate. Ph w tym końcu na pograniczu 4.0 a ziemia klasy 5.

Edytowane przez włodek