Skocz do zawartości

Cena usług prasowania słomy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
u mnie brali w tym roku 110 za godzine a nigdy nie widziałem zeby ktos kostkujaca brał od hektara albo od snopka jak juz to rolujaca

u mnie tez tyle na godz, albo 5zł od beli 120x120 jeśli grube wały były zgrabione

Opublikowano
w mojej okolicy gość bieże 7,5zł za bal 120cm owijany jego siatką nigdy nie kupie prasy

To na pewno mu się nie opłaca ;) . U mnie biorą 10 zł od bala i trzeba mieć swój sznurek

Opublikowano

Ja zetorem forterra 11441+Sipma Claasic biorę po 100pln/h ze słomy i 120pln/h od siana, ale jak dobra słoma to 30 na godzine smiało robie owijając sznurkiem (oczywiście sznórek nie mój) 30 belek na godzine.Myslałem żeby od belki brac, ale ludzie nawet po 5zl od belki nie chca dac :P

Opublikowano
Ja zetorem forterra 11441+Sipma Claasic biorę po 100pln/h ze słomy i 120pln/h od siana, ale jak dobra słoma to 30 na godzine smiało robie owijając sznurkiem (oczywiście sznórek nie mój) 30 belek na godzine.Myslałem żeby od belki brac, ale ludzie nawet po 5zl od belki nie chca dac :P

Za 100 zł/h  nie pojechałbym prasować :)

te 30  bel to  z jakiego obszaru ?

Ja  u siebie  na długim  polu  (1200m)  prasowałem 40 bel w 1h  = 2ha ładnej słomy pszennej  obroty WOM   800/min  owijanie siatką  prasa rolland 44s 

Opublikowano
To na pewno mu się nie opłaca :P . U mnie biorą 10 zł od bala i trzeba mieć swój sznurek

Opłaca sie... za godzine zrobi gdzieś 40 bel (tak orientacyjnie) owijając siatką o rozciągliwości do 20% po 2 razy bele fi 120 cm zużyje:

2 x 2 x 3,14 x 0,6 = 7,54 m

Zakładając kilka procent średniej rozciągliwości siatki wychodzi około 7 metrów siatki na bele.

Siatka 2000 m kosztuje około 330 zł, co z proporcji daje 1,16 zł na owiniecie jednej beli.

Załóżmy że zużycie paliwa przez ciągnik wyniesie 7 litrów na godzine pracy, co przy aktualnej średniej cenie ON daje 7 x 4,13 = ~29 zł / godzine.

Zakładając te 40 bel na godzine koszt paliwa na jedną bele wyniesie 73 grosze.

1,16 + 0,73 = 1,89 zł / bele

Sumarycznie wychodzi poniżej 2 zł za bele więc zostaje 5,5 zł czyli dwa piwa od beli. Robimy 12 bel i mamy skrzynke :)

No i jak tu sie nie opłaca? :)

A poważnie to z tego co słyszałem u nas w okolicy w mijającym roku brali 5 - 7 zł od beli lub 100 - 120 zł za godzine, zależy co i czym. Materiał owijający zleceniodawcy. U Was to jacyś ździercy prasują :)

Aha, gdyby ktoś miał wątpliwości... tak, nudziło mi sie :)

Opublikowano

Zależy do czego klienci się przyzwyczaili. Paliwo poszło w góre a ludzie z pretensjami "paaanie, przecierz rok temu prasowanie było po xxx zł !", tak czy inaczej dycha za bele to drogo w mojej okolicy, wątpie czy bym zanlazł klientów na usługe po takiej cenie, bo monopolu na to nie mam :P Może w przyszłym roku średnia podskoczy :) Liczyłem na szybko i amortyzacji nie brałem pod uwage, można też doliczyć koszt roboczogodziny traktorzysty i wtedy wyjdzie naprawde na czysto :)

Opublikowano

wszyscy piszecie ze bierzecie 100-1300 za godzina prasowania ale nie piszecie czy zesznurkiem czy bez , mało który.

ja biore 120 za z224 ze sznurkiem i 3512, za zwijke bierzemy 10 zeta ob balota warfama + 4514 a ze zwiezieniem i owinieciem gotowa bela 30 zł

Opublikowano

@mirasek nie zrobisz na 540 wom swoim MF 40 bel walcówką , ja swoim mając WOM na 1000 nastawiony zrobie tyle ale na długim polu i jak ładna słoma

Myśle też że na 7l zrobić 40 bel będzie ciężko mnie tak z 10l wyjdzie