Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam, przychodzę z pytaniem. Z naszego nie dopatrzenia 10 miesięczny byk zacielił nam roczną jałówke, jak wiadomo za młode... czy wystąpią jakieś komplikacje? Ktoś miał taki przypadek?

Opublikowano

Oj Spurkowa sie weźmie za takich, oj weźmie... 

3 minuty temu, slawek74 napisał:

jak mała to lepiej usunąć jak ma być na mlecznicę ja zacielam powyżej 13 miesiecy a niektóre 15

Opublikowano
35 minut temu, slawek74 napisał:

😲🧐 dobrze się czujesz ? do autora można podać hormon i usunąć ciążę jak się boisz

Dobrze się czuje. Federacja zaleca zacielenie od 14 miesiąca. Jak zacielisz w 12 czy 13 też nie robią problemów. 

3 tygodnie temu wycielila mi się taka sztuka i jest wszystko ok. 

Myślicie że wśród dzikich zwierząt ktoś patrzy w metrykę  :P

• Like 1
Opublikowano

tu nie chodzi o amir czy federacjię tylko wielkość zwierzęcia bo jak jest za ''małem'' to jej poprostu szkoda starsze jalówki lżej się cielą i uzyskują większe wydajności ale bez przesady w tygodniu wycielila mi się krowa drugim cielęciem nie mając jeszcze trzech lat pierwszy raz w wieku 22 miesięcy jest zdrowa wyrośnieta ale wydajność ma słabszą od rówieśnic które cieliły się starsze

kiedyś był problem owszem z zarejestrowaniem cielęcia od matki poniżej 2 lat

Opublikowano

Umiem. Pytałeś o moje samopoczucie sugerując, że moja odpowiedź jest niedopuszczalna. Do tego wyjechales z hormonem. 

Hormon to by się przydała ale bynajmniej jałówce  ;)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      W związku z prośbą użytkowników założyłem ten temat. Tu możemy rozmawiać o wszystkim i o niczym, aby nie zaśmiecać tematu "ceny mleka"

• Przez jakuwal
      Witam. Jakie macie opinie na temat handlarzy bydła z eko natury, bykpol zakowa, toro cielaki? Kupował ktos z państwa jakieś sztuki od nich i wyrazi opinie czy jest sens nimi zawracać głowę aby nie zbankrutować potem przy weterynarzu? Lub macie jakieś sprawdzone źródła na mięsne miesięczne cielaki na mleku jeszcze?
    • Przez Krzak1
      Co sądzicie o bydle rasy aubrac , mam zamiar kupić byka na rozpłodnika i jestem ciekaw opinii innych . 
    • Przez Krzak1
      Co sądzicie o bydle rasy aubrac , mam zamiar kupić byka na rozpłodnika i jestem ciekaw opinii innych . 
    • Przez Martynaa88
      Dzień dobry,
      Proszę o wsparcie przy zdiagnozowaniu problemu i określeniu jak mogę pomóc zwierzęciu i czy właściwie wymaga on pomocy?
      Nowonarodzony cielak ma ,,bulwiaste" stawy, a nie przejawia innych objawów. Matka zmarła i na pewno w jego rozwoju ma znaczenie brak siary i/lub zbyt długi poród, ale mijają już 3 tygodnie, a deformacja stawów nie mija. Dodaję filmik jak się porusza. Czy mają Państwo jakieś doświadczenie z takim przypadkiem? 
      Czy można coś zrobić, żeby poprawić sytuacje lub można liczyć, że z czasem ten stan się sam wyrówna?
      Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i komentarze.
      VID-20251021-WA0002.mp4
  • Dodaj nową pozycję...
v