Skocz do zawartości

Jak uprawic pole po 4 latach nieuprawy i co zasiac najlepiej?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Jak uprawic 1h pola,przez 4 lata nic nie bylo na nim robione? Rok temu bylo zaorane,rosly tez na nim ok.80cm brzezinki. Klasa ziemi 3-4-5.

Opublikowano

NA odwal 😀 , brony , talerzówka czy kultywator i jedziesz zależy jeszcze czy czysto na polu czy zaperzone , w tym roku na plon to nie licz siej owies i tyle , pewnie walka z chwastami mocno zachwaszczone było ?

Opublikowano

Problem to by był pół wieku temu(albo i też nie). Teraz to normalnie uprawić, zasiać kukurydzę i odchwaścić. Plon będzie perfekcyjny. Chyba, że dużo jakiś robali, to coś jeszcze z nimi zrobić.   

Opublikowano

Ptakom skarmić 😄 , dlatego mówię o owsie , jak kawałek 4 lata stał to jest zaniedbany a raczej wcześniej już był bo nikt by nie porzucił , a kukurydzę robaki mogą przerzedzić , druga sprawa czy w okolicy jest możliwość wynajęcia kombajnu do kuku

Opublikowano

Najlepiej zasiac kukurydze na ziarno. Opryski w kukurydzy wyczyszcza chwasty. Po kukurydzy duzo masy zostaje wiec i troche pole wyprawi. Tylko czy nie bedzie problem z pedrakami. Ja w tamtym roku wzialem ziemie wlasnie i tak zrobilem rewelacji nie bylo bo plon rzedu ok. 7 ton ale tylko zaoralem na raz  300 polifoski 6 300 mocznika i tak posialem. 

Opublikowano

U mnie w okolicy problem z pędrakiem jest znikomy. Już doprawiałem taki nieużytek i ziemia która leży odłogiem jest żyźniejsza niż  taka przewalane bezsensownie. Ewentualnie można dać jeszcze wapno, jak jest pewność, że będzie można to  uprawiać przez lata. 

Opublikowano

Po 4 latach jak nie bylo nic siane to teraz na poczatku owiec czy przenice zasiac. Kukurydza odpada,nie mam mozliwosci.

Przesyłam zdjęcie.

IMG_20220310_162533.jpg

Opublikowano

Słabo widzę ale chyba perz się zadomowił , weź szpadel i przekop sprawdzisz czy korzenie są perzu.

To do orki się kwalifikuje w takie chaszcze to nie Posiejesz .

Owies siej bo pszenica nie da rady dawno nie uprawiana ziemia i jeszcze pewnie pH niskie 

Opublikowano
2 minuty temu, sebe1033 napisał:

Owies siej bo pszenica nie da rady dawno nie uprawiana ziemia i jeszcze pewnie pH niskie 

pH można szybko sprawdzić wystarczy że rozpozna rośliny które "same chciały" tam rosnąć. U mnie takie ugory atakuje wrotycz, ciężko go wyplenić i zagłusza każdą inna roślinę. 

Opublikowano

Przed uprawami możesz już dać NPK , a przed samym siewem azot , 

No zależy jaka technika jeszcze tzn maszyny .

Przed broną zwykłą rozsiewam NPK , a przed agregatem uprawowo siewnym (kiedyś przed agregatem solo) azot .

Mógłbyś jeszcze rozsiać kredę nawet nie dając NPK albo mniejszą dawkę jak kwaśna gleba , 

Opublikowano

Mysle to teraz zaorac, posiac 200kg polifoski6, przelecie  sprezynowka aby polifoske wymieszac z ziemia,a w nastepnym tygodniu zasiac przenice harende. 

Kiedys bylo tu siane zyto,owiec,raz chyba przenica(4 tony sypnelo). 

Nie wiem co to za chwasty,ale po dlugiej nieuprawie pojawily sie ok.80cm mlode brzozki.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, RL84 napisał:

Nie wiem co to za chwasty,ale po dlugiej nieuprawie pojawily sie ok.80cm mlode brzozki.

Warto takie rzeczy wiedzieć, niektóre z chwastów są roślinami wskaźnikowymi. Dużo podpowiadają. 

Obojętne co posiejesz i tak będzie to w pierwszym roku eksperyment. 

Edytowane przez hubertb
  • Like 1
Opublikowano

Mam drugi kawalek 0.5h tez 4 lata nic nie robione. Jak go przygotowac,uprawic na jesien pod zasiew zboza(doradzcie co zasiac ozimego,myslalem przenice). Bylo tu siane zyto i owies kiedys,czasami ziemniaki. Klasa 5-6.

IMG_20220318_130041.jpg

Opublikowano

Po wykoszeniu trzeba zerwać czymś darń, ropa kosztuje krocie więc drapnij to talerzówką. Potem orka i dalej już wiadomo. Zacznij od zbadania gleby, uprawa pszenicy na słabej glebie z kwaśnym odczynem przy dzisiejszych cenach nawozów to nic mądrego. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Szymi40 napisał:

Na  ugorze  5-6  klasy  pszenica -,  🤣🤣🤣   minister  by tego nie wymyślił.....  😂

Na jutubie 8 ton sypie. 

A tak na poważnie Żyto to dobre rozwiązanie, cena jest dość wysoka, nie ma problemów ze skupem. 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano

Obecnie koszt podstawowej analizy gleby (pH, P2O5, K2O, Mg) w stacji chemiczno-rolniczej wynosi 13,12 zł, natomiast mikroskładników (B, Cu, Zn, Fe, Mn) 52,48 zł. Zatem pełna analiza gleby to wydatek około 65,60 zł. Koszt ten należy podzielić na cztery lata i przyjąć, że jedna próbka reprezentuje powierzchnię 4 ha.

To cytat z Jak pobrać próbki glebowe i ile kosztuje badanie gleby? / Uprawa ziemi, roli, rolnictwo w Polsce, najbardziej opłacalne uprawy / Agropolska

Najpierw zbadaj glebę. Od tego zacznij.