-
Podobna zawartość
-
Przez Sean_Layton
Witam , zastanawiam się co zasiać na takim areale żeby dobrze wykarmić krowy mleczne i mieć jednocześnie wydajność w ilości mleka .
Obecnie posiadam 7 krów plus dwie jałoszki które mają termin wycielenia się na styczeń/luty , dodatkowo narazie trzymam jeszcze jedną małą jałoszkę.
Nie ukrywam że zamierzam powiększyć ilość krów , pytanie tylko ile krów wykarmię takim areałem ziemi ?.
Jeśli chodzi o siano z łąk to tego mam pod dostatkiem.
Za wszelkie porady dziękuję serdecznie.
-
Przez 12345678900
Jest dużo tematów podobnych ale nie znalazłem dużo tego co szukam. Proszę nie krytykować dopięru zaczynam i chcem się dowiedzieć trochę.
- co sądzicie o żywieniu wysłodkami buraczanymi melesowanymi.
- W jakiej ilość rozrabiać z wodą? Ja słyszałem że 1 kg do 5 l wody.
- Jako porcie podawać na sztukę?
2. CZY ktoś ocieni żywienie moje? To jest dawka na cały dzień
Od 4 msc - roku dawka
3 litry śruty z zboża mieszanki głównie owies, około pół kostki Siana
Od 1 roku do 2 lat
5 litrów - 7,5 litrów, około półtora kostki Siana
-
Przez Gość1235
Witam. Mam pytanie, kupuje jałówkę z pastwiska, chodzi i śpi na łące, tylko na zimę wracała do obory. A ja ją wstawię do obory na łańcuch. Czy ona mi się przyzwyczai ???
-
Przez Sean_Layton
Witajcie , przychodzę do was z pytaniami :
• W Jaką rasę krów mlecznych warto inwestować przy jednocześnie słabych warunkach bytowych ( stary chlew w typie wolno - stanowiskowym) oraz zakładając że o ile to możliwe krowa będzie miała nie wygórowane wymagania żywnościowe i w miarę przyzwoitą wydajność.
• Czy kupywać krowy z „likwidacji stada” czyli de facto handlarzy czy od osób prywatnych ?
Serdecznie dziękuję za wszelkie odpowiedzi , pozdrawiam.
-