Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chce zasilacz buraki co 18 gama  teraz jest co 21  otworów w tarczy jest 30  zmieniać tarcze czy  łańcuchami wystarczy ?

Edytowane przez jacek37
Opublikowano

Heh, a ten termin pierwszego zabiegu to tak na sztywno zawsze ustalasz? :D Jak będą przymrozki to i wegetacja wolniejsza. A prognozy to wg mnie tak 3-4 dni, dalej loteria

Opublikowano
4 godziny temu, jacek37 napisał(a):

Chce zasilacz buraki co 18 gama  teraz jest co 21  otworów w tarczy jest 30  zmieniać tarcze czy  łańcuchami wystarczy ?

Wygląda na to że tarcze masz dobre (oryginalne tarcze miały 70 otworów). Ja sieję co 18 i łańcuchy mam założone bliżej koła i to jest przełożenie wolniejsze. Jak bym założył łańcuchy na tą drugą parę kół zębatych to przełożenie byłoby szybsze i siałbym gęściej niż co 18. Może mamy inne tarcze - na razie nie mam możliwości policzenia otworów...

• Thanks 1
Opublikowano

Buraki zasiane w poniedziałek , pryskałem Goltix tytan 1,5l?ha wczoraj po namowie doradcy co myślicie o tym?

Ja mam mieszane uczucia bo jest napisane na etykiecie środek nalistny, zastanawiam się czy to coś przytrzyma chwasty czy pic na wodę .

Opublikowano
2 godziny temu, sawka71 napisał(a):

Buraki zasiane w poniedziałek , pryskałem Goltix tytan 1,5l?ha wczoraj po namowie doradcy co myślicie o tym?

Ja mam mieszane uczucia bo jest napisane na etykiecie środek nalistny, zastanawiam się czy to coś przytrzyma chwasty czy pic na wodę .

zwykły goltix 2 litry mogłeś dać chociaż jaki sens nie wiem i tak pojedziesz 3 razy czy zrobiłeś ten zabieg czy nie

Opublikowano
6 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

zwykły goltix 2 litry mogłeś dać chociaż jaki sens nie wiem i tak pojedziesz 3 razy czy zrobiłeś ten zabieg czy nie

Czasu nie cofnę, ale boli:)

Opublikowano
W dniu 24.03.2025 o 14:56, maniek198 napisał(a):

Planowałem zasiać jutro ale w termin pierwszego zabiegu na chwasty przewidują przymrozki 

Siać czy lepiej poczekać. Sprawdzą się  te prognozy ?

W lubelskim wszyscy chyba siali tydzien temu i w niedziele popadało. Ja z powodu awarii nie wyrobiłem się potem bylo mokro wjechać i teraz po tygodniu jak patrze to na święta w prognozach tydzien mrozu i śnieg nawet z deszczem i tak teraz rozkminiam czy nie wstrzymać się z sianiem i posiać tydzien przed świętami pole juz dawno wyrobione chwasta wschodzą  po siebie zniszcze pojade rundupem burak się w zimnie nie będzie męczył i z zielskiem jak cieplej łatwiej walczyć. Te dwa tygodnie później siew mogą duzo pomóc ale z moim szczęściem tego nadawanego przymrozku moze nie być za to susza przyjdzie i hu go wie co robić ;)

• Like 2
Opublikowano
18 godzin temu, kamil2509 napisał(a):

W lubelskim wszyscy chyba siali tydzien temu i w niedziele popadało. Ja z powodu awarii nie wyrobiłem się potem bylo mokro wjechać i teraz po tygodniu jak patrze to na święta w prognozach tydzien mrozu i śnieg nawet z deszczem i tak teraz rozkminiam czy nie wstrzymać się z sianiem i posiać tydzien przed świętami pole juz dawno wyrobione chwasta wschodzą  po siebie zniszcze pojade rundupem burak się w zimnie nie będzie męczył i z zielskiem jak cieplej łatwiej walczyć. Te dwa tygodnie później siew mogą duzo pomóc ale z moim szczęściem tego nadawanego przymrozku moze nie być za to susza przyjdzie i hu go wie co robić ;)

W zeszłym roku też wczesny siew , wschody ok. ale gdy przyszła pora na oprysk na chwasta chłody w nocy do zera .

Czekałem dobry tydzień i potem była gimnastyka z chwastem  . Myśle że niepotrzebnie czekałem.

Opublikowano

Jakie macie doświadczenia z zabiegami doglebowymi w buraku ? Warto zrobić taki zabieg po siewie póki jeszcze gleba jest wilgotna albo parę dni po siewie kiedy spadnie jakiś deszcz ? Czy nie ma to sensu i zabiegi powschodowe wychodzą w takich samych ilościach i w podobnych fazach wzrostu ? Czy rzeczywiście może być czysto na okres wschodów ? Myślałem dać 1000/1500g metamitronu + etufumesat 150g+lenacyl 100-150g + atpolan soilmax 0,5l/ha ewentualnie dodatek tanarisu 0,2/0,3l/ha i gdyby pojawiło się coś na wierzchu już z chwastów to 1/1,5l glifosatu

Opublikowano

Jakoś nigdy nie rozwiązało mi to problemu zachwaszczenia. Musi być ciepło i wilgotno wtedy wszystko będzie rosło i działało fajnie. Tak trafilem w tamtym roku  jeden zabieg między zabiegami to fajnie wyczyściło nawet wieksze chwasty. 

Opublikowano
4 godziny temu, Roxer napisał(a):

Macie już buraki na wierzchu? Może to -4, -5^C bez śniegu być problemem dla młodych roślin w fazie liścieni?

bez wiatru nie, z wiatrem wytnie 

Opublikowano
4 godziny temu, Roxer napisał(a):

Macie już buraki na wierzchu? Może to -4, -5^C bez śniegu być problemem dla młodych roślin w fazie liścieni?

Jakieś 10 lat temu gdy były w fazie liscieni przyszedł przymrozek -5, buraki zrobiły się trochę czerwone ale nic im nie było. Naszczecie bez wiatru, bo najgorszy jest wiatr.

Opublikowano

Jeśli buraki dopiero co się pokazują czyli stadium kolanka to nawet -2 może je załatwić w fazie liścieni powinny do -5 wytzymac tylko najgorsze ze prognozują wiatr gdzie odczuwalna będzie koło -8 średnio to widzę 🤨

Opublikowano (edytowane)

nigdy nie mogłem zrozumieć po co ludziska tak się wyrywają z tym siewem. Nie dość że to wschodzi 3 - 4 tygodnie, chwasty rosną , buraki nie koniecznie, to potem jak wylezie z ziemi taka wyziębiona siewka to rośnie jakby chciała a nie mogła. No i jeszcze atrakcje pod tytułem zmarznie - nie zmarznie. Po co sobie takie rzeczy fundować? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

Taka polska mentalność, tak jak w zniwa wyjeżdżają kosic zboze 16-18%. Ja się z burakiem wstrzymałem, pole było wyrobione 3tyg temu i pięknie pod słoneczko dzisiaj na polu zielonkawo i czerwonawo od chwastów.

Wyrwałem się z jeczmieniem wtedy, ładnie powschodzil, mam nadzieje że przetrwa, powinien. Jak przetrwały siewy tych jarych z listopada/grudnia/stycznia to i teraz powinno byc ok

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał(a):

nigdy nie mogłem zrozumieć po co ludziska tak się wyrywają z tym siewem. Nie dość że to wschodzi 3 - 4 tygodnie, chwasty rosną , buraki nie koniecznie, to potem jak wylezie z ziemi taka wyziębiona siewka to rośnie jakby chciała a nie mogła. No i jeszcze atrakcje pod tytułem zmarznie - nie zmarznie. Po co sobie takie rzeczy fundować? 

Jakby wczesne siewy nigdy nie dawały żadnych korzyści... Nikt przecież nie przewidzi pogody na 3-4 tygodnie do przodu, czasem ciepły okres po siewie który przyjdzie robi taka różnice w wegetacji że te buraki z "bezpiecznego" terminu już nie nadrobią zaległości, czasem chłodny okres po siewie sprawia że te różnice się zacierają plus dochodzi ryzyko przymrozków, a z drugiej strony, czy siew buraków pod koniec marca to jest takie wyrywanie się?