Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wierze , już jest za różowo w stosunku do pozostałych upraw

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Z suchą masą jest podobnie jak z polaryzacją. Obierałem należne wysłodki w dwóch ratach, a właściwie w trzech: jeden samochód we wrześniu długo przed odbiorem buraków - wysłodki "wyjechały" z naczepy od razu wszystkie, tak że samochód nie musiał "pojeżdżać", później w listopadzie i grudniu - tu już było normalnie. Zawartość suchej masy praktycznie taka sama - 20,5 - 20,9. Czym wyższa zawartość suchej masy w wysłodkach dla plantatora tym więcej wagowy czy inny inspektor ma dla siebie...

Opublikowano

A co ma inspektor do wysłodków , nadwyżke sprzedaje cukrownia

Opublikowano (edytowane)

Nie będę Ci tego tłumaczył bo Ty o tym wiesz tylko udajesz nieświadomego. Powiem Ci tylko, że w tym roku, tak samo jak w poprzednich, kupiłem wysłodki nie kontaktując się ani z innym plantatorem, ani z inspektorem, ani z cukrownią...

Z ogłoszeń też nie korzystałem...

Edytowane przez wlamaj1
Opublikowano
3 godziny temu, Zenonim napisał:

Na cukrowni 24zl brutto jak oddajesz, cukrownia sprzedaje po 27 zł. Ja płaciłem po 25zl/t. Samochód wychodził około 1700zl. 

Popraw mnie. Ja w umowie wyczytałem że z 1t buraka jest 0,5t wysłodków czyli do każdej tony buraków dopłacając 12zł? Czy jeszcze jakoś to przeliczają.

2 godziny temu, miwigos napisał:

Nie wierze , już jest za różowo w stosunku do pozostałych upraw

W tym roku już mają ful kontraktacji to nie wiem czy opłaca im się zachęcać kolejnym dopłatami. Podobno za rok już nie będą nowych plantatorów przyjmować

Opublikowano

Z jednej tony buraka nie jest tylko należy się plantatorowi pół tony wysłodków o zawartości suchej masy 10%. Wysłodków jest więcej, nie wszystkie są dla plantatora...

Opublikowano

24 zł to raczej za tonę wysłodków o zawartości 10% s.m. Za 100 ton buraka masz 50 ton wysłodków (10 %) razy 24 zł to wychodzi 1200zł od cukrowni i chyba netto. Tak ja myślę - nigdy nie sprzedawałem wysłodków...

Opublikowano

Ja właśnie zastanawiam się czy szukać kogoś na wysłodki, mokre, czy brykiet, czy zostawić w cukrowni i się nie przejmować. Po raz pierwszy będę siał buraki 

Opublikowano

W P&L 1t fizyczna wysłodków o s.m. 22-24% kosztuje 75zł. W cukrowni w tym roku nie do kupna. Zawsze gdy mi brakowało do pełnego auta to dosypali. Dobre 2ha buraka=auto wysłodków. 

Za kampanie 22/23 dołożą 1euro do tony buraków. Info od surowcowego.

Opublikowano
7 godzin temu, wlamaj1 napisał:

Nie będę Ci tego tłumaczył bo Ty o tym wiesz tylko udajesz nieświadomego. Powiem Ci tylko, że w tym roku, tak samo jak w poprzednich, kupiłem wysłodki nie kontaktując się ani z innym plantatorem, ani z inspektorem, ani z cukrownią...

Z ogłoszeń też nie korzystałem...

To kupiłeś od kierowcy wożącego buraki , niektórzy rolnicy sprzedają kierowcom , a oni dalej upychją

I co ma inspektor do tego wyjaśnij mi to

3 godziny temu, Pajej napisał:

I to razy 24zł, czyli żadne pieniądze 

na samochodzie masz 24 tony , jesli maja 20 % suchej masy to przeliczają to na 48 ton,

Jeśli u was płacą 24 za tone to do tony buraków wychodzi 12 zl , 

Opublikowano
49 minut temu, miwigos napisał:

To kupiłeś od kierowcy wożącego buraki , niektórzy rolnicy sprzedają kierowcom , a oni dalej upychją

I co ma inspektor do tego wyjaśnij mi to

Tak kupiłem od kierowcy, który przywiózł mi wysłodki należne. W poprzednich latach kupowałem też od kierowcy, który z kampanią buraczaną nie miał nic wspólnego, ale wysłodki miał. U mnie plantatorzy sprzedają wysłodki właśnie inspektorom albo oddają im w zamian za możliwość siewu buraka, zwiększenia areału i dlatego właśnie inspektorzy za darmo nie dołożą limitu na hektar - obowiązuje 60 ton. Co więcej nawet jak chciałeś zasiać większy areał to i tak obowiązywał Cię określony limit całościowy, który pozostał z okresu jak jeszcze kwotowanie obowiązywało. W minionej kampanii, ze względu na to że cukrowni brakowało areału, można było zasiać więcej buraku i umowa była podpisywana na areał razy 60 ton. W poprzednich latach limit był sztywny  - bez względu na zasiany areał...

Opublikowano (edytowane)

W której cukrowni tacy pazerni inspektorzy, mi wyszło 1750  wysłodki za hektar, pszeszło 20 Tyś bym miał mu dac żeby mi hektar czy dwa dokntraktował ,żenada

Edytowane przez miwigos