Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, mds212 napisał:

Mowie juz o latach 90 bo co bylo wczesniej to nie wiem

To słabo że u Ciebie w tych latach jeszcze konikami robili 😜

Ale świadczy dobrze o Tobie, żeś przedsiębiorczy i zaradczy i dorobił się w dosyć którym czasie nawet ugniatających sprzętów ziemie 😉

Opublikowano
2 godziny temu, mds212 napisał:

Bo?

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Ja też jestem ciekaw.

1 godzinę temu, miwigos napisał:

Wierzysz że po striptill lepsze , ja nie

Pfeifer ma badania i wyniki są jednoznaczne- w suchych latach po ST są lepsze plony niż po uprawie tradycyjnej. Dla Niemca sporo plantatorów sieje buraki naprawdę na bardzo przeciętnych stanowiskach i cukrownia zdaje sobie sprawę, że albo przekonają plantatorów do siewu pasowego albo przestaną siać buraki ze względu na słabą rentowność.

• Like 1
Opublikowano

Spójrzcie na statystki siewu w każdej cukrowni z roku na rok udział strip tillu coraz większy, rozumiem że wg nas rolnicy nie umieją liczyć i sieją stropem mimo że się nie opłaci? Najlepsza technologia dla buraka oczywiście są ograniczenia typu bardzo zimne gleby iły gliny ale tam też jest rozwiązanie, robić strip w dwóch przejazdach albo nawet jesienią na nawigacji rtk 

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał:

Spójrzcie na statystki siewu w każdej cukrowni z roku na rok udział strip tillu coraz większy, rozumiem że wg nas rolnicy nie umieją liczyć i sieją stropem mimo że się nie opłaci? Najlepsza technologia dla buraka oczywiście są ograniczenia typu bardzo zimne gleby iły gliny ale tam też jest rozwiązanie, robić strip w dwóch przejazdach albo nawet jesienią na nawigacji rtk 

Gdzie mozna zobaczyc te statystyki? czy znowu dane wyssane z palca?

Opublikowano
skywalker89 napisał:

Z tego co wiem to w stanach dużo uproszczenia robią bo niedaliby rady chyba poorac wszystkiego 😃

procentowo w stosunku do powierzchni najwięcej uprawy uproszczonej jest w Australii (90% gruntów ornych)

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

To jakieś bzdury.  Masę ludzi się uprawą buraka zajmowało i czemu nikt tego do tej pory nie odkrył?

No jak to nie, jest ta technologia nie od dzisiaj, ale jak widać np po Tobie czy koledze mds niektorym ciężko jest zaakceptować coś nowego. W tej chwili trochę rozumiem, bo w większości gosp jest sprzęt do uprawy konwencjonalnej a jak wiemy gotowe rozwiązania są bardzo drogie. Myślę, że nastawienie się zmieni już od najbliższych lat jak będzie można dobrą kase na dopłatach wyciągnąć odstawiając pług. 

Kolego @Mateuszq1, czemu konkretnie z gliną gorzej? Mam jeden taki kawalek wlasnie typowo gliniasty.. 

Opublikowano

Tu nie chdozi o nastawienie, gadacie caly zcas o statystykach, badaniach jak sie pytam o konkrety to nic nie macie. Strzelacie pustymi frazesami, pokazccie te swoje badania to sobie przestudiuje

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie jestem typowym molem książkowym, ale widzę, że jeśli będzie się chciało osiągać wysokie plony to technologia pasowa czy chcemy czy nie, to jest to jedno z rozsądniejszych rozwiązań. 

Mam jedną sztywną statystkę z wykładu, nie orząc zwiększamy wodną pojemność gleby o 7%(chyba dobrze to przytaczam, ale chyba wiecie o co chodzi), w aktualnych realiach jest to bardzo dużo.

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano (edytowane)

Zwiększamy zasobność w co? Czego zasobność? 

Też bym chętnie zobaczył. A najbardziej mnie interesuje na jakich glebach i przy jakim sprzęcie mają takie wyniki i jak sobie radzą z zachwaszczeniem gryzoniami i robactwem glebowym 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
2 minuty temu, skywalker89 napisał:

Nie jestem typowym molem książkowym, ale widzę, że jeśli będzie się chciało osiągać wysokie plony to technologia pasowa czy chcemy czy nie, to jest to jedno z rozsądniejszych rozwiązań. 

Mam jedną sztywną statystkę z wykładu, nie orząc zwiększamy wodną pojemność gleby o 7%(chyba dobrze to przytaczam, ale chyba wiecie o co chodzi), w aktualnych realiach jest to bardzo dużo.

Skoro badan nie masz naukowycch zadnycch to moze chociaz ma wlasne doswiadczenia ze strip tillem w buraku?

Czy bawet tego nie masz  ale glosisz swooje mongolskie teorie bez zadnych merytorycznych argumentow?

Opublikowano

Ja myślę, że tutaj kwestia sprzętową jest bardzo elastyczna, jak wiecie gotowe rozwiązania bardzo drogie I dużej mocy maszyny są potrzebne. Na początki można coś próbować samemu sklecić. Znam kilku takich. 

Nie mam doświadczenia w typowo pasowym siewie, zwłaszcza buraka, ale mam kumpla w świętokrzyskim co drugi rok tak sial. Spostrzeżenia z tamtego roku - na mokre warunki, troche jednak te gabaryty ugniatają za bardzo glebę. W tym roku nie słyszałem nic złego, miał chyba koło 70t na czysto I prawie 19% cukier. Nie narzekał na robactwo i chwasty. A uprawia bezorkowo już kilka lat bo przerobił focusa z dozowaniem nawozów w podwojne rzędy z większymi odstępami (jeśli chodzi o zboza) I krótko mówiąc raczej sobie chwali, a pola ma pod 200ha w wielu wielu kawałkach I różne gleby jak to u nich 

Opublikowano

i tyle twojej wielkiej wiedzy i dosiwadczenia o striptilu, jedynie co sobie wyssales z palca. Chciales zablysnac a nic ciekawego o tej uprawie nie powiedziales czego uzytkownicy forum mogliby sie dowiedziec

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, skywalker89 napisał:

Nie mam doświadczenia w typowo pasowym siewie, zwłaszcza buraka, ale mam kumpla w świętokrzyskim co drugi rok tak sial. Spostrzeżenia z tamtego roku - na mokre warunki, troche jednak te gabaryty ugniatają za bardzo glebę. W tym roku nie słyszałem nic złego, miał chyba koło 70t na czysto I prawie 19% cukier. Nie narzekał na robactwo i chwasty. A uprawia bezorkowo już kilka lat bo przerobił focusa z dozowaniem nawozów w podwojne rzędy z większymi odstępami (jeśli chodzi o zboza) I krótko mówiąc raczej sobie chwali, a pola ma pod 200ha w wielu wielu kawałkach I różne gleby jak to u nich 

Bezorkowo a strip till to bardzo duża różnica.

Mam jeszcze pytanie o tą rosnącą zasobność gleby jak się przestanie orać. Zasobność czego rośnie?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mds212 napisał:

Tu nie chdozi o nastawienie, gadacie caly zcas o statystykach, badaniach jak sie pytam o konkrety to nic nie macie. Strzelacie pustymi frazesami, pokazccie te swoje badania to sobie przestudiuje

Co mnie to interesuje czy ty w to wierzysz czy nie? Gdybyś potrafił obsługiwać wyszukiwarkę internetową to byś w 5 minut znalazł to, o czym pisałem. 

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
7 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Co mnie to interesuje czy ty w to wierzysz czy nie? Gdybyś potrafił obsługiwać wyszukiwarkę internetową to byś w 5 minut znalazł to, o czym pisałem. 

No to podrzuc kilka linków w tym temacie żebyśmy mogli dyskutować bazując na jednych danych.

Opublikowano

Mnie przeraża tylko to że ludzie którzy orzą nie widzą innych możliwości uprawy. Nawet się nie zastanowią tylko negują wszystko inne. Jak ja nagrałem filmik na YT o tym dlaczego nie lubię orki to posyłał się merytoryczne komentarze typu "masz łeb zaorany" od to argumenty orkowców 

Opublikowano
12 godzin temu, mds212 napisał:

Gdzie mozna zobaczyc te statystyki? czy znowu dane wyssane z palca?

Plantatorzy z terenów Pfeifer & Langen Polska S.A. systematycznie przekonują się do tej metody. – W 2013 roku zaczynaliśmy w Polsce od około ośmiuset hektarów w uprawie strip till, w roku 2021 jest już ponad 11 tysięcy - mówi dr Henryk Ławiński.

Wzrost o ponad 1000% pewnie dlatego że się nie opłaca 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ulman napisał:

No to podrzuc kilka linków w tym temacie żebyśmy mogli dyskutować bazując na jednych danych.

https://bartens.com/wp-content/uploads/Burak/2020-BC3-s21-27.pdf  Z tego artykułu możesz się dowiedzieć, dlaczego P&L tak promuje uprawę bezorkową i pomaga rolnikom i firmom usługowym w korzystnym zakupie siewników nadających się do siewu w mulcz. W przyszłym roku buraków bezorkowych pewnie będzie jeszcze więcej, patrząc na to, jakie spustoszenia w tym roku zrobiła erozja wietrzna na wielkopolskich plantacjach buraków.

17 minut temu, Pajej napisał:

Mnie przeraża tylko to że ludzie którzy orzą nie widzą innych możliwości uprawy. Nawet się nie zastanowią tylko negują wszystko inne. Jak ja nagrałem filmik na YT o tym dlaczego nie lubię orki to posyłał się merytoryczne komentarze typu "masz łeb zaorany" od to argumenty orkowców 

W normalnych warunkach pogodowych orka pod buraki górą i to są fakty. Jednak gdy są problemy z zaskorupieniem gleby po siewie, erozją wietrzną czy suszą to orka traci swoje atuty.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1