Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wyślijcie swoje buraki do niezależnych laboratoriów na badanie zawartości cukru, dopiero Wam kopara opadnie jak uświadomicie sobie skalę złodziejstwa cukrowni. Słyszę w wlkp o polaryzacji 16% jak kurła u nas było mnóstwo słońca, a buraki są dosyć małe ze względu na skąpe opady deszczu.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Wyślijcie swoje buraki do niezależnych laboratoriów na badanie zawartości cukru, dopiero Wam kopara opadnie jak uświadomicie sobie skalę złodziejstwa cukrowni. Słyszę w wlkp o polaryzacji 16% jak kurła u nas było mnóstwo słońca, a buraki są dosyć małe ze względu na skąpe opady deszczu.

Znajomy robił w zeszłym roku, cukrowania podała mu 15%, wysłał do 2 i wyszło mu w jednym 14.9 a w drugim 15.1. Oddawał do środy. 

Bardziej mi plon szokuje, kopane teraz w wrześniu po 35 ton/ha. 

Opublikowano (edytowane)

Czyli miałeś wode

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, mds212 napisał:

Jest wrzesien a ty chciales polaryzacje 20%? :D

Przy słonecznym i suchym roku, i plonach rzędu 45 ton jest to oczywiste, że polaryzacja jest większa. Znajomy miał pobierane próby kaskadowe, ziemia 3 i 4 klasa, plon w końcówce sierpnia 45 ton i polaryzacja ponad 19%, ale w międzyczasie trochę popadało i będzie pretekst do walenia 16% i mniej, bo buraki pare nowych listków wypuściły. ;)  

Opublikowano

Oczywiście, że werbkowice, ciekawy jestem tych full kontraktow, ale co tu dużo mówić..  po ostatniej rozmowie z pewnym dziadkiem na tematy polityczne widzę, że pewnie większość ludzi na wsi jest ślepo zapatrzona w ten cudowny rząd i wierzy, że pewnie znowu im coś "da" na nawozy...

Opublikowano (edytowane)

Racej Kruszwica, albo Nakło, ewentualnie Środa wlkp.

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Gdzie są ci co tak w kukurydzę wierzyli cena 700 za mokra narosnie może 10 ton no interes jak byk 

Taki sam interes jak 40 tonowe buraki, a niestety słabych plantacji w mojej okolicy sporo.

1 godzinę temu, miwigos napisał:

Racej Kruszwica, albo Nakło, ewentualnie Środa wlkp.

Nie dotyczy to cukrowni z polskim kapitałem i tyle musi wystarczyć. ;) Jadą po bandzie i to równo, w zeszłym roku zbadali mi polaryzację na 30% aut, a 2 lata temu wywalili mi wynik auta z najwyższą polaryzacją, a wpisali zamiast tego średnią ze wszystkich dostaw. Inny plantator miał założone poletka i różnica między wynikami badań, a tymi z cukrowni wynosiła 1% na polaryzacji.  O brudzie to już w ogóle szkoda pisać, bo średnie zanieczyszczenie buraków z lekkiej ziemi kopanych w suchych warunkach na poziomie 8% to kpina z ludzi. Kiedyś woziło się do cukrowni wysypane prosto z neptuna i było po 11. 

Opublikowano

panowie z racji chorych cen nawozów zastanawiam się nad takim nawożeniem pod buraki. pole klasa 3 4 pH około 7. potas średni fosfor wysoki. 

teraz poszedł obornik w ilości 40 t na ha i gruber na początku listopada głęboka orka i na to zaraz po orce planuje rozsiac kornkali w ilości 250kg. 

wiosna przedsiewnie tylko saletrzak z Borem około 200kg i później druga dawka około 150kg saletry. z racji wysokiego fosforu i 40 t obornika chce wogole nie dawać fosforu. Co uważacie? 

Opublikowano

Aktualizacja zarośniętej chwastami plantacji buraków. Nie wiem czy to dobre posunięcie bo według mnie leżące badyle chwastów powodują mega zapychanie się, a tak to orkan by rozdrobnił. Buraki wyglądają na małe.

IMG_20220918_115648_copy_1280x589.jpg

IMG_20220918_115644_copy_1280x589.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Norman napisał:

Aktualizacja zarośniętej chwastami plantacji buraków. Nie wiem czy to dobre posunięcie bo według mnie leżące badyle chwastów powodują mega zapychanie się, a tak to orkan by rozdrobnił. Buraki wyglądają na małe.

IMG_20220918_115648_copy_1280x589.jpg

IMG_20220918_115644_copy_1280x589.jpg

Ktoś to coś będzie próbował wybierać??? Przecież talerzowa i doskonale źródło NPK pod roślinę następcza.

Opublikowano

Ja dziś jestem świeżo po spotkaniu z inspektorem/ Niestety odbiór 15 grudnia. Potwierdził cenę 37+9 euro/t, potwierdził że będą dopłaty za sprzedany cukier za poprzedni sezon i niewykluczone że za obecny też coś skapnie. Potwierdził, że pozakwotowe idą w cenie kwotowych ale jak zaznaczył taka sytuacja jest w Krasnymstawie a w innych nie wie. Dla mnie dobra wiadomość, bo burak się zapowiada powyżej średniej wieloletniej. 80t powinien przekroczyć.

Z pewnych źródeł wiem, że w krasnymstawie mają zaplanowane do przerobienia 70% tego co w inne lata przerabiali stąd taka sraczka...

Opublikowano

Powiedział wyraźnie, że całe pozakwotowe będą w cenie 37 euro/t. nie będzie do nich tylko premii 9 euro.

Na dokładkę właśnie czytam pismo jakie dziś dostałem już niestety od Krajowej Grupy Spożywczej i tu je zacytuję :" ...W kampanii 2022/2023 obowiązywał będzie mechanizm reklasyfikacji buraków nadwyżkowych co pozwoli na rozliczenie dostarczonych nadwyżek  w cenie buraków kontraktowanych..."