Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Nie było okienka  bez przymrozków ,

Było ciężko. A może ja niepotrzebnie czekam zawsze na idealne warunki. 

Dzis wieczorem pojechałem bo nie chciałem czekać kolejnego dnia. 
I tez nie wiem czy to dobra decyzja. 

Prochloraz, tebukonazol, fenpropidyna. 

Wyjezdzalem było 12-13st. Wróciłem niedawno to spadło do 10. 
Nie mówili o przymrozkach ale nad ranem 5-6. Boje się czy przy gruncie nie zabieli. 

Do tego gdy wróciłem na bazę na trawie już była rosa. Nie wiem czy ona nie osłabi działania. Chyba oprysk z nią nie spadnie na ziemie..? 

Płatka w rzepaku zawsze się robi z rosą i działa. 

Wejdzie ten zabieg? 

Opublikowano

mam takie pytanie taki zabieg dolistny będzie dobry w pszenicy i pszenżycie : cynk 93g + mangan 132g + bor 50g , molibden 11g + miedź 25g . będzie to ok czy coś zmienić ?

Opublikowano
50 minut temu, tobago napisał:

Nie mówili o przymrozkach ale nad ranem 5-6. Boje się czy przy gruncie nie zabieli. 

Do tego gdy wróciłem na bazę na trawie już była rosa. Nie wiem czy ona nie osłabi działania. Chyba oprysk z nią nie spadnie na ziemie..? 

Wejdzie ten zabieg? 

Gdzie takie temp jeszcze są?

U mnie w dzień po 20', w n ocy nawet nie sprawdzam bo tak ciepło. 

Opublikowano

Mam pytanko, ogólnie chodzi o wysianie nawozu na n2 po deszczu bez kolejnych opadów zapowiadanych. Dziś prognozowali bez opadów nagle jakaś chmurką sięgła i ładnie pada. Teraz się zastanawiam czy jutro nie wysiać saletry w pszenicach bo pierwsza dawka poszła 3 marca. A druga jeszcze nie bo miesiąc bez deszczu… Stanowiska dobre po cebuli i rzepaku. Pszenica ładnie wyglada ale czas już podać 2 dawkę. Czy jutro po opadach jak wysieje to rozpuścić się rozpuści na pewno ale czy się coś przemieści jeśli na tydzień w przód opady nie są prognozowane? Wiadomo, przy tych cenach warto podejść do tematu w taki sposób żeby zminimalizować straty … 

Opublikowano
54 minuty temu, tobago napisał:

Wejdzie ten zabieg? 

Rosa nie oslabi ,dlaczego nie pryskałeś w południe jak takie temperatury

Opublikowano
5 godzin temu, Mecha napisał:

@Maniek4 najbardziej sensowne to chyba dobre aminokwasy skoro wszystko jest.

Dobre tzn jakie właśnie trzeba mi coś polecić bo ja zielony w temacie:)

Co polecicie. I czy jest sens wjeżdżać z modusem w słabe zboże? 

Zdjęć chyba nie będzie. Dopiero jak będę pryskal jak coś doradzicie to zrobie;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, tobago napisał:

Wejdzie ten zabieg? 

Zmień pogodę skoro podają 5-6 na noc, a ty boisz sie przymrozek. To ile maja podawać 10 stopni aby nie bac się przymrozku?? 

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, miwigos napisał:

Rosa nie oslabi ,dlaczego nie pryskałeś w południe jak takie temperatury

Rano padało, do południa popadywalo  a i wiatr chwilami wiał mocny. 
Pole graniczy z rzepakiem i akurat tam goniło. Niby fungicyd ale pszczoły już tam chodzą i dla spokoju wolałem pod wieczór jak się uciszy. 

A to nie jest tak ze nawet jak w nocy warunki niesprzyjające to gdy jutro w dzień zrobi się cieplej to substancje zaczną działać? 

@Tomek90 oj bo się człowiek naczyta w jakich warunkach nie robić zabiegów  i potem wychodzi ze powinien siedzieć cały czas na tyłku.. :/ 

To jak to z tymi chłodnymi nocami? Uznać ze zabieg zadziała mino ze noc chłodna i ze sporą rosą? 

Edytowane przez tobago
Opublikowano
Turok napisał:

mam takie pytanie taki zabieg dolistny będzie dobry w pszenicy i pszenżycie : cynk 93g + mangan 132g + bor 50g , molibden 11g + miedź 25g . będzie to ok czy coś zmienić ?

ponawiam

Opublikowano
9 godzin temu, tobago napisał:

Rano padało, do południa popadywalo  a i wiatr chwilami wiał mocny. 
Pole graniczy z rzepakiem i akurat tam goniło. Niby fungicyd ale pszczoły już tam chodzą i dla spokoju wolałem pod wieczór jak się uciszy. 

A to nie jest tak ze nawet jak w nocy warunki niesprzyjające to gdy jutro w dzień zrobi się cieplej to substancje zaczną działać? 

@Tomek90 oj bo się człowiek naczyta w jakich warunkach nie robić zabiegów  i potem wychodzi ze powinien siedzieć cały czas na tyłku.. :/ 

To jak to z tymi chłodnymi nocami? Uznać ze zabieg zadziała mino ze noc chłodna i ze sporą rosą? 

Jak bym miał takie dylematy co TY to bym nic nie zrobił zmień podejście do życia , na 100 ha byś osiwiał ,a na 1000 zawału dostał

Opublikowano
22 minuty temu, damian12345 napisał:

co najlepiej zastosować najlepiej na miotłe, życicę w późnej fazie?

Ja dałem axial w dawce 1l,na poprawkę, było to z tydzień temu.

Opublikowano
52 minuty temu, miwigos napisał:

Jak bym miał takie dylematy co TY to bym nic nie zrobił zmień podejście do życia , na 100 ha byś osiwiał ,a na 1000 zawału dostał

Dlatego tych co mają 1000 trzeba rozkułaczyć bo mniejsze gospodarstwo zrobi wszystko na czas w odpowiednich warunkach

Opublikowano
51 minut temu, miwigos napisał:

Tak by było. ;) Ale ze mam trochę mniej to zawsze czekam na jak najlepsze warunki. Tylko jak widać idealnych nigdy nie ma. 

Noc była z temp 4-6st. Mało ale w dzień ma skoczyć do ponad 15 wiec można przyjąć ze skuteczność będzie. 
Rosa, dosyć spora tez raczej nie zmyła środka  

Za normalnych czasów kiedy zboża kosztowały po 600zl bardziej olewacko podchodziłem do robienia oprysków. Teraz za bardzo się spinam.. 

Opublikowano

Ta rosa pomogła wchłonąć środek , bedzie dobrze

Opublikowano (edytowane)

Spadła ulewa w 3 minuty  te 10 litrów , że miało popłynąć , akurat przemieściło się tam gdzie trzeba, pozazdrościć takiego deszczu a Ty się mrtwisz

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)

pompa to się zaczyna dopiero od 30 mm zwyż , takie opady mniejsze nawet w ciągu parunastu minut ziemia wchłania bez większych problemów.

Edytowane przez Tigon
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v