Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 godzin temu, Piffpaff napisał:

Panowie taka jeszcze uwaga, jak pisałem wyżej na moich polach dolne liście usychaja- są żółto brazowe, tak samo na polach sąsiadów którzy tak jak ja dałem w tym roku saletrę i siarczan magnezu, a ciekawostka taka ze mam sąsiada który prowadzi pełna ekologię i nic nie dał to pszenica mimo suszy wygląda lepiej niż moja i sąsiadów. Czy możliwe jest to że zgromadzony azot i siarczan magnezu w górnej warstwie 2-3 cm gleby może przypalić pszenicę? jak wygląda sytuacja u was?

U mnie ta sama sytuacja, 3 tygodnie temu zrobiła się zielona, a teraz znowu od dołu brązowieje i źółknie. 90kg N dane na start, a pewnie i tak rośnie bez azotu,bo zatrzymał się nad korzeniem... 

Opublikowano
11 godzin temu, kellyq napisał:

A u mnie dziś pierwsza poszła też ok 90N. Fox najładniejszy ze wszystkich, potem euforia, a findus taki jakiś byle jaki, pokrzewił się elegancko ale brak wyglądu

Findus późno rusza wiosna, pokrój rośliny też nie duży na początku. 

Opublikowano
2 godziny temu, STIG13 napisał:

0,6 nawet i porcja miedzi

A miedź w jakiej postaci ? Wiesz może bo słyszałem że w jakiejś postaci doczyszcza po zimie , a jeśli wiesz to temperatura najlepiej powyżej 10 stopni nie ? 

Opublikowano

Pszenica siana na początku listopada. Na początku marca dostała 300kg saletry, obecnie kolor ciemnozielony ale jeszcze nie rozkrzewiona. Co myślicie o tym aby teraz w deszcze zapodać n2 w postaci RSM? Zawsze na n2 dawałem saletrę w połowie kwietnia.

Opublikowano

Co myślicie na szpilkę pszenicy jarej podać ctu+dff? 

Popadało i jeszcze doleje konkretnie do końca tygodnia. I pasowało by mi zrobić doglebówką bo pola pomiędzy sadami i potem robią się problemy . Teraz jeszcze bez liści to i w wypadku zniesienia cieczy problemu nie będzie.

A może expert met?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Axd529 napisał:

Czy fundamentum można mieszać z fenoxin 110 zamiennik pumy?

Na kanale youtube top agraru w filmie o odchwaszczaniu zbóż ozimych, ekspert z invigo proponuje właśnie tę mieszaninę (jakoś w 6-7 minucie filmu). Polecam posłuchać, chociaż sam nie stosowałem 

Edytowane przez Łukaszzz
Opublikowano
4 godziny temu, MateuszImiołek napisał:

Panowie jak myślicie kto wygrał na N1, ci co wysiali na początku marca, czy Ci co wysiali przed tymi deszczami ? 

Ja osobiście siałem 9.03 wilgoci wtedy było sporo, tylko później te mrozy. 

Ci pirewsi

Opublikowano
Axd529 napisał:

Czy fundamentum można mieszać z fenoxin 110 zamiennik pumy?

stosowałem fenoxinn 3 lata temu i byłem średnio zadowolony przepuścił dosyć dużo miotły , teraz stosuje axial i jest ok

Opublikowano
32 minuty temu, miwigos napisał:

Ci pirewsi

ja rozsiałem w tamtym tygodniu w piątek była jakaś mżawka wczoraj w nocy spadło coś koło 6 mm teraz pada i ma padać parę dni. widziałem parę innych pól które miały azot zaraz na początku marca inne w połowie i żadnych różnic nie widzę a śmiem twierdzić ze i tak teraz wszystko dopiero ruszy po deszczach  i ociepleniu. zależnie od regionu oczywiście ale na lubelszczyznie nawet jak ten azot dotarł gdzieś kilka cm w głąb to i tak pszenica pewnie go pobrała w minimalnej ilośći

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Turok napisał:

17-20 stopni było w trakcie stosowania

Zrób sobie test z pumą na mniejszym areale. Te invvigowskie środki są felerne

@robercikj100 U mnie już cały azot na pszenicę poszedł. Pierwszy saletrosan z początkiem marca i parę dni temu mocznik.

Edytowane przez isentor
Opublikowano
isentor napisał:

1 minutę temu, Turok napisał:

17-20 stopni było w trakcie stosowania

Zrób sobie test z pumą na mniejszym areale. Te invvigowskie środki są felerne

teraz staram się jesienią robić odchwaszczanie , jak już muszę wiosna to biorę axial komplet pak lub sam axial i dodaje Mustanga, invigo staram się omijać teraz jedynie w ty roku tebukonazol od nich kupiłem

Opublikowano
14 minut temu, robercikj100 napisał:

ja rozsiałem w tamtym tygodniu w piątek była jakaś mżawka wczoraj w nocy spadło coś koło 6 mm teraz pada i ma padać parę dni. widziałem parę innych pól które miały azot zaraz na początku marca inne w połowie i żadnych różnic nie widzę a śmiem twierdzić ze i tak teraz wszystko dopiero ruszy po deszczach  i ociepleniu. zależnie od regionu oczywiście ale na lubelszczyznie nawet jak ten azot dotarł gdzieś kilka cm w głąb to i tak pszenica pewnie go pobrała w minimalnej ilośći

Tylko jest taka różnica że ci co wysiali na początku marca, to choć ten azot działał w minimalnym % to jednak ze 2-3 cm wszedł w ziemie , a ty jak wysiałeś w piątek ,akuratnie na tą słoneczną i ciepłą pogodę , to raczej u ciebie będą większe straty azotu przez te 5 dni niż u tych co wysiali azot miesiąc temu , co do działania to po tych deszczach jak się ociepli to będzie azot pobierać 

Opublikowano
robercikj100 napisał:

32 minuty temu, miwigos napisał:

Ci pirewsi

nie zgodzę się z Tobą, chociaż nie wiem jakie u ciebie są ziemię. W mojej wiosce widać gołym okiem kto dal wcześniej azot a kto czelak. Moja pszenica dostała N ok 10 marca i mam z obu stron sąsiadów z których jeden wylał rsm jakiś tydzień temu na spekana ziemię a drugi do tej pory nawet grama nie dał i moja z daleka jest intensywnie zielona a sąsiadów słaba i poskurczana. Ale u wszystkich w okolicy przes suszę zimno dolne liście usychaja. Na szczęście dziś spadł snieg z deszczem I trochę uratuje bilans wodny. Idąc dalej roślina od dobrych trzech tygodni na wschodzie wznowiła wegetacje i programuje klos. Uważam że moja mimo różnic odmianowych miała najlepsze możliwości pokarmowe niż sąsiadów co liczę odbije się na płonie pozytywnie ale rok pokaże...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v